18.12.16
Pierniczki czy praliny...w klimacie światecznym :-)
Czas świąteczny już dawno się zaczął...pracując w gastronomii poświęcamy się świętom dużo wcześniej co skutkuje brakiem czasu a nawet i siły podczas przygotowań dla rodziny...Pierników w tym roku napiekłam się już sporo, udało mi się nawet skorzystać z fajnych warsztatów kulinarnych chociaż mega zmęczenie mówiło mi..nie idź, nie idź :-) jednak fajnie było i fajnie, że udało mi się przemóc i być ich uczestnikiem! Dziś kolejna dawka pierniczenia w domowym zaciszu, pyszne praliny i czas tylko dla siebie - idealnie jest mieć czas dla siebie, serio! Chociaż w tę wolną chwilę uraczyłam się sesją świąteczną, która trochę wprowadziła mnie w świąteczny klimat, zatem warto było :-)
Pierniczki z masłem orzechowo piernikowym
Praliny z masłem orzechowo piernikowym
Składniki:
Nadzienie: orzechowo piernikowe
Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy masło orzechowo piernikowe i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Masę przekładamy za pomocą worka cukierniczego do zastygniętych czekoladowych otworów pozostawiając miejsce na zamknięcie pralin i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z lodówki, pozostawiamy ją chwilę, ok 4 minut w temperaturze pokojowej i zalewamy ponownie czekoladą by zamknąć nasze czekoladki. Wstawiamy ponownie do lodówki. Po 10 minutach wyjmujemy i delikatnie pukamy w stolnice by czekoladki wyleciały z formy. Smacznego!
Składniki: na ok 50 cienkich pierniczków
- 100g mąki pszennej T 650
- 125g mąki razowej T2000
- 50g masła orzechowego piernikowego
- 150g miodu
- 75g cukru pudru
- 75g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Miód
podgrzać, dodać masło, ostudzić i wymieszać z pozostałymi
składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju Wałkować
podsypując mąką na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są
bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180'
Smacznego :)
Praliny z masłem orzechowo piernikowym
Składniki:
- 200g czekolady 56%
- 100g czekolady 56%
Nadzienie: orzechowo piernikowe
- 70g masła orzechowego piernikowego
- 50g śmietanki 30%
- 20g masła
Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy masło orzechowo piernikowe i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Masę przekładamy za pomocą worka cukierniczego do zastygniętych czekoladowych otworów pozostawiając miejsce na zamknięcie pralin i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z lodówki, pozostawiamy ją chwilę, ok 4 minut w temperaturze pokojowej i zalewamy ponownie czekoladą by zamknąć nasze czekoladki. Wstawiamy ponownie do lodówki. Po 10 minutach wyjmujemy i delikatnie pukamy w stolnice by czekoladki wyleciały z formy. Smacznego!