25.6.14

Sezonowe owoce i tarta z kremem z białej czekolady!

Są takie dni kiedy wcale nie trzeba długo myśleć co do kawy... pomysł pojawia się w głowie gdy przechodzisz przez targ a twoje oczy buszują wśród kolorowych owoców, wtedy wystarczy wyciągnąć rękę i już czuje się zapach ciasta w domu!
Tarta z owocami sezonowymi i białą czekoladą
przepis własny

Składniki: na kruchy spód

  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.

Składniki: na krem
  • 250g serka mascarpone
  • 130g białej czekolady
  • 2łyżeczki cukru pudru
  • 300g ubitej na sztywno śmietanki 36%
  • 1 ubite na sztywno białko jaja
  • posiekane pistacje do dekoracji
Czekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do serka mascarpone i dobrze zmiksować dodając cukier puder. Szpachtułką dodawać powoli ubitą śmietanę, dobrze wymieszać i dodać ubite białko, tak jak poprzednio delikatnie wymieszać by masa była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać  powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować owocami i posypać wierzch pistacjami.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Piękna! Muszę sobie w końcu kupić taką prostokątną formę, tarty wglądają w niej o wiele ciekawiej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji