Tatar z marynowanego łososia i awokado

23.1.19

Tatar z marynowanego łososia i awokado

Dziś przyszła ochota na mała wyżerkę, niby nic wielkiego ale jak bardzo cieszy osobę na "głodzie"
Natura tkwi nie tylko w rybie, naturą obdarzono również Vegetę znaną mi z dzieciństwa, z babcinego słoja o którą strasznie babcia dbała i oszczędzała bo nie była aż tak dostępna jak obecnie. Piło się wówczas rosołek w kubku, gorący i pyszny i tak do dziś Vegeta została w mojej pamięci!

Tatar z marynowanego łososia i awokado

Składniki:

  • 100g świeżego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • pół dojrzałego awokado
  • odrobina świeżej chili dla ostrości
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki musztardy 
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • pół łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę z soku z cytryny, musztardy, Vegeta Natur z koperkiem, miodu i chili. Tak przygotowaną marynatą posmaruj swój kawałek łososia, przykryj folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij łososia, posiekaj go ostrym nożem i uformuj  w okrągłym rancie, następnie posiekaj awokado, skrop odrobiną cytryny i ułóż na rybie, ułóż kolejną warstwę ryby, oprósz ją dodatkową Vegeta Natur z koperkiem i przełóż na talerz. Udekoruj plastrem świeżej cytryny i podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego!




Pizza z serem pleśniowym, gruszką i serrano

7.1.19

Pizza z serem pleśniowym, gruszką i serrano

Palce lizać jak to mówią! Komu by nie smakowała pizza z takimi rarytasami? Za mną chodziła od dłuższego czasu! zdecydowanie trzeba było nakręcić ciasto i zwyczajnie upiec ulubioną pizze.
Jakiś czas temu otrzymałam produkty z firmy Kamos a ser pleśniowy Kamieniogórski jeszcze leżakował w lodówce tak więc wiecie dlaczego uważam, że to najlepsza pizza? bo była z moimi ukochanymi składnikami!

Pizza z gruszką, serem pleśniowym, serrano i granatem

Składniki: na ciasto  klik

Dodatki:

Na rozwałkowany placek wyłóż pomidory z puszki, mozzarellę i pozostałe składniki według własnego upodobania. Szynkę zazwyczaj dodaje się po upieczeniu pizzy, ma wyrazisty smak i podkręca całą resztę. 
Smacznego!



Zrazy z ricottą i szpinakiem

6.1.19

Zrazy z ricottą i szpinakiem

Po świętach zazwyczaj wszyscy jesteśmy przejedzeni, niestety mam tak i ja szczerze mówiąc nigdy nie wiem co zjeść by było bardziej lekko. Tym razem zakończyło się na pieczonych zrazikach nadzianych ricottą i mnóstwem szpinaku a na dodatek by uzupełnić talerz pieczone ziemniaki. Zazwyczaj gdy robimy frytki nigdy nie stosujemy soli, zdecydowanie od lat wolimy Vegetę, która daje mnóstwo smaku. Kto kiedyś próbował ten z pewnością wie o czym mowa a kto nie próbował to polecam bo jest to chyba jeden z najlepszych sposobów na ziemniaki czy to z oleju czy z pieca!

Zrazy z ricottą i szpinakiem

Składniki: na 2 porcje

  • dwa płaty rozbitego schabu
  • 100g ricotty dobrze odciśniętej
  • 250g świeżego szpinaku
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • świeży pieprz
  • Vegeta Natur do smaku
  • ziemniaki do pieczenia
  • warzywa: marchew, brokuł, papryka
Olej rozgrzej na patelni o grubym dnie, dorzuć szpinak i podsmaż aż leciutko zwiotczeje, następnie dodaj posiekany czosnek. Dopraw Vegetą Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, ostudź i połącz z ricottą. Przełóż po dużej łyżce na każdy kawałek rozbitego schabu i ciasno zwiń. Ziemniaki obierz, umyj i grubo potnij. Skrop oliwą i odrobiną Vegety Natur, wymieszaj dłońmi lekko wcierając przyprawę i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Do naczynia żaroodpornego przełóż zwinięte zraziki, oprósz Vegetą Natur, zapiekaj w piecu nagrzanym do 180' około 40 minut. Na niższej półce ustaw ziemniaki i razem zapiekaj z mięsem.Od czasu do czasu otwórz piekarnik by pozbyć się nadmiaru pary. Gdy mięso będzie już dość rumiane dodaj warzywa i zapiekaj jeszcze 10 minut. Podaj całość z ziemniakami i warzywami. Smacznego!




Maślankowy chleb na zakwasie

11.12.18

Maślankowy chleb na zakwasie


Dzisiaj bardzo prosty przepis na chleb. Nie wiem czy nietypowy ale na pewno smaczny! Przepis jest dla zapracowanych, można przemieszać składniki i przełożyć do foremki i zupełnie zapomnieć o chlebie!


Maślankowy chleb na zakwasie

Składniki: na jeden chleb

  • 150g wody
  • 150g maślanki (użyłam Sudeckiej)
  • 180g zakwasu żytniego 
  • 430g mąki żytniej T720
  • 10g soli
Do misy miksera wlewamy wodę oraz maślankę, dodajemy zakwas i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przekładamy do foremki keksowej. Odstawiamy foremkę w cieplejsze miejsce na dobre 3-4 godziny w zależności od tego jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. Gdy na chlebie pojawią się rozstępy z ciasta, wówczas nagrzewamy piekarnik i pieczemy 40 minut w 220' Nie kroimy ciepłego chleba! Najlepiej poczekać do następnego dnia aż ostygnie i dopiero przystąpić do jedzenia :-) Chleb żytni musi po upieczeniu "odpocząć" 
Smacznego!


Letni torcik malinowy bez laktozy

30.4.18

Letni torcik malinowy bez laktozy

Jak przystało na weekend a tym bardziej majowy czyli najdłuższe moje wolne od kilku miesięcy jest i on, torcik! Bez laktozy, z pysznym świeżym środkiem i ukochaną dekoracją z bratków.
Letni torcik malinowy bez laktozy

Składniki: na biszkopt

  • 6 jaj
  • 270g cukru
  •  210g mąki krupczatki
  • 40g masła bez laktozy Mlekovita
  • 60g mleka bez laktozy Mlekovita
Jaja ubij z cukrem na bardzo puszystą białą masę. Mleko roztop razem z masłem, ostudź. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę delikatnie mieszając, następnie dolej mleko z masłem i ponownie delikatnie wymieszaj.
Przełóż na blaszkę i piecz 20 minut w temperaturze 180'

Krem maślany:
 Białka z cukrem umieść w misie miksera i postaw na parze wodnej. Ubijaj rózgą do czasu aż cukier się rozpuści, następnie mikserem  ubijaj na sztywno aż masa stanie się zimna, wówczas dodawaj po kawałeczku masło nie przerywając miksowania. Gdy twoja masa będzie ubita na puch, odłóż jej połowę i do jednej części dodaj maliny dalej ubijając. Upieczony biszkopt przekrój na trzy części, każdą z nich przełóż kremem malinowym, nastepnie włóż do lodówki i po poł godzinie udekoruj wierzch tortu drugą białą połową kremu maślanego.  Udekoruj wierzch makaronikami oraz kwiatami.
Smacznego!

Wiejski serniczek z jagodami na zimno

27.4.18

Wiejski serniczek z jagodami na zimno

Kolejna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Serek wiejski Mlekowity bardzo dobrze się sprawdza w połączeniu z jogurtem. Wystarczy go dobrze zmiksować a stanie się gładki i nabierze puszystości, nie martwcie się jeśli pojawi się po zmiksowaniu na wierzchu piana, po wylaniu do blaszki ładnie zastyga a po dodaniu galaretki nic nie widać! Kto się skusi?

Wiejski serniczek z jagodami na zimno
przepis własny

Składniki: na spód

  • 120g orzechów włoskich
  • 100g daktyli namoczonych
  • 100g mąki migdałowej
Wszystkie składniki połączyć razem i dobrze zagnieść. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody po daktylach. Masę wyłożyć na spód foremki i przechowywać w lodówce.

Składniki: na masę
Jogurt oraz serki wiejskie przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką pulpę. Dodaj ksylitol oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Żelatynę podgrzej, dobrze rozmieszaj do rozpuszczenia, nie gotuj! dodaj do mikstury serowej i ponownie zmiksuj przez chwilę. Masę wylej na wylepiony  spód blaszki, wsuń na godzinkę do lodówki a w tym czasie przygotuj galaretkę.

Składniki: na galaretkę
  • szklanka jagód
  • 250g wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny +30g wody
Żelatynę namocz. Zagotuj wodę z jagodami oraz ksylitolem. Do gorącej galaretki dodaj namoczoną żelatynę i dobrze rozmieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Wylej galaretkę na wierzch sernika, wrzuć na wierzch kilka jagód i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj świeżymi bratkami.
Smacznego!


Warzywny, wiosenny chłodnik curry na jogurcie

26.4.18

Warzywny, wiosenny chłodnik curry na jogurcie

Jest Wam gorąco? chcielibyście zjeść chłodnik w nowej wersji fusion? To ten przepis koniecznie jest dla Was! Po pierwsze uwielbiam smak curry no ale przecież w upalny dzień po zjedzeniu gorącego talerza raczej bym nie przetrwała więc postanowiłam moje ulubione danie przerobić na chłodnik i choć bardzo spodziewałam się, że smak będzie pyszny to nie spodziewałam się, że aż tak delikatny i kremowy a wszystko za sprawą jogurtu, który wykorzystałam do mojego dania! Jogurt firmy Mlekowita jest bez laktozy dlatego każdy kto ma nietolerancje laktozy, może bez problemu zjeść tego lata chłodnik, który rzeczywiście będzie smakował idealnie i kremowo w dodatku! Ja osobiście jestem zachwycona ponieważ leciutko zagęściłam chłodnik żółtkiem więc jest na pewno pożywny i smakuje bardzo tajsko, Ever!

Warzywny, wiosenny chłodnik curry na jogurcie
przepis własny

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kalafiora
  • garść rzodkiewek
  • 200g boczniaków
  • jedna limonka
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 jogurty Mlekowita bez laktozy
  • jedno żółtko jaja
  • tajska bazylia
  • 5 liści kaffiru
  • odrobinę soli oraz płatków chili
Szparagi umyj i pokrój ukośnie na plastry, kalafior podziel na różyczki, cukinie i rzodkiewkę pokrój na plastry, boczniaki porwij na mniejsze kawałki. Do dużego garnka przełóż pastę curry, dodaj liść kaffiru. Podgrzewaj aż pasta się rozpuści i uwolni swój aromat, następnie dodaj bulion i wszystkie warzywa oprócz rzodkiewki. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, po tym czasie przełóż  żółtko do miseczki, rozbełtaj i zahartuj odrobiną gorącego bulionu, następnie przełóż zawartość miseczki do garnka i zagotuj całość z żółtkiem. Gdy Twoje warzywa są al dente, wyłącz ogień,  pozostaw curry do ostygnięcia  i dodaj  jogurt, przemieszaj. Na końcu dodaj sok z limonki lub po prostu pokrojone jej plastry, dopraw chili oraz odrobiną soli, dorzuć rzodkiewki, dodaj tajską bazylię i podawaj! Na gorące dni chłodnik curry będzie idealny!Polecam!


Lody jogurtowe bez laktozy z jagodami

25.4.18

Lody jogurtowe bez laktozy z jagodami

Przyszła w końcu upragniona wiosna, piękne słońce za oknem i w końcu też chęć na coś pysznego, zdrowego co można jeść bez umiaru w dodatku każdego dnia o innym smaku! To najprostsze lody na świecie, bardzo pyszne, kremowe i delikatnie kwaskowe z wyczuwalną wanilią. Uwielbiam smak tych lodów i myślę, że każde dziecko by się w nich zakochało!Mlekowita znana wszystkim firma wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym osób z nietolerancją laktozy dlatego teraz wszystko jest możliwe! Nie trzeba ograniczać się do sorbetów na bazie wody kokosowej, można delektować się pysznym smakiem jogurtu a gdy Twoje dziecko jest niejadkiem możesz go troszeczkę oszukać serwując pysznego odżywczego i zdrowego loda!


Lody jogurtowe bez laktozy z jagodami
przepis własny

Składniki:na 4 porcje
Jogurt przełóż do naczynia, wciśnij sok z cytryny, dodaj ziarenka wanilii i posłódź stevią. Zamieszaj by składniki się połączyły. Przygotuj foremki na lody, na ich dno wyłóż po łyżeczce jagód, nałóż jogurt i delikatnie zamieszaj. Włóż do lodówki na noc i kolejnego dnia zjedź najzdrowszego, bez chemii jogurtowego, bez laktozy loda! Są pyszne!






Makaron arrabiatta fushion

18.4.18

Makaron arrabiatta fushion



Makaron arrabiatta fushion

Składniki:

  • 300g makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 słoiczki passaty arrabiatta z chili
  • dwa czerwone pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czerwonych pomidorków koktajlowych
  • łyżka kaparów
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • pieprz do smaku
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Posiekaj czosnek i podsmaż na rozgrzanej oliwie bardzo krótko by nie spalić! Dodaj plastry jednej pomarańczy lekko je karmelizując do czasu aż się rozpadną, następnie dodaj passatę, posiekane kapary oraz połówki świeżych pomidorków koktajlowych i podgrzewaj aż pomidorki zaczną lekko się rozpadać. Posiekaj  zieloną pietruszkę. Drugą pomarańczę pokrój na plastry lub cząstki.
Ugotowany makaron wrzuć do sosu, przez chwilę redukuj aż sos pokryje cały makaron. Wyłóż na talerz, udekoruj cząstkami pomarańczy, oprósz pieprzem oraz zieloną pietruszką i od razu podawaj.
Smacznego
Śniadaniowe tosty z czerwoną pomarańczą i kozim twarożkiem

15.4.18

Śniadaniowe tosty z czerwoną pomarańczą i kozim twarożkiem

Pomysł na szybkie śniadanie dla zapracowanych! Uwielbiam kozi ser, jego smak, który nie każdemu pasuje dlatego nie doprawiałam go specjalnie tylko podkreśliłam smak likierem. Słodkie śniadanie fajnie się komponowało smakowo i wizualnie. Mi takie połączenia lekko wytrawne, słodkie bardzo pasują więc dla mnie niebo w gębie...i te pomarańcze!

Śniadaniowe tosty z czerwoną pomarańczą i kozim twarożkiem

Składniki:
  • kilka kromek tostowego chleba
  • twarożek kozi
  • 100ml śmietanki
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 duże sycylijskie pomarańcze
  • 2 świeże dojrzałe figi
  •  pistacje
  • rukola lub coś zielonego ulubionego
  • miód
Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni po obu stronach by nadać im chrupkość. W trakcie podpiekania przygotowujemy serek czyli mieszamy go z śmietanką oraz likierem pomarańczowym.
Upieczone kromki smarujemy twarożkiem, układamy plastry pomarańczy, figę i posypujemy pistacjami Wierzch dekorujemy rukolą i oblewamy miodem. Smacznego :-)


Sernik z czerwonych sycylijskich  pomarańczy

3.4.18

Sernik z czerwonych sycylijskich pomarańczy

No to mam rarytas jakiego dawno nie miałam :-) Sycylijskie pomarańcze są najlepsze na świecie!
Przywędrowały do mnie pocztą bym mogła zrobić sobie ucztę właśnie na weekend


Sernik z czerwonych sycylijskich pomarańczy
przepis powstał przy współpracy z Smaki Południa

Spód:
  • 60g stopionego masła
  • 60g cukru
  • 160g mąki 
Wszystkie składniki łączymy, wysypujemy na dno blaszki 26cm i uklepujemy dłońmi. Pieczemy w 160' 20 minut.

Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 400g śmietanki
  • 100g soku z czerwonych sycylijskich pomarańczy
  • 3 całe filetowane pomarańcze 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Filetowane pomarańcze miksujemy razem z sokiem na gładką pulpę, następnie przecieramy przez sito i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników i wylewamy na wypieczony spód. Pieczemy w temperaturze 160' przez 50 minut aż wierzch będzie ścięty. Pozostawiamy w uchylonym piecu do przestygnięcia.
Kolejnego dnia przekładamy sernik na paterę lub talerz, na wierzch sernika wykładamy gęstą śmietanę 18% i na jej wierzchu układamy plastry czerwonych pomarańczy. Dekorujemy wiórkami i podajemy! Smacznego


Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem

1.4.18

Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem

Tą babę robiłam już jakiś czas temu testując i dopracowując przepis kilkakrotnie az w końcu babka wyszła wilgotna i bardzo smaczna. Panel test przeprowadzały między innymi dzieciaki, które z chęcią zabrały tez ją na wynos zatem przepis godny polecenia dla wszystkich szukających czegoś bezglutenowego, słodkiego i całkiem dobrego!


Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem

  • 2 dojrzałe średnie banany (około 185 g)
  • 2 duże jaja
  • 80 ml  olej kokosowy, stopiony
  • 100g mąka ryżowa
  • 100g zmielonych migdał
  • 50g filiżanki osuszonego kokosa
  • 150g brązowy cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Rozgrzej piekarnik do 180'

Banany zmiksuj z jajami i olejem  na gładką masę.
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
Dodaj mieszaninę bananów i wymieszaj razem    
Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec przez 40-45 minut lub do momentu, kiedy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty, a ciasto będzie sprężyste w dotyku.

Karmel

  • 150g cukier, 
  • 30 ml wody, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki śmietanki

Wlać cukier i wodę do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia na średnio-niskim ogniu.

Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę ​​- uważaj, ponieważ spowoduje to wzrost karmelu w rondlu.
Mieszaj, aż bąbelki opadną i dodaj masło. Wróć do ognia i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści, a karmel zgęstnieje.
Dodaj szczyptę soli (do smaku)
Niech karmel ostygnie lekko, zanim wyleje się ciasto.

Do dekoracji:
karmelizowane plastry banana

Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille

29.3.18

Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille

To chyba najlepsze pierogi jakie mogły mi się przytrafić :-) Przepis na ciasto powstał całkowicie przypadkowo, w ogóle zapomniałam dodać do ciasta jajka, soli i cukru. Podczas wałkowania ciasto było napuszone jak co najmniej mus, nie przyklejało sie do wałka ani do dłoni, było delikatne aż bałam się, że wszystko rozpadnie się w piecu



Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille

Składniki: na farsz
  • jeden bakłażan
  • jedna cukinia
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 4 marynowane śledzie w oleju
  • oliwa do smażenia
 Każde z warzyw kroimy w kostkę i smażymy oddzielnie jedne po drugich zaczynając od bakłażana który potrzebuje sporo czasu i dużo oleju by nabrać odpowiedniego smaku. Przekładamy usmażony bakłażan do czystego naczynia i w tym samym garnku smażymy cukinie, następnie cebulę z czosnkiem, papryki. Warzywa pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę śledzia, którego dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Składniki:na ciasto
  •  300g mąki pszennej
  • 12g świeżych drożdży
  • 150g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • biały sezam
Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy do wyrosnięcia. Następnie odgazowujemy dociskając ciasto dłonią i ponownie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy i wycinamy krążki. Faszerujemy, zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Smarujemy każdy pieróg dokładnie jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piec do 200' i pieczemy pierogi do zrumienienia. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!


Naleśniki z czerwoną pomarańczą

24.3.18

Naleśniki z czerwoną pomarańczą

Idealne naleśniki o poranku to najlepszy weekend jaki można sobie wymarzyć. Uwielbiam te chwile i mogłabym tak caluteńki tydzień. Do przygotowania tego cudnego śniadania przekonała mnie paczka prosto z Włoch w której było całe mnóstwo tych pięknie czerwonych, pachnących pomarańczy i naprawdę bardzo się cieszę, że udało mi się przygotować takie królewskie śniadanie! Polecam i Wam z całego serca bo przepyszne :-)

Naleśniki z czerwoną pomarańczą
przepis powstał przy współpracy z Smaki Południa

Składniki: na ciasto naleśnikowe
  • 125g mleka
  • 2 jajka
  • 80g maki pszennej
  • 60g soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować na jednolitą, płynną masę. Na koniec dodać otartą skórkę z połowy pomarańczy i delikatnie wmieszać ją do płynnego ciasta naleśnikowego.

Dodatki:
  • Czerwona pomarańcza
  • twarożek z wanilią
  • miód leśny
Pierwszy naleśnik usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jednej łyżce oliwy. Wylewać strużką ciasto na patelnie i szybkim, zdecydowanym ruchem rozprowadzić masę po powierzchni. Smażyć chwilę z obu stron. Naleśniki zwijamy w trójkąt, przekładamy na talerzyki, dodajemy plastry czerwonych pomarańczy i podajemy z waniliowym serkiem oraz leśnym miodem. Smacznego!


Oponki a'la sushi z marynowanym śledziem, figą i kawiorem balsamicznym

6.3.18

Oponki a'la sushi z marynowanym śledziem, figą i kawiorem balsamicznym

Dzisiaj trochę innowacji w kuchni! Zainspirowana i zakochana w sushi postanowiłam trochę poeksperymentować bo od dawna miałam taki plan. Oponki ryżowe urzekły mnie od pierwszego wejrzenia, śledzie uwielbiam i nie ma dnia kiedy zabrakło by ich w domowej lodówce, za sushi oddałabym wszystko, figi mogłabym jeść co drugi dzień w różnych wersjach smakowych a kawior z balsamico idealnie podkreślił smak ryby! Dla niektórych z Was pewnie to co tutaj widzicie to dziwactwo ale fakt jest taki, że łączenie ryb z owocami idzie w całkiem ciekawej parze więc akurat ja nie obawiałam się w ogóle tych smaków i jestem bardzo mile zaskoczona. Może jest tutaj ktoś kto nie boi się innowacyjnej kuchni i chętnie wypróbuje takie połączenie :-)

Oponki a'la sushi z marynowanym śledziem, figą i kawiorem balsamicznym
przepis własny

Dodatki:
  • Marynowany filet śledziowy (u mnie firmy Seco)  
  • Jedna zielona dojrzała  figa
  • 2 łyżeczki kawioru balsamicznego
  • uprażony sezam
  • drobno posiekana zielona kolendra
Składniki: na ryż
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka wody filtrowanej
  • 3 łyżki octu ryżowego + 1 łyżeczka cukru
Ryż zalewamy zimną wodą, pocieramy dłońmi tak jakbyśmy chcieli go wymasować, dzięki temu pozbędziemy sie nadmiaru skrobi i ryż po ugotowaniu będzie szklisty.
Wykonujemy tą czynność trzy razy wymieniając za każdym razem wodę. Następnie odcedzamy przez sito, przepłukujemy garnek, wlewamy do niego szklankę filtrowanej wody i wrzucamy ryż. Gotujemy na najmniejszym ogniu 10minut pod przykryciem, nie otwieramy pokrywki i nie mieszamy ryżu podczas gotowania.Po 10 minutach wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut pod przykryciem by wchłonął całą wodę. Uchylamy pokrywkę, dodajemy ocet z cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy.

Ostrym nożem ukośnie kroimy fileta śledziowego oraz figę. Formujemy oponki z ryżu, ja pomogłam sobie foremką metalową do której nałożyłam ryż a następnie uderzyłam foremką o blat tak, że oponka ryżowa sama wyskoczyła. Na każdej oponce ułożyłam po trzy plastry śledzia, plaster figi, oprószyłam sezamem oraz kolendrą i zwieńczyłam śledzia kwaskowym kawiorem balsamicznym.
Nie podałam do tego dania japońskiego chrzanu wasabi, ponieważ zdominowałby połączenie ryby i kwaśnego balsamico, który naprawdę idealnie się wkomponował. Smacznego!


Śniadaniowa manna smakiem z dzieciństwa

5.3.18

Śniadaniowa manna smakiem z dzieciństwa

Pamiętam jak rano babcia budziła mnie zapachem takiej manny, niekoniecznie była z figą bo ten owoc w tamtych czasach zupełnie nie był mi znany, za to dziś go uwielbiam! Ostatnio tak mnie naszło i zrobiłam mannę...raz była z karmelizowaną gruszką a dziś z figą i malinami i poczułam się jak mała dziewczynka szykująca się do wyjścia do szkoły. Fajnie tak powspominać i zjeść zapomniane śniadanie na które zwykle nie ma się czasu :-) Przepis jest banalny, w ogóle nie powinien tutaj być bo przecież każdy go zna i umie ugotować mannę ale tak jakoś mnie naszło, że stwierdziłam, że dodam ten post bez względu na formę trudności przygotowania kaszki :-)



Śniadaniowa manna smakiem z dzieciństwa

Składniki:
  • 250g mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka miodu na porcje
  • owoce, chrupki kukurydziane
 Zagotować mleko, wsypać mannę i energicznie przemieszać by nie powstały grudki. Przełożyć do miseczek/słoiczków i polać miodem. Dorzucić płatki oraz owoce i zjeść najprzyjemniej w świecie.
Smacznego!

Chrupiące tofu na ostro z pak choy

2.3.18

Chrupiące tofu na ostro z pak choy

Chwila relaksu w domu, w ukochanej kuchni nie szkodzi raczej nikomu a ja ostatnio nie mam czasu na gotowanie. Działam od jakiegoś czasu na tofu w wersji słodkiej ale dziś miałam chęć na ostre kawałki przypieczonego chrupiącego pachnącego olejem sezamowym tofu więc zwyczajnie otworzyłam lodówkę bo z domu wychodzić się nie chce i znalazłam tam pak choy czyli chińską kapustę, której nie wykorzystaliśmy w weekend. Wymyśliłam więc i kapustę na ostro słodko i tofu. Jeśli nie lubicie tofu to najprawdopodobniej nie jedliście jeszcze dobrze zrobionego. Niestety tofu tz ser sojowy nie posiada smaku ani przyjemnego aromatu ale da się z niego wyczarować cuda więc warto spróbować! Przed przystąpieniem jednak do pracy należy dobrze zamarynować tofu, żeby dało się przełknąć bez okrzyku "ble" ale to chyba też kwestia dojrzenia do tego nieserowego sera :-)
Pamiętam jak próbowałam po raz pierwszy, zrobiłam wówczas szaszłyki które były tak obrzydliwe, że niestety wylądowały w koszu ale ja tak łatwo się nie poddaje więc spróbowałam kolejne kilka razy aż moje podniebienie przyzwyczaiło się do tego smaku a zapach już nie przerażał po otwarciu opakowania! Dla mnie najlepsze tofu jest na ostro z dodatkiem czosnku, imbiru i miodu ale to chyba kwestia gustu. Można jednak zjeść dobre jedzenie na bazie tego składnika więc nie bójcie się tylko spróbujcie!


Chrupiące tofu na ostro z pak choy 
przepis własny

Składniki: na 3 mniejsze porcje
  • 300g tofu naturalnego
  • dwie średnie główki kapusty pak choy
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • duża łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka chili w płatkach
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • odrobina sezamu
  • łyżka oliwy 
  • bułka tarta

Przygotowanie:
Dzień wcześniej otwórz tofu, wyjmij je na papierowy ręcznik kuchenny i odciśnij jak najwięcej wody. Pieprz syczuański utrzyj w moździerzu, imbir przeciśnij przez praskę, czosnek pokrój na plasterki. Przygotuj naczynie do którego włóż wszystkie składniki oprócz kapusty. Dobrze wymieszaj i włóż do marynaty pokrojone w dość dużą kostkę tofu. Zamieszaj naczyniem tak by tofu pokryło się marynatą, zafoliuj i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowane tofu zamieszaj jeszcze raz, następnie obtocz w bułce tartej z sezamem i smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia obracając oczywiście na drugą stronę. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pozostałą marynatę i wrzucić kapustę. Podsmażać aż kapusta lekko zwiotczeje. Przełożyć na talerze i jeść od razu. Można podać z ryżem. Smacznego!
Melomakarona pomarańczowe ciasteczka o korzennej nucie

1.3.18

Melomakarona pomarańczowe ciasteczka o korzennej nucie

Może i nie jest czas i sezon na te ciasteczka ale zrobiłam je jakiś czas temu i są przepyszne! Mięciutkie, pełne syropu i zapachu świąt bo Melomakarona to bożonarodzeniowe ciasteczka, które pochodzą z Grecji ale znane są również we Włoszech czy Wenecji. Każdy rejon oczywiście posiada swój własny unikalny przepis :-)

Melomakarona pomarańczowe ciasteczka o korzennej nucie
znalezione w internecie

Do posypania:
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g pistacji
  • odrobina cynamonu
  • suszone płatki róż
 Składniki: na syrop
  • 250ml wody
  • 220g cukru
  • 300g miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina startej skórki pomarańczowej 
Przygotuj syrop przed upieczeniem ciasteczek ponieważ musi być gotowy gdy ciastka wyjdą z pieca! Włóż wszystkie składniki do rondla i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze do 10 minut by zredukować płyny. Musi być wyraźnie widać, że zaczyna robić się syrop! Przecedź syrop by usunąć skórkę z pomarańczy. Utrzymaj syrop w cieple.

Składniki: na ciastka
  • 120ml oliwy
  • 100g masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 60ml soku z pomarańczy
  • 60ml brandy lub koniaku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 500g mąki 
Przełóż do misy miksera masło, oliwę oraz cukier i ucieraj do napuszenia. Wymieszaj w oddzielnym naczyniu sok pomarańczowy, alkohol, proszek oraz sodę. Powstanie musująca mieszanina którą należy dodać do ucieranego tłuszczu dale ucierając. Następnie po trochu dodawać mąkę, wymieszać do połączenia składników i zrobić z ciasta kulę.  Ciasteczka formuj za pomocą dłoni w małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Piecz 25-30 minut w temperaturze 170' do zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i każdą kulkę umocz w syropie przez około 2 minuty. Ułóż ciasteczka na talerzu i polej pozostałym syropem. Oprósz ich wierzch siekanymi orzechami, płatkami róż i sypnij odrobiną cynamonu. Przechowuj w temperaturze pokojowej.




Sałatka z pieczonych warzyw z dodatkiem pomidorków w oliwie

25.2.18

Sałatka z pieczonych warzyw z dodatkiem pomidorków w oliwie

Dzisiaj kolorowa sałatka z pieczonych warzyw umiliła mi dzień. Miło popatrzeć na kolorowy talerz pełny smacznych i zdrowych warzyw i ulubionego bakłażana :-) Sałatka mało kłopotliwa, smaczna i nadająca się na obiad i kolacje. Idealna gdy nie chce się siedzieć dłużej w kuchni :-)


Sałatka z pieczonych warzyw z dodatkiem pomidorków w oliwie
Przepis powstał przy współpracy z Smaki Południa

Składniki: na 2 porcje
  • jeden średni bakłażan
  • jeden słodki ziemniak batat
  • łyżeczka kaparów
  • podsuszane pomidorki koktajlowe w oleju (Gran Gusto)
  • łyżka miodu
  • oliwa dobrej jakości
  • łyżka balsamico
  • garść orzechów włoskich
  • mix sałat
Bakłażana pokrój na ósemki, następnie oprósz solą z obu stron i pozostaw na pół godziny. W tym czasie bakłażan puści wodę, której nadmiar usuń za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Ziemniaka obierz i również pokrój na podłużne paski lub tak jak lubisz. Wyściełaj blaszkę papierem do pieczenia, ułóż na niej warzywa, skrop obficie oliwą dobrej jakości (bakłażany lubią oliwę!) polej odrobiną miodu i piecz w nagrzanym do 220' piekarniku około 25 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i napite oliwą. Warzywa ostudź a w międzyczasie przygotuj dressing łącząc z sobą balsamico, pozostały miód i odrobinę oliwy. Wszystko dobrze wstrząśnij. Na przygotowane talerze wyłóż ulubiony mix sałat, następnie połóż pieczone bakłażany i bataty, posyp kaparami, pomidorkami koktajlowymi i obsyp obficie siekanymi orzechami. Na koniec polej dresingiem i podawaj. Smacznego :-)


INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji