1.3.18

Melomakarona pomarańczowe ciasteczka o korzennej nucie

Może i nie jest czas i sezon na te ciasteczka ale zrobiłam je jakiś czas temu i są przepyszne! Mięciutkie, pełne syropu i zapachu świąt bo Melomakarona to bożonarodzeniowe ciasteczka, które pochodzą z Grecji ale znane są również we Włoszech czy Wenecji. Każdy rejon oczywiście posiada swój własny unikalny przepis :-)

Melomakarona pomarańczowe ciasteczka o korzennej nucie
znalezione w internecie

Do posypania:
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g pistacji
  • odrobina cynamonu
  • suszone płatki róż
 Składniki: na syrop
  • 250ml wody
  • 220g cukru
  • 300g miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina startej skórki pomarańczowej 
Przygotuj syrop przed upieczeniem ciasteczek ponieważ musi być gotowy gdy ciastka wyjdą z pieca! Włóż wszystkie składniki do rondla i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze do 10 minut by zredukować płyny. Musi być wyraźnie widać, że zaczyna robić się syrop! Przecedź syrop by usunąć skórkę z pomarańczy. Utrzymaj syrop w cieple.

Składniki: na ciastka
  • 120ml oliwy
  • 100g masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 60ml soku z pomarańczy
  • 60ml brandy lub koniaku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 500g mąki 
Przełóż do misy miksera masło, oliwę oraz cukier i ucieraj do napuszenia. Wymieszaj w oddzielnym naczyniu sok pomarańczowy, alkohol, proszek oraz sodę. Powstanie musująca mieszanina którą należy dodać do ucieranego tłuszczu dale ucierając. Następnie po trochu dodawać mąkę, wymieszać do połączenia składników i zrobić z ciasta kulę.  Ciasteczka formuj za pomocą dłoni w małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Piecz 25-30 minut w temperaturze 170' do zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i każdą kulkę umocz w syropie przez około 2 minuty. Ułóż ciasteczka na talerzu i polej pozostałym syropem. Oprósz ich wierzch siekanymi orzechami, płatkami róż i sypnij odrobiną cynamonu. Przechowuj w temperaturze pokojowej.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji