MENU
Pierniczki czy praliny...w klimacie światecznym :-)

18.12.16

Pierniczki czy praliny...w klimacie światecznym :-)

Czas świąteczny już dawno się zaczął...pracując w gastronomii poświęcamy się świętom dużo wcześniej co skutkuje brakiem czasu a nawet i siły podczas przygotowań dla rodziny...Pierników w tym roku napiekłam się już sporo, udało mi się nawet skorzystać z fajnych warsztatów kulinarnych chociaż mega zmęczenie mówiło mi..nie idź, nie idź :-) jednak fajnie było i fajnie, że udało mi...
 Möndlusnúdar z cyklu Wypiekanie na śniadanie

29.11.16

Möndlusnúdar z cyklu Wypiekanie na śniadanie

Trochę jestem spóźniona ale upiekłam i to się liczy najbardziej! Bułeczki piekłam z połowy porcji, zwinięte były dość ściśle a i tak po napuszeniu zrobiły się ogromne :-) W każdym razie są pyszne, bardzo świąteczne i pachnące. Ja do moich dodałam jeszcze konfiturę z róży..pachnie dziewczyny, pachnie! Möndlusnúdar - Inslandzkie bułeczki z marcepanem i żurawiną cytuję...
Pierogi z łososiem i ricottą

20.11.16

Pierogi z łososiem i ricottą

Ostatnio mam fazę na tłuste polskie jedzenie, nawet dałam ogromną szansę pierogom ruskim i jej je zawsze wtedy gdy są gdziekolwiek w menu z nadzieją na to, że podbiją moje serce i szczerze mówiąc zaczynam się do nich przyzwyczajać akceptując ich smak co daje dla mnie wielki plus bo może niebawem nawet zrobię je po raz kolejny w domu z lekką moją modyfikacją :-) a dzisiaj pierogi...
Mistrzowskie śniadanie, dylematy i wyniki konkursu Barilla :-)

18.11.16

Mistrzowskie śniadanie, dylematy i wyniki konkursu Barilla :-)

Ostatnio przeżywam dylematy związane z moim domowym wnętrzem...zabrzmiało to co najmniej tak jakbym posiadała przynajmniej ze sto metrów kwadratowych a tu niestety zonk. No fakt, kilka lat temu mieszkałam na  dużym ponad stu metrowym mieszkaniu w dużej kamienicy i wówczas nie doceniałam tej ogromnej powierzchni, tych kaflowych piecy, w których trzeba było jeszcze umieć napalić,...
Sernik mango z marakują :-)

14.11.16

Sernik mango z marakują :-)

Kocham serniki! za ich lekkość, za piękny zapach, za smaki bo każdy jest inny, za cudowny wygląd i za inspiracje bo niebywale każdy z nich inspiruje mnie do kolejnego pieczenia, do eksperymentowania, do kolejnej weny twórczej w dekorowaniu i oczywiście do kolejnej kawowej biesiady i jak nie kochać pieczenia a zarazem jedzenia?! ..no jak! Dzisiaj sernik idealny, uwielbiany przeze...
Makaron ryżowy z ostrygową wołowiną

6.11.16

Makaron ryżowy z ostrygową wołowiną

Ulubiona porcja makaronu ryżowego z przepyszną wołowiną to idealne dla mnie danie...zawsze chętnie sięgam po takie smaki. Tradycyjnie jest szybko i smacznie Kto lubi kuchnie orientalną ten wie :-) Ambitnie z #Ambition biorę udział w konkursie na "danie z dbałością" a kuchnia tajska z pewnością do takiej należy! Makaron ryżowy z ostrygową wołowiną przepis własny Składniki: 500g...
Ravioli z dyniowym farszem i sosem śmietanowo truflowym

29.10.16

Ravioli z dyniowym farszem i sosem śmietanowo truflowym

No i proszę jak się jesiennie tutaj zrobiło...cały czas teraz dyniowo, w końcu sezon trwa a w domu dynię chyba nawet polubili. Powiem Wam tak...nie jestem jakimś mega miłośnikiem trufli, no cóż są tacy co się zachwycają, to tak jak niektórzy kochają surowe ryby a inni wręcz nienawidzą...na całe szczęście nienawiści do trufli nie mam, zjem, oczywiście że zjem ale żeby czuć tę cenę...
Konkurs makaronowy z Barilla

27.10.16

Konkurs makaronowy z Barilla

Czy wiedzieliście, że 25 października obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu? Wraz z marką Barilla przygotowaliśmy niespodziankę! Chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w bardzo smacznym i wyjątkowym konkursie kulinarnym.  Należy przygotować danie z makaronem w roli głównej, zrobić zdjęcie i wysłać wraz z przepisem na adres gosiaziolkowa@gmail.com....
Dyniowo sezamowe magdalenki na jesienną chandrę :-)

27.10.16

Dyniowo sezamowe magdalenki na jesienną chandrę :-)

Nadrabiam w końcu mnóstwo zaległości chociaż muszę napisać prawdę, że w zasadzie to nic a nic mi się nie chce...obecnie dopadła mnie choroba więc mam trochę czasu, jednak na takie zaległości jakie są u mnie to żaden czas nie pomoże :-) Dzisiaj pokusiłam się o szybkie, bo naprawdę są szybkie...magdalenki, francuski smakołyk. U mnie z dynią bo w końcu jest sezon! Całuje Was i do...
Sernik markizowy na zimno z ciasteczkami i czekoladą oreo

13.10.16

Sernik markizowy na zimno z ciasteczkami i czekoladą oreo

Taki sernik mam :-) przygotowała go  moja starsza córka Patrycja ..pomagałam tylko przy spodzie i dałam instrukcje przygotowania żelatyny..resztę ona i tylko ona :-) Kto ma ochotę napić się kawy i zjeść serniczek? Sernik markizowy na zimno z ciasteczkami i czekoladą oreo przepis z blogu Wypieki Beaty z moimi zmianami Składniki spodu:  spód kruchy klik z...
Szakszuka Yotama Ottolenghi

10.10.16

Szakszuka Yotama Ottolenghi

oj dawno mnie tutaj nie było...ale nie żałuję bo spędziłam naprawdę wspaniały czas na ogrodzie, z którego niestety trzeba było się wyprowadzić. Jak pisałam wcześniej ogród to takie magiczne miejsce, w którym wpada się w straszne lenistwo...polega ono na tym, że mimo iż coś ugotujesz nie chce Ci się sięgnąć po aparat mimo, że był w zasięgu ręki :-) tylko telefon i ten telefon! Kto...
Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem

13.9.16

Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem

Ciągle lato..piękne słońce w środku września, dostęp do wspaniałych produktów i smaki które kocham najbardziej! Ostatnio bazujemy na sałatkach..nie chce się za bardzo gotować a sałatka to taka rzecz w 15 minut..nie dość,że mega szybka to jeszcze przepyszna bo jak nie kochać fig, koziego sera i pieczonych buraków, które po schłodzeniu mają nieziemski smak :-) Carpaccio z buraków,...
Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami

7.9.16

Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami

Sałatka dla dwojga, idealna podczas przyjemnego ciepłego wieczoru w cudownym ogrodowym klimacie..czego więcej chcieć! Jest wino, jest smacznie, jesteśmy Ty i Ja i romantyczny klimat dookoła :-) Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami przepis własny Składniki: 100g szynki Serrano 3 świeże figi opakowanie świeżej rukoli kozi ser (opcjonalnie) Posiekane orzechy...
Lody jeżynowe z mascarpone i białą czekoladą

4.9.16

Lody jeżynowe z mascarpone i białą czekoladą

Trochę pogoda dzisiaj zaskoczyła ale lody i tak zjedzone..w końcu mieliśmy piękne słońce cały poprzedni tydzień. Jeżyny na ogrodzie dojrzały więc pomysł na zrobienie lodów był strzałem w dziesiątkę :-) Lody jeżynowe z mascarpone i białą czekoladą przepis własny Składniki: 600ml śmietany 36% 8 żółtek 230g cukru 600ml ubitej śmietany kremówki 36%  500g mascarpone szczypta...
Pizza z kurkami i cukinią

29.8.16

Pizza z kurkami i cukinią

Kocham lato, kocham letnią pizzę :-) Dzisiaj trochę pracy z kurkami..oczyszczanie męczące ale warto było się wysilić bo pizza wspaniała i bardzo ją polecam!   Pizza z kurkami i cukinią przepis własny Składniki: na ciasto 450g mąki pszennej ( użyłam T450 ) 10g świeżych drożdży  1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 250ml letniej wody 50g oliwy extra vergin Drożdże...
Sałatka z cyklu "Co masz w szafce"

21.8.16

Sałatka z cyklu "Co masz w szafce"

Sałatka powstała bardzo spontanicznie czyli to co w szafce wylądowało na talerzu i choć jest inaczej, prosto to jednak bardzo smacznie! Ser pleśniowy dodał całości fajnego intensywnego smaku, także nie ma się go co bać w tego rodzaju sałatce. Zresztą kto lubi wszystkie te składniki, będzie na pewno zadowolony a sieci Lidl bardzo dziękuję za pyszną przesyłkę :-) Z produktów przesłanych...
Pomidorowe tagliatelle z grillowaną krewetką olbrzymią

17.8.16

Pomidorowe tagliatelle z grillowaną krewetką olbrzymią

Kolejny sposób na makaron, który pokochałam bez reszty! Paczkę z makaronami marki  Malma otrzymałam jakiś czas temu,  ale był urlop i chwilę przeleżała w działkowym kredensie...nie bez powodu się ucieszyłam, ponieważ makarony to moja miłość..jem, jadłam i jeść będę w każdej postaci! Oczywiście skuszę się czasami także na typowy tłusty sos śmietanowy ale póki co, jadam...
Ogrodowe  jagodzianki :-)

11.8.16

Ogrodowe jagodzianki :-)

Idealnie maślane, rozpływające się jagodzianki zachwycą każdego :-) nie ma osoby, która przejdzie obok nich obojętnie:! Idiotycznie prosty przepis, który nie wymaga wysiłku i zaangażowania! Ogrodowe jagodzianki  Składniki: 16 sztuk 20g świeżych drożdży 50g letniego mleka 500 g mąki orkiszowej jasnej T 1850 50 g ksylitolu szczypta soli 5...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji