Perrier Red & orange czy Perrier Aromatic Kiwi?

12.10.15

Perrier Red & orange czy Perrier Aromatic Kiwi?

Zrobiło się chłodno..w niektórych częściach Polski spadł już pierwszy śnieg ... dla przypomnienia letnich tropikalnych klimatów rozgrzewające zmysły i ciała drinki :-)
Na wolnym tylko ciepła kołderka i cudna rozgrzewająca szklaneczka!
Perrier Red & orange
przepis Rafała

Składniki: na jedną szklankę
  • 40ml wódki pomarańczowej
  • 50ml soku pomarańczowego z miąższem
  • sok z połowy cytryny
  • 25ml syropu grenadina
  • 50ml wody Perrier gazowanej
  • pokruszony lód
  • pomarańcze 
 Do szklanki nałóż pokruszony lód ( około 70% wysokości szklanki ), nalej syrop grenadina, następnie powoli po ściance szklanki dolej soku pomarańczowego oraz soku z cytryny, delikatnie dolewaj wódkę pomarańczową i dopełnij wodą Perrier.. Udekoruj cząstką pomarańczy.
Perrier Aromatic Kiwi
przepis Rafała

Składniki: na jedną szklankę
  • 1 owoc kiwi + plaster do dekoracji
  • sok z jednej limonki 
  • cząstki limonki
  • 40ml wódki Lime Fusion
  • 25ml syropu Blue Curacao
  • 50ml wody Perrier gazowanej
  • 50ml napoju limonkowego 
  • pokruszony lód
  • liść mięty do dekoracji
  • skórka limonki do dekoracji
Do szklanki nałóż pokruszony lód ( około 70% wysokości szklanki ), nalej syrop blue curacao, następnie zmiksuj owoc kiwi, zmieszaj go z sokiem z limonki oraz napojem limonkowym i dolewaj powoli po ściance szklanki,  następnie delikatnie dolewaj wódkę limonkową i dopełnij wodą Perrier.. Udekoruj skórką limonki, miętą oraz plastrem kiwi. 

Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami

11.10.15

Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami

Taką zupę sobie wymyśliłam dawno temu i oto jest, powstała w mojej kuchni w fazie relaksu i dobrej passy :-) Nie wiem czy ktoś próbował kiedyś połączenia dyni i mango ale jeśli nie to zdecydowanie polecam bo jest wyśmienite!Pragnę podziękować firmie  Kuchnie świata bo to one wyposażyły mnie w kilka bardzo ciekawych produktów między innymi w mango które dodałam do dzisiejszej zupy za fantastyczną współprace :-) zawsze była bardzo inspirująca, miło mi jest z Wami tworzyć!

Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami
przepis własny

Składniki:
  • 450g mrożonej dyni firmy Hortex
  • 300g mango w syropie (użyłam tego klik ) + połowa soku
  • po 4 królewskie krewetki na talerz
  • 400g mleka kokosowego ( klik )
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • sok z jednej limonki
  • 4 liście kaffir
  • kilka łyżek śmietany kokosowej do polania wierzchu (zebranej z wierzchu mleka kokosowego )
  • odrobina chili w płatkach
  • kilka plasterków zielonej chili
  • kilka plasterków czerwonej chili
  • świeże gałązki liści kolendry
* dodatkowo makaron ryżowy błyskawiczny przygotowany według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
Odmroź i oczyść krewetki.
Dynie  przełóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj do miękkości, przełóż do garnka, dodaj mango i zmiksuj na pulpę. Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i syrop z mango, gotuj na małym ogniu, dodaj kolejno drobno posiekaną trawę cytrynową oraz liść kaffiru.Dopraw odrobiną kolorowego pieprzu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć krewetki, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek, smaż na małym ogniu do czasu aż krewetka nabierze różowego koloru. Zieloną i czerwoną chili posiekaj na cienkie krążki, przygotuj gałązki kolendry. Przelej krem dyniowy z mango do miseczek, na wierzch dodaj makaron ryżowy, krewetki z czosnkiem i chili oraz plaster mango. Wszystko posyp posiekanymi plastrami zielonej i czerwonej chili, polej śmietanka kokosową i połóż kilka gałązek świeżej kolendry. Podawaj od razu, jeszcze gorące!
Smacznego :-)


Najlepsze trójkąty francuskie z jabłkiem w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

10.10.15

Najlepsze trójkąty francuskie z jabłkiem w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

Dokładnie tak sądzę, że najlepsze! ciasto nie jest absolutnie trudne, może odrobinę czasochłonne ale bez przesady w odstępach między jednym wałkowaniem a drugim można zrobić wiele rzeczy :-) na przykład pić kawę :-) Kto upiekł ten wie, że ciasto warte poświęcenia!
Rożki z jabłkami
przepis z książki Francja na słodko

Składniki ciasto na 8szt

  • 275 g masła
  • 275g mąki
  • szczypta soli
  • 1 żółtko 
Składniki: nadzienia
  • 800g jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Lukier
  • 40g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

Ponadto: mąka do podsypania blatu
żółtko do smarowania wierzchu

Przygotowanie:

Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g masła. Przenieść na stolnicę 250g mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko, zagnieść.
Dodać tyle wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml )
Odstawić do ostygnięcia.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
Rozgrzać piekarnik do 225'
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!

A piekły ze mną następujące osoby:
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Iza z blogu Smaczna pyza
W wypiekaniu na sniadanie dziś muffina z jabłkiem i cynamonem

4.10.15

W wypiekaniu na sniadanie dziś muffina z jabłkiem i cynamonem

W tym tygodniu Monika zaproponowała w Wypiekaniu na śniadanie oto takie muffiny  z jabłkiem i cynamonem, które zresztą wcześniej też wypiekała Berenika ... takim sposobem w kilkanaście osób  wypiekałyśmy pachnące drożdżowe w formie muffin :-) pachniało, oj pachniało! Zachęcam do kolejnego wypiekania wszystkich, którzy udziału jeszcze nie brało a biorącym udział serdecznie dziękuję za wspólną zabawę :-)



Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Cytuję za Bereniką

"Składniki:
ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 15g drożdży
  • 125ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30g masła
  • szczypta soli
nadzienie
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 40g masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • cukier do posypania ciasta
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
 wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:

Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni

Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie 
Dorota - Moje małe czarowanie
6 niebo
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina 
Alina - Ala piecze i gotuje  
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne 
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi 
Magda - Magdalena w kuchni 
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko 
Monika -  Matka wariatka
Iza Kulińska - Smaczna Pyza
 
Dyniowe scones w Cyklu "Wypiekanie na śniadanie'

27.9.15

Dyniowe scones w Cyklu "Wypiekanie na śniadanie'

Wyobraźcie sobie, że znalazłam dziś chwilę by z Wami upiec te bułeczki ... było to niemal wyczynem bo byłam w pracy, w sklepie i nagle zorientowałam się, że dopadł mnie brak czasu ale ... powiedziałam sobie... nie mogę ich zawieść i oto są moje scones! Robiłam je pierwszy raz i nie sądziłam, że mogą być tak dobre bułki na proszku - raczej moje nastawienie było sceptyczne od dawna a jednak się myliłam i zjadła dwie, jedna po drugiej :-)Moje z czekoladą i cynamonem :-)


Dyniowe scones
według Doroty z Moich wypieków

Cytuję

"Składniki na 10 - 12 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła, zimnego
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków
  •  odrobina cynamonu
  • kuleczki czekolady do posypania wierzchu

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.

W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).

Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek)."


Piekły ze mną następujące osoby:
Kinga z blogu Małe kulinaria
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Edyta z blogu Pasja smaku
Kamila z blogu Zycie ze smakiem
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Olga z blogu Cukry proste
Agnieszka z blogu Buszująca w przepisach
Bernadeta z blogu Prawo do gotowania z pasją
Kasia z blogu Dietetic Lifestyle
Dorota z blogu Moje małe czarowanie


Zdrowa słodycz ... cukierki z nasionami chia, konopi oraz młodym jęczmieniem

24.9.15

Zdrowa słodycz ... cukierki z nasionami chia, konopi oraz młodym jęczmieniem

Cukierki z całą masą zdrowych produktów, szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku, słodkie bez dodatku cukru i fajnie wyglądające ... ciekawa słodycz dla malucha i nie tylko :-) Takie cukierki można przygotować również w formie większego batona, jednak pomysł na cukierka wydał mi się idealny ze względu na to, ze jeśli kusi Cię coś słodkiego to wyjmujesz zwyczajnie cukierek z kieszeni lub torebki i zjadasz bez konsekwencji ... kolejnym powodem na cukierkowy pomysł to dzieci, które cukierki uwielbiają a te z pewnością im zasmakują, wygodnie też można spakować takie cukierki do szkolnego pojemnika :-)
Cukierki z nasionami chia, konopi oraz młodym jęczmieniem
przepis własny

Składniki: na cukierka
  • 50g nasion chia
  • 50g nasion konopi
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
  • 100g daktyli
  • 50g suszonej śliwki
  • 100ml soku owocudo Marwit
  • 50g prażonego słonecznika
  • 50g płatków owsianych
  • 80g płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
Nasiona chia zalej sokiem owocudo Marwit i odstaw aż nasiona napęcznieją. Daktyle oraz śliwki zalej gorącą wodą i również odstaw na przynajmniej pół godziny. Następnie odciśnij i zmiksuj blenderem na gładką masę. Resztę składników umieść w naczyniu, dodaj daktylową pulpę i dobrze wymieszaj. Podziel masę na porcje wielkości orzecha i w dłoniach utocz podłużne cukierki odkładając je na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków.

Składniki: na posypkę z jęczmienia
  • 3 łyżki młodego jęczmienia
  • 3 łyżki soku owocudo Marwit
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 3 łyżki cukru
Mieszamy wszystkie składniki w jednym naczyniu, następnie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem i zapiekamy do chrupkości, trwa to około 20 min przy temperaturze 160'
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy 2 sekundy do uzyskania drobnego cukru. Przygotowane cukierki wkładamy pojedynczo do zielonej posypki by obkleiła całą powierzchnie cukierka, następnie pakujemy cukierki w celofan i związujemy ozdobną wstążką.
Twój zdrowy lunchbox z Marwit
Smacznego!
Zdrowa słodycz czyli czekoladowo buraczany serniczek w wersji wegan

23.9.15

Zdrowa słodycz czyli czekoladowo buraczany serniczek w wersji wegan

No wiec kocham ten deser! Jest pyszny i delikatny... całkowicie wegański i całkowicie bezglutenowy :-) Dodaję go do akcji Twój zdrowy lunchbox ponieważ idealnie nadaje się na drogę, nie tylko do pracy ... również na grzybobranie kiedy to siadasz na pniu i wyjmujesz z plecaka gorącą kawę w termosie i coś dobrego! Ja ze słodkościami chodzę zawsze i wszędzie :-) a Wam proponuje pognać szybko do kuchni bo jest naprawdę pysznie :-)

Wegański czekoladowo buraczany sernik z buraczano leśną galaretką
przepis własny

Składniki: na spód
  • 50g płatków owsianych
  • 50g daktyli
  • 100g mąki arachidowej
 Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odciśnij wodę i dodaj płatki owsiane oraz mąkę arachidową. Wszystko zagnieć i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Wytnij foremką/rantem której będziesz używać do serniczków spody z ciasta, przełóż spody wraz z rantem na blaszkę wyłożoną papierem i dociśnij masę do dna by dobrze wypełniła twój rant. Umieść rant w lodówce i przygotuj masę serową.

Składniki: na masę serową
  • 200g sera tofu silken
  • 100g zupy krem z buraczków z tymiankiem Marwit
  • 200g stopionej czekolady 72%
  • 100g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki umieść w naczyniu od blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę.
Wylej masę na schłodzone spody w rantach pozostawiając miejsce na wylanie galaretki i ponownie wstaw do lodówki.

Składniki: na galaretkę
  • 100g zupy krem z buraczków z tymiankiem Marwit
  • 50g wody
  • 50g świeżych jeżyn
  • 50g świeżych malin
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka agar agar
Krem z buraczków oraz wodę umieść w rondelku, następnie dosyp świeże owoce, cukier oraz agar agar i gotuj do czasu aż owoce trochę się rozpadną a agar zacznie się uaktywniać, będzie to widać podczas gotowania gdy masa zacznie gęstnieć. Odstaw, ostudź i wylej na wierzch schłodzonych serniczków. Udekoruj cząstkami świeżych owoców i ponownie umieść w lodówce. Gdy galaretka zastygnie wyjmij serniczki z rantów za pomocą palnika lub suszarki do włosów poprzez ocieplenie rantu, który łatwo odejdzie od masy serowej. Podawaj z gorącą kawą lub zabierz na wynos do pracy :-)

Twój zdrowy lunchbox z Marwit
Limonkowo tymiankowy sernik z czekoladą i malinami

20.9.15

Limonkowo tymiankowy sernik z czekoladą i malinami

Niebo w gębie ... jest lato jest sernik z działkowymi owocami, rewelacja! Taki oto limonkowo tymiankowy zajadałam przed urlopem, prawdą jest że własne owoce pachną inaczej albo po prostu tak czujemy bo są nasze, z naszej pracy ... wyśmienite piękne żółte maliny pojawiły się na jednym z moich krzaczków, bardzo słodkie i świetnie komponujące się z kwaśną jeżyną - bo ta była zdecydowanie kwaśna :-)
Dla sernikoholików polecam lekką, orzeźwiającą wersję!
Limonkowy sernik z czekoladą i malinami
przepis własny

Składniki: na spód (wyjdą dwa spody)

  • 60g masła pokrojonego w plastry
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 30g kakao
  • 120g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze zagnieść ciasto rękoma by wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozwałkować na spód tortownicy o rancie 20cm i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'

Składniki: na polewę czekoladową
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g śmietanki 34%
Śmietankę podgrzej, czekoladę połam na drobne kawałki i zalej gorącą czekoladą, wymieszaj i gotowe.
 Składniki: na masę serową
  • 330g sera twarogowego ( użyłam z kubełka )
  • 250g ricotty
  • 3 jajka
  • 250g śmietany 34%
  • 120g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sok + skórka z jednej limonki
  • świeże maliny + troszkę jeżyn
Śmietankę podgrzewamy wraz z sokiem z limonki oraz gałązkami tymianku w temperaturze 60'C, chłodzimy.
Dwa rodzaje sera łączymy ze schłodzoną tymiankowo limonkową śmietanką oraz mąką. Do masy serowej dodajemy jajka i miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy na upieczony czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 140' na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Przełożyć kolejnego dnia na paterę, polać czekoladą i udekorować malinami oraz gałązkami tymianku. Najlepiej schłodzić 20 minut  i podawać! Smacznego :-)





Pieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, tymiankiem i malinowym octem balsamicznym

11.9.15

Pieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, tymiankiem i malinowym octem balsamicznym

Te pomidorki są idealne do pizzy, porannej kanapki a także do wyjadania z samego słoika! Rewelacja- polecam każde pieczone pomidory!
Pieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, tymiankiem i malinowym octem balsamicznym
przepis własny

Składniki:
  • 2 kobiałki pomidorków koktajlowych
  • malinowy ocet balsamiczny
  • plasterki czosnku
  • odrobina cukru trzcinowego
  • tymianek
  • dobrej jakości oliwa
Pomidorki przekrawaj na połówki, następnie ułóż je na blaszce  spryskanej oliwą. Dodaj plastry czosnku, tymianek, skrop octem balsamicznym oraz cukrem i piecz w 100' przez około 1,5h oczywiście doglądając pieca - małe pomidorki szybciej się wysuszą.! Przełóż upieczone pomidorki do słoiczków - u mnie 8 sztuk, dodaj pieczony czosnek i tymianek i zalej dobrej jakości oliwą. Zakręć słoik i zagotuj przez 5 minut by dobrze się zamknął. Smacznego!

Zdrowy lunch czyli bezglutenowe pierogi z indykiem i warzywami

6.9.15

Zdrowy lunch czyli bezglutenowe pierogi z indykiem i warzywami

Dzisiaj upichciłam sobie zdrowe pierogi, pierogi które dawno chodziły mi po głowie... wcześniejsze z mąki gryczanej niestety muszę powtórzyć i udoskonalić, ponieważ były zbyt suche więc przepisu na nie było.. dzisiejsze pierogi są rewelacyjne, z mąki ryżowej i kukurydzianej, są delikatne i fajnie się je lepi, problemów nie miałam żadnych! Farsz na jaki postawiłam to indyk z dodatkiem tartych warzyw i śmietany. Po co śmietana zapytacie! śmietana powoduje, że mięso nie jest zbite, i samo wślizguje się do ust, jeśli nigdy tego nie praktykowaliście to polecam sprawdzić- efekt rewelacja! Można zastąpić śmietanę jogurtem lub ricottą.
Nie bójcie wałkować się ciasta cienko, nic się  z nim nie dzieje, nawet jeśli przyklei się do maty silikonowej to i tak ładnie od niej odchodzi. Cieńsze ciasto o wiele łatwiej się skleja i o wiele łatwiej robi się falbankę, nie ma co nakładać zbyt wiele farszu - ciasto się nie rozciąga więc nałóżcie tyle by można było swobodnie złożyć pierożka, najwyżej zjecie więcej :-) Pierogi pyszne, aromatyczne, na prawdę warto wypróbować przepis! Ja polecam :-)
Do mojego pojemnika dodałam salsę z pomidorów działkowych i rukolę - uwielbiam rukolę!
Bezglutenowe pierogi z indykiem i warzywami
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 180g mąki ryżowej
  • 180g mąki kukurydzianej
  • 100g miksu bezglutenowego
  • 30g płynnego oleju kokosowego
  • 400g wrzątku
  • płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki przełóż do misy miksera, miksuj tak długo aż ciasto zacznie przypominać tarte ziemniaki, następnie wyjmij ciasto z misy, podziel na cztery części i zapakuj każdą z nich w folię spożywczą. Pozostaw do odpoczynku a w tym czasie przygotuj farsz.


Farsz do pierogów
  • 1/2 kg mielonego mięsa z  indyka
  • 150g śmietany 34%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka kolendry
  • 150g Marwitek Marwit
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
 Mięso przełożyć do większego naczynia, posiekać cebulę oraz czosnek, dodać do mięsa. Marwitki, seler oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, również dodać do masy, następnie doprawić, dolać śmietany i dobrze wymieszać do połączenia składników.

Przygotowanie:
Wstaw w garnku wodę z odrobiną soli.
Podsyp blat odrobina mąki ryżowej, odpakuj jeden kawałek ciasta, uklep go dłonią i rozłóż na nim kawał folii spożywczej - teraz możesz swobodnie wałkować na dość cienki płat. Ściągnij folię i wykrawaj kółka, na każde połóż kuleczkę mięsno warzywnego farszu i zlep pieroga, po zlepieniu możesz zrobić falbankę. Gdy woda się zagotuje wkładaj pierogi partiami, po wypłynięciu gotuj jeszcze z 2 minuty by mięso się ścięło. 
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij na nim cebulkę oraz szczypior. Przełóż pierogi do pojemnika na wynos, polej cebulką i zabierz do pracy!


Twój zdrowy lunchbox z Marwit
Warzywne spring rollsy z salsą z awokado, marwitką i kapustą czyli zdrowy lunch do pracy ... :-)

4.9.15

Warzywne spring rollsy z salsą z awokado, marwitką i kapustą czyli zdrowy lunch do pracy ... :-)

 Wiem, wiem... nie zawsze jest czas na przygotowanie posiłku do pracy ale kiedy już go zrobimy i otworzymy pudełeczko czujemy się zachwyceni i nagle strasznie głodni! Przynajmniej ja tak mam :-) Najfajniejsze jest to, że każdego dnia mój pojemnik może wyglądać inaczej, mieć inną zawartość, przede wszystkim zdrową zawartość bo przecież wkładamy w pojemnik zawsze to co najlepsze! U mnie dzisiaj letnio, albo nadal letnio ... mój lunchbox jest pożywny ale lekki, czego więc więcej chcieć!
Warzywne spring rollsy z salsą z awokado, marwitką i kapustą 
przepis własny

Składniki:
  • 4 płaty papieru ryżowego
  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2  jabłka
  • 5 surowych marchewek Marwitki
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sok z jednej pomarańczy
Dodatki:
  • śliwki
  • jogurt naturalny
  • domowa granola
  • wstążeczki marchwi Marwitki
  • kilka listków kolendry
Przygotowanie:
Marchewkę pociąć na plastry, następnie na zapałkę, przełożyć ją do naczynia i skropić sokiem z pomarańczy, odstawić.
Kapustę drobno posiekać, doprawić syropem klonowym oraz oliwą sezamową. Awokado wydrążyć, skropić sokiem z cytryny i posiekać, dodać posiekano drobno jabłko i wymieszać. Papier ryżowy namoczyć w ciepłej wodzie, położyć na czystym blacie, wyłożyć siekane awokado z jabłkiem, następnie położyć kapustę oraz zamarynowane w pomarańczy marwitki, zrolować jak gołąbka, odłożyć na bok do lekkiego wysuszenia, przekroić na pół i zapakować do lunchboxu. Dołożyć do pudełeczka jogurt, granolę, śliwki, marwitki do chrupania oraz wstążki przygotowane za pomocą obieraczki i możemy iść do pracy!
Smacznego :-)
Twój zdrowy lunchbox z Marwit
Tarteletki z orzechami nerkowca i borówką

3.9.15

Tarteletki z orzechami nerkowca i borówką

Są tarteletki! z całkiem chrupiącym cienkim spodem, który słodko pachnie daktylami i masłem orzechowym - swoją drogą uwielbiam te masła, którekolwiek otworzę wyjadam wręcz paluchem - nie da się chyba inaczej! Można by rzec, że dzisiejsza słodkość jest wegańska a zarazem bezglutenowa, czy taka tarteletka ma wady? otóż ma niestety, nie można jej zbyt długo przechowywać ponieważ spód wilgotnieje i robi się miękki dlatego należy tarteletki tylko schłodzić przez chwilę a następnie  skonsumować póki jeszcze chrupiące :-)
Tarteletki z orzechami nerkowca i borówką
przepis własny

Składniki: na spody
Daktyle zalej gotującą wodą na przynajmniej pół godziny, następnie odsącz z wody i wrzuć do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko zblenduj na gładką masę, podsyp blat mąką ryżową i rozwałkuj przy pomocy folii spożywczej daktylowy spód, wytnij kółka wielkości foremki do tartaletek i wyklej spód oraz boki ciastem. Wstaw do lodówki na pół godziny, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180' i wsuń do nagrzanego pieca foremki na 15 minut, po upieczeniu ostudź.

Składniki: na farsz
  • 100g nerkowców
  • 2 łyżki smażonego masła z nerkowców
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 laski wanilii 
  • uprażone migdały do dekoracji
  • listki mięty do dekoracji
Nerkowce zalej wodą na całą noc, następnie wodę odlej i zmiksuj nerkowce z pozostałymi składnikami. Przełóż masę z nerkowców na wypieczone daktylowe spody i udekoruj wierzch borówką, posyp uprażonymi migdałami  oraz listkami mięty. Włóż na pół godziny do lodówki by masa zastygła.
Smacznego!

Bezglutenowe galette z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

2.9.15

Bezglutenowe galette z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

Pizza była, jest i galette - francuski słodki wypiek, w którym z reguły owoce zakrywają ciasto i nic poza tym.
Ktoś kiedyś stworzył galette  wytrawne i takim sposobem ja poczyniłam je w wersji bezpszennej :-)
Ciasto w zasadzie podobne jak w ostatnim wpisie na bezglutenową pizzę - możecie cofnąć się tutaj , nadzieniem są pomidorki koktajlowe z mojego ogrodu, które niesamowicie obrodziły - moje w życiu pierwsze zresztą pomidory!
Bezglutenowe galette z hummusem i pomidorkami koktajlowymi 
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki gryczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
  • 20g startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka toskańskich ziół
  • 100 ml wody
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.
Składniki: na farsz
  • 1/2 słoiczka hummusu z suszonymi pomidorami
  • 200g pomidorków koktajlowych ( u mnie z własnego ogrodu )
  • 20g startego parmezanu
  • 1/2 małej cebuli
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek do polania wierzchu
Podsypujemy blat mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy pomidorki , dodajemy cebulę, posypujemy parmezanem i doprawiamy solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami kolendry.
Smacznego!

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami

28.8.15

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami

Ciasto bezglutenowe to ciężki orzech do zgryzienia ... nie ma lekko a ni łatwo ale kto powiedział, że od razu będzie rewelacja! Dzisiaj zwyczajnie zmodyfikowałam tradycyjny przepis na cytrynową babkę zamieniając mąki na bezglutenowe. Ciasto wyszło dość suche, trzeba mieć coś do popicia w zanadrzu ale szczerze mówiąc wolę ciasta suche niż gliniaste! To ciasto smakuje jak tradycyjna babka piaskowa - też jest przecież sucha i się kruszy po zrobieniu kęsa - według mnie ciasto niczego sobie i warto je spróbować! Zresztą co tu dużo pisać... jest bardzo proste w przygotowaniu :-)
Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami
przepis własny

Składniki:
  •  100g mąki kukurydzianej
  •  100g miksu bezglutenowej mąki domowej
  •  100g mąki migdałowej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 jajka 
  • 100g  cukru pudru 
  • 100g stopionego masła
  • skórka z jednej cytryny
  • borówka opcjonalnie


Przygotuj foremkę o wymiarach 18/20 cm , rozgrzej piekarnik do 170'.
Jaja ubij na jasną masę z cukrem pudrem, dodaj  połączone mąki z proszkiem i delikatnie przemieszaj, wlej stopione masło, borówki i skórkę cytrynową, wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wierzch oprósz posiekanymi pistacjami i wsuń do piekarnika na 50 minut - u mnie piekło się aż 70 minut do suchego patyczka ale pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej!  Przed wyjęciem z blaszki ciasto powinno być chłodne, oprósz cukrem pudrem wierzch i podawaj :-)
Smacznego.
Pizza bezglutenowa z samymi pysznymi dodatkami :-)

26.8.15

Pizza bezglutenowa z samymi pysznymi dodatkami :-)

Co mogę napisać na temat tej bezglutenowej pizzy? Otóż nie smakuje ona jak tradycyjna włoska pizza na pysznym, chrupiącym drożdżowym spodzie - nie oszukujmy się! ale też nie smakuje jak papier ( co ostatnio usłyszałam ) ani jak styropian i nie jest wcale sucha, wręcz przeciwnie jest nawet chrupiąca ale tylko dlatego, że ciasto zostało uprzednio upieczone przez dziesięć minut co sprawiło, że po kolejnych dziesięciu minutach stało się chrupkie i chyba dobrze! Próbowałam do tego ciasta dodać drożdży, odstawiłam je nawet na całą noc do tz garowania :-) z myślą, że skoro to mąka gryczana to coś tam jednak powinno się w górę unieść - ale się nie uniosło i tyle zatem zrobiłam kolejne ciasto ( poprzednie miało już niefajny drożdżowy zapach ) i dodałam proszku - tutaj też nie ma jakiejś rewelacji rozrostowej ale wiecie... pomyślałam, że skoro ciastka rosną to może się uda... chociaż później uznałam, że w sumie wszelakie spody do tart nie zawierają proszków i tym podobnych więc nie ma potrzeby przy końcowym analizowaniu dodawać ani drożdży ani sody ani też proszku... wystarczy w pierwszej fazie podpiec i tyle. Mimo dodania do ciasta ziół, nie poczułam wielkiej rozpusty smakowej, dlaczego? dlatego że poczułam ja podczas pałaszowania tego co na górze ciasta a ciasto siłą rzeczy wchodziło razem z pozostałymi składnikami i w ogóle na nie jakoś specjalnie nie zwracałam uwagi. Wiem jedno, zjadłam całą tą pizzę, była o rozmiarze 20 cm i wcale się nie najadłam! Czy to oznacza, że użyte mąki nie są zapychaczami? Czytałam w słynnej książce " kuchnia bez pszenicy " o mąkach zapychaczach, które stosuję ciągle na co dzień, bezglutenowe stosuję od tygodnia nie zamierzać przejść na taką dietę - chyba nawet nie mam szans bo w zasadzie lubię tradycyjną pizzę, delikatne pierogi i fajny, smaczny chleb. Uważam jednak, że ludzie mający potrzebę być na takiej diecie wcale nie muszą jeść styropianu - tutaj chyba kwestią jest nauczenie się dobierania mąk! W  każdym miksie mącznym bezglutenowym bazą są mąki zawierające duże ilości skrobi - kiedyś na takim miksie piekłam marchwiaka, którego niestety nie dało się zjeść, ponieważ w środku była jedna glina- nie byłam przekonana do kolejnych prób dlatego też odstawiłam temat na odpowiedni czas, nie mam pojęcia czy ten czas jest odpowiedni ale stało się, kupiłam worek mąk i muszę je wykorzystać! Wiem po tygodniu pracy z mąkami, że użycie mąki owsianej, która zawiera mnóstwo skrobi i zresztą pachnie jak pyra nie należy łączyć z inną zawierającą skrobię - dotyczy to również miksów! Połączenie mąki migdałowej w ciastach z mąką zawierającą skrobię jest jak najbardziej prawidłowe- piszę tak bo sprawdziłam migdałową z kukurydzianą w cieście cytrynowym i nie było tam najmniejszego śladu zakalca ani też gliny ( w zasadzie to jedno i to samo ) No ale... wracając do pizzy, sądzę, że oprócz uprzednio upieczonego spodu, należy solidnie przyprawić sos który użyjemy do pizzy i dać składniki aromatyczne - moje pomidory koktajlowe w oleju były zdecydowanie aromatyczne i zdecydowanie je uwielbiam! Oczywiście położyłam pomidorki dopiero po upieczeniu się całej pizzy by nie powstał z nich kamień - no cóż, tradycyjną pizzę piecze się 5-7 minut  a tutaj czas troszkę się wydłuża. Na koniec napiszę, że nie zjadłam ani kapcia ani styropianu ale coś w rodzaju kruchego ciasta i wcale się nie wstydzę, że takie ciasta ostatnio jem! Wszystkich których częstuje moimi bezglutenowymi daniami proszę o szczerość bo ja mogę nie być aż tak obiektywna, uzyskałam kilka odpowiedzi .. naleśniki otrzymały 5+, ciasto czekoladowe z figą 3, ciasto cytrynowe 5, pizza - ja daje 5 jak na pizzę bezglutenową, Weronika 1 bo zachwycona nie była. To na tyle... będę pisać wszelkie spostrzeżenia na temat kuchni bez pszennej jak tylko doświadczę czegoś nowego :-) Całuję wszystkich bezglutenowców!
Pizza bezglutenowa z szynką schwarwaldzką
przepis własny

Składniki: na ciasto (wyjdą dwie pizze )
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki gryczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych lub suszonych ziół
  • 100 ml wody
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.

Składniki: na farsz
  • kulka mozzarelli 
  • łyżka ziół toskańskich
  • szynka swarcwaldzka 
  • kapary
  • świeże pomidory koktajlowe
  • pomidorki koktajlowe w oleju
  • papryka konserwowa chili 
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
Na blat położyć kawałek papieru do wypieków, podsypać go  mąką gryczaną, rozłożyć ciasto i posypać również wierzch, tak by nie przyklejał się do ciasta wałek. Rozwałkować ciasto do pożądanych rozmiarów, najlepiej dość cienko i przełożyć papier z ciastem na nagrzaną w piekarniku blaszkę. Piec spód 10 minut w temperaturze 180', następnie wyjąć blaszkę, rozprowadzić na podpieczonym cieście sos pomidorowy, oprószyć ziołami toskańskimi, rozłożyć mozzarellę, szynkę, pomidorki, paprykę marynowaną i posypać kaparami. Na końcu oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i wstawić na kolejne 10 minut blaszkę do pieca.  Po upieczeniu posypujemy jeszcze jedną dawką świeżych bądź suszonych ziół, wykładamy pomidorki w oliwie i polewamy oliwą z pomidorów, podajemy... zjadamy!
Smacznego :-)
Składniki na sos znajdziecie tutaj


Bezglutenowe naleśniki a'la szarlotka

25.8.15

Bezglutenowe naleśniki a'la szarlotka

To działam jak widzicie ... naleśniki wyszły rewelacyjne, nikt nie zauważył nawet, że różni się od tradycyjnego! Ciasto jednak różni się zdecydowanie od tradycyjnego, jest bardzo luźne i lekkie, od razu po wylaniu na patelnie się ścina oczywiście pod warunkiem, że nie nalejemy go w nadmiarze :-) Moje są cieniutkie i delikatne jak piórko - mogłabym ich zjeść ze sześć sztuk ..zwykłego naleśnika jem w ilości dwóch sztuk... tutaj po dwóch burczało mi w brzuchu ale niestety zrobiłam taką ilość, że nic nie zostało i musiałam zadowolić się kawą :-) Moje córki uznały te naleśniki za pyszne a są wybredne więc gdyby im nie smakowały nie zjadłyby żadnego!




Bezglutenowe naleśniki a'la szarlotka
przepis własny

Składniki:
  • 70g mąki owsianej
  • 70g mąki ryżowej
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 20g skrobi ziemniaczanej 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 300g wody
Wszystkie składniki przełożyć do misy blendera, zmiksować na jednolitą masę - będzie bardzo luźna i taka ma być! Rozgrzać patelnie, przesmarować za pomocą pędzla odrobinę oliwy po dnie patelni i zalać taką ilością ciasta by tylko zakryć dno. Pozostawić usmażone naleśniki do ostygnięcia, w tym czasie przygotować jabłkowy farsz.

Składniki: na farsz jabłkowy
  • 4 duże twarde jabłka
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu + do oprószenia wierzchu
  • odrobina cukru pudru
Jabłka pokroić na kostkę, przełożyć do garnka, dodać miód oraz cynamon i uprażyć na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.
Smacznego.



 Ciasto owsiano sojowe z karmelizowanymi orzechami i czekoladą

24.8.15

Ciasto owsiano sojowe z karmelizowanymi orzechami i czekoladą

Postanowiłam nauczyć się wypiekać ciasta i pieczywo bezglutenowe. W tym celu zakupiłam kilkanaście różnych mąk które glutenu nie posiadają i poddałam się próbie, pierwszej mojej w życiu ze świadomością, że łączenie mąk bezglutenowych wcale nie jest takie proste jakby się wydawało. W moim pierwszym etapie zakupu mąk, pojawiły się w koszyku następujące rodzaje: mąka owsiana, mąka sojowa, mąka z ciecierzycy, mąka kokosowa, bezglutenowy koncentrat mąki domowej, mąka kukurydziana, mąka ryżowa i skrobia kukurydziana. No cóż pojęcia zbytniego o wypiekach bezglutenowych niestety nie mam ale też i dlatego postanawiam zagłębić się w ten temat jak to się mówi "na później", być może kiedyś ta wiedza się przyda!
Trochę poczytałam o mąkach, które zakupiłam, chociaż zbyt wiele informacji nie ma na ten temat a przynajmniej ja nie znalazłam. Połączyłam dziś na własną odpowiedzialność mąkę sojową z owsianą - na życzenie Anna A. Ju która poprosiła o zastosowanie mąki owsianej w wypiekach i pewnie nie tylko. Zaczynam zatem od wyglądającego w piecu pysznego ciasta owsiano sojowego z dodatkiem karmelizowanych orzechów, bananów, czekolady i fig :-) brzmi fajnie prawda? Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje więcej niż 15 minut, jest całkowicie bezglutenowe, całkowicie wegańskie i całkowicie bez laktozy... w dodatku bez cukru! Zapach ciasta wymieszanego nie jest moim zapachem wymarzonym... przypomina zapach kartofli - czytałam że mąka owsiana ma dużą zawartość tłuszczu i skrobi, i to z pewnością jest powodem kartoflanego zapachu (sama w sobie już taki zapach posiada),  podczas połowy czasu pieczenia, ciasto zaczyna pachnieć czekoladą i bananami a do tego w piecu wygląda obłędnie smacznie! zobaczymy co będzie działo się dalej .... Ciasto piekło się ponad 50 minut, figi lekko się zrumieniły więc postanowiłam je wymienić na świeże i proponuję poukładać je po upieczeniu ciasta, możecie również ciasto polać czekoladą i dopiero ułożyć figi :-) Po rozkrojeniu ciasto jest dosyć wilgotne, słodkie i podczas krojenia kruszą się boki. Biała część ciasta jest z zakalcem, natomiast czekoladowa upiekła się znakomicie - z tego morał taki, że do białej części należy dodać o tyle więcej mąki ile dodajemy czekolady do części ciemnej! Podejdę do tematu jeszcze raz więc będę edytować składniki i ewentualny rodzaj mąk, dla osób które mają pojęcie o diecie bezglutenowej myślę, że jest wszystko jasne!
Ciasto owsiano sojowe z karmelizowanymi orzechami i czekoladą
przepis własny

Dzień wcześniej przygotuj orzechy!

Składniki: na karmelizowane orzechy
  • 150g drobno posiekanych różnych orzechów 
  • 200g cukru
Przygotowanie:
Cukier przekładamy do garnka o suchym dnie, stapiamy go bez mieszania i doprowadzamy do karmelizacji, następnie wrzucamy orzechy i mieszamy do ich oblepienia. Studzimy i miksujemy na grubszy proszek.


Składniki: na ciasto
  • 180g mąki owsianej
  • 90g mąki sojowej (można zastąpić kokosową lub kukurydzianą )
  • 150g karmelizowanych zmielonych orzechów
  • 2 banany uduszone widelcem
  • 1 jabłko pokrojone i uprażone na patelni
  • 150g stopionej czekolady 72%
  • 200g mleka ryżowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
  • 1 łyżka siemienia lnianego w proszku namoczonego z odrobiną wody
Wszystkie składniki mokre połączyłam razem (oprócz czekolady ), dodałam składniki suche i zmiksowałam do ich połączenia. Blaszkę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia, jedną część masy przelałam na dno blaszki, do drugiej części dodałam czekoladę i wymieszałam przekładając na wierzch jasnej masy. Przemieszałam widelcem od spodu, ułożyłam pokrojoną suszoną figę ( chociaż lepiej ją dodać po upieczeniu bo się pali ) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170' na ponad 50 minut.  Gdyby wierzch się zbytnio rumienił, wystarczy przykryć papierem lub folią aluminiową. Pieczemy do suchego patyczka, gdyby się zbyt długo piekło zmniejszamy temperaturę i pieczemy z termoobiegiem.
Wyjmujemy z blaszki od razu po upieczeniu i pozostawiamy na kratce do schłodzenia.
Smacznego.

Konfitura morelowa z rozmarynem, miodem i likierem

23.8.15

Konfitura morelowa z rozmarynem, miodem i likierem

W końcu pisze post o nowej konfiturze z moreli i rozmarynu z dodatkiem miodu lipowego ... tak, zamiast cukru miód! ...  niestety rozmaryn zdominował zapach lipy i niestety nie poczujesz go z pewnością nosem ae konfitura wyszła bardzo dobra więc nie ma tego złego :-)

Konfitura morelowa z rozmarynem, miodem i likierem
przepis własny

Składniki: na słoik 350g
  • 500g moreli
  • 200ml miodu lipowego
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta soli
  • 130g likieru pomarańczowego Cointreau ( dodać na samym końcu smażenia )
W garnku podgrzewamy miód razem z gałązką rozmarynu by uwolnić zapach i smak zioła, następnie dodajemy pokrojone na cząstki morele oraz sól i smażymy przez około jednej godziny na niskim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję konfitury, dodajemy likier i smażymy ciągle mieszając jeszcze 3 minuty. Pozbywamy się gałązki rozmarynu i przekładamy konfiturę do słoika. Zakręcamy lub zapinamy zapinkami (słoik typu Weck) i umieszczamy w garnku z gotującą się wodą przez 15 minut gotując na małym ogniu. Pozostawiamy słoik w garnku do ostudzenia, wyjmujemy i odstawiamy do naszej spiżarni.
Smacznego :-)





Bagietka z wędzonym łososiem i tatarem z truskawek

18.8.15

Bagietka z wędzonym łososiem i tatarem z truskawek

Ostatni przepis na truskawki w tym roku ... bay bay truskaweczki :-)








Bagietka z wędzonym łososiem i tatarem z truskawek 
przepis własny

Składniki:
  • Mała bagietka
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g wędzonego łososia
  • Ocet balsamiczny
  • 200g truskawek
  •  szczypta brązowego cukru 
  •  dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny 
  •  świeże listki kolendry

Przygotowanie:
Przygotuj tatar z truskawek: Pokrój na drobne kawałki truskawki, oprósz szczyptą brązowego cukru, dodaj łyżkę soku z cytryny i skrop octem balsamicznym.
Awokado pokrój na plastry i przełóż do miseczki z sokiem z cytryny, delikatnie zamieszaj i odstaw.
Bagietkę pokrój na ukośne grube plastry, skrop ją oliwą i wsuń na chwilę do nagrzanego do 180’ piekarnika, nie pozwól by się spiekły. Na gorącą bagietkę układaj po kolei łososia, pokrojone w plastry awokado, tatar z truskawek i listki kolendry. Wszystko skrop delikatnie octem balsamicznym. Podaj tak jak lubisz, gorące lub zimne!

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji