Są takie dni kiedy wcale nie trzeba długo myśleć co do kawy... pomysł pojawia się w głowie gdy przechodzisz przez targ a twoje oczy buszują wśród kolorowych owoców, wtedy wystarczy wyciągnąć rękę i już czuje się zapach ciasta w domu!
Tarta z owocami sezonowymi i białą czekoladą
przepis własny
Składniki: na kruchy spód
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z
wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do
połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30
minut do lodówki.
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na krem
- 250g serka mascarpone
- 130g białej czekolady
- 2łyżeczki cukru pudru
- 300g ubitej na sztywno śmietanki 36%
- 1 ubite na sztywno białko jaja
- posiekane pistacje do dekoracji
Czekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do serka
mascarpone i dobrze zmiksować dodając cukier puder.
Szpachtułką dodawać powoli ubitą śmietanę, dobrze wymieszać i dodać ubite białko, tak jak poprzednio delikatnie wymieszać by masa
była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać
powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować
owocami i posypać wierzch pistacjami.
Smacznego.
Piękna! Muszę sobie w końcu kupić taką prostokątną formę, tarty wglądają w niej o wiele ciekawiej:)
OdpowiedzUsuń