23.1.19

Tatar z marynowanego łososia i awokado

Dziś przyszła ochota na mała wyżerkę, niby nic wielkiego ale jak bardzo cieszy osobę na "głodzie"
Natura tkwi nie tylko w rybie, naturą obdarzono również Vegetę znaną mi z dzieciństwa, z babcinego słoja o którą strasznie babcia dbała i oszczędzała bo nie była aż tak dostępna jak obecnie. Piło się wówczas rosołek w kubku, gorący i pyszny i tak do dziś Vegeta została w mojej pamięci!

Tatar z marynowanego łososia i awokado

Składniki:

  • 100g świeżego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • pół dojrzałego awokado
  • odrobina świeżej chili dla ostrości
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki musztardy 
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • pół łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę z soku z cytryny, musztardy, Vegeta Natur z koperkiem, miodu i chili. Tak przygotowaną marynatą posmaruj swój kawałek łososia, przykryj folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij łososia, posiekaj go ostrym nożem i uformuj  w okrągłym rancie, następnie posiekaj awokado, skrop odrobiną cytryny i ułóż na rybie, ułóż kolejną warstwę ryby, oprósz ją dodatkową Vegeta Natur z koperkiem i przełóż na talerz. Udekoruj plastrem świeżej cytryny i podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji