Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi
według Hamelmana z książki "Chleb "
Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę:
- 110g mąki chlebowej
- 110g mąki pszennej razowej
- 140g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin.
Ciasto właściwe:
- 610g mąki chlebowej
- 70g mąki pszennej razowej
- 510g wody
- 20g soli
- 4g drożdży instant
- cała biga
- 140g orzechów włoskich
- 140g sułtanek
Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość ale będzie wystarczająco silne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'
Fermentacja wstępna: 2 godziny
Składanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry.
Przykrywamy folią spozywczą i zostawiamy na 10-20 minut.
Następnie formujemy owalne bądź okrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków.
Fermentacja końcowa : 1-1,5 godziny
No, Małgosiu, czarujący bochenek!
OdpowiedzUsuńChleb i zdjęcia mercedesowe ,a z tymi dziurami kokietujesz , bo ja widzę i to takie wow
OdpowiedzUsuńNo ale przecież Twój chleb ma piękne dziury. Mój z kolei znowu pękł:)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem szukasz ,dziury w całym' ,bo dziury w Twoim chlebie są takie jakie być powinny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Małgosiu u Ciebie jak zwykle powala na kolana. Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek...wlasnie robię zaczyn na chlebuś z ziarnami ale ten z Twojego przepisu muszę rownież wypróbować..lubię tak słodko-wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie wypieki
OdpowiedzUsuńsuper wpis i ciekawe treści
OdpowiedzUsuń