Trochę poczytałam o mąkach, które zakupiłam, chociaż zbyt wiele informacji nie ma na ten temat a przynajmniej ja nie znalazłam. Połączyłam dziś na własną odpowiedzialność mąkę sojową z owsianą - na życzenie Anna A. Ju która poprosiła o zastosowanie mąki owsianej w wypiekach i pewnie nie tylko. Zaczynam zatem od wyglądającego w piecu pysznego ciasta owsiano sojowego z dodatkiem karmelizowanych orzechów, bananów, czekolady i fig :-) brzmi fajnie prawda? Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje więcej niż 15 minut, jest całkowicie bezglutenowe, całkowicie wegańskie i całkowicie bez laktozy... w dodatku bez cukru! Zapach ciasta wymieszanego nie jest moim zapachem wymarzonym... przypomina zapach kartofli - czytałam że mąka owsiana ma dużą zawartość tłuszczu i skrobi, i to z pewnością jest powodem kartoflanego zapachu (sama w sobie już taki zapach posiada), podczas połowy czasu pieczenia, ciasto zaczyna pachnieć czekoladą i bananami a do tego w piecu wygląda obłędnie smacznie! zobaczymy co będzie działo się dalej .... Ciasto piekło się ponad 50 minut, figi lekko się zrumieniły więc postanowiłam je wymienić na świeże i proponuję poukładać je po upieczeniu ciasta, możecie również ciasto polać czekoladą i dopiero ułożyć figi :-) Po rozkrojeniu ciasto jest dosyć wilgotne, słodkie i podczas krojenia kruszą się boki. Biała część ciasta jest z zakalcem, natomiast czekoladowa upiekła się znakomicie - z tego morał taki, że do białej części należy dodać o tyle więcej mąki ile dodajemy czekolady do części ciemnej! Podejdę do tematu jeszcze raz więc będę edytować składniki i ewentualny rodzaj mąk, dla osób które mają pojęcie o diecie bezglutenowej myślę, że jest wszystko jasne!
Ciasto owsiano sojowe z karmelizowanymi orzechami i czekoladą
przepis własny
Dzień wcześniej przygotuj orzechy!
Składniki: na karmelizowane orzechy
- 150g drobno posiekanych różnych orzechów
- 200g cukru
Cukier przekładamy do garnka o suchym dnie, stapiamy go bez mieszania i doprowadzamy do karmelizacji, następnie wrzucamy orzechy i mieszamy do ich oblepienia. Studzimy i miksujemy na grubszy proszek.
Składniki: na ciasto
- 180g mąki owsianej
- 90g mąki sojowej (można zastąpić kokosową lub kukurydzianą )
- 150g karmelizowanych zmielonych orzechów
- 2 banany uduszone widelcem
- 1 jabłko pokrojone i uprażone na patelni
- 150g stopionej czekolady 72%
- 200g mleka ryżowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
- 1 łyżka siemienia lnianego w proszku namoczonego z odrobiną wody
Wyjmujemy z blaszki od razu po upieczeniu i pozostawiamy na kratce do schłodzenia.
Smacznego.
Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńa po powrocie do domu muszę powąchać mąkę owsianą, też niedawno kupiłam, sypałam ostatnio do ciasta chlebowego, ale nic m nie pachniało;)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wow, to ciasto wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! *.*
to ciasto na pewno skradłoby moje podniebienie!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
ja kupiłam ostatnio kaszę owsianą, jest bardzo smaczna :D
OdpowiedzUsuń