6.1.19

Zrazy z ricottą i szpinakiem

Po świętach zazwyczaj wszyscy jesteśmy przejedzeni, niestety mam tak i ja szczerze mówiąc nigdy nie wiem co zjeść by było bardziej lekko. Tym razem zakończyło się na pieczonych zrazikach nadzianych ricottą i mnóstwem szpinaku a na dodatek by uzupełnić talerz pieczone ziemniaki. Zazwyczaj gdy robimy frytki nigdy nie stosujemy soli, zdecydowanie od lat wolimy Vegetę, która daje mnóstwo smaku. Kto kiedyś próbował ten z pewnością wie o czym mowa a kto nie próbował to polecam bo jest to chyba jeden z najlepszych sposobów na ziemniaki czy to z oleju czy z pieca!

Zrazy z ricottą i szpinakiem

Składniki: na 2 porcje

  • dwa płaty rozbitego schabu
  • 100g ricotty dobrze odciśniętej
  • 250g świeżego szpinaku
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • świeży pieprz
  • Vegeta Natur do smaku
  • ziemniaki do pieczenia
  • warzywa: marchew, brokuł, papryka
Olej rozgrzej na patelni o grubym dnie, dorzuć szpinak i podsmaż aż leciutko zwiotczeje, następnie dodaj posiekany czosnek. Dopraw Vegetą Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, ostudź i połącz z ricottą. Przełóż po dużej łyżce na każdy kawałek rozbitego schabu i ciasno zwiń. Ziemniaki obierz, umyj i grubo potnij. Skrop oliwą i odrobiną Vegety Natur, wymieszaj dłońmi lekko wcierając przyprawę i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Do naczynia żaroodpornego przełóż zwinięte zraziki, oprósz Vegetą Natur, zapiekaj w piecu nagrzanym do 180' około 40 minut. Na niższej półce ustaw ziemniaki i razem zapiekaj z mięsem.Od czasu do czasu otwórz piekarnik by pozbyć się nadmiaru pary. Gdy mięso będzie już dość rumiane dodaj warzywa i zapiekaj jeszcze 10 minut. Podaj całość z ziemniakami i warzywami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji