To chyba najlepsze pierogi jakie mogły mi się przytrafić :-) Przepis na ciasto powstał całkowicie przypadkowo, w ogóle zapomniałam dodać do ciasta jajka, soli i cukru. Podczas wałkowania ciasto było napuszone jak co najmniej mus, nie przyklejało sie do wałka ani do dłoni, było delikatne aż bałam się, że wszystko rozpadnie się w piecu
Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille
Składniki: na farsz
- jeden bakłażan
- jedna cukinia
- 1 spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- zielona papryka
- czerwona papryka
- 4 marynowane śledzie w oleju
- oliwa do smażenia
Każde z warzyw kroimy w kostkę i smażymy oddzielnie jedne po drugich zaczynając od bakłażana który potrzebuje sporo czasu i dużo oleju by nabrać odpowiedniego smaku. Przekładamy usmażony bakłażan do czystego naczynia i w tym samym garnku smażymy cukinie, następnie cebulę z czosnkiem, papryki. Warzywa pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę śledzia, którego dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Składniki:na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 12g świeżych drożdży
- 150g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- jajko do posmarowania wierzchu
- biały sezam
Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy do wyrosnięcia. Następnie odgazowujemy dociskając ciasto dłonią i ponownie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy i wycinamy krążki. Faszerujemy, zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Smarujemy każdy pieróg dokładnie jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piec do 200' i pieczemy pierogi do zrumienienia. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Takich pierożków jeszcze nie widziałam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń