5.8.15
Lemoniada różana z truskawkami
Upalnie ostatnio ... nic więcej do szczęścia nie potrzeba jak tylko szklanka ulubionej lemoniady! Mam wiele ulubionych ale róża i marakuja to smaki nadzwyczajne ... róża delikatna mimo, że kłuje :-) pięknie pachnie i otula delikatnie cierpką marakuje, która dodaje fajnego orzeźwiającego smaku a truskawka pachnie latem, który chcemy zatrzymać jak najdłużej się da! To do dna :-)
Lemoniada różana z truskawkami
przepis własny
przepis własny
Składniki:
- 1litr niegazowanej wody
- 1 owoc Marakui
- 1 pomarańcze
- 1 limonka
- Garść małych truskawek
- Garść suszonych płatków róży
- Pół szklanki naparu z herbaty różanej
- 4 łyżki wody różanej
- 4 duże łyżki miodu
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Do zaparzonej herbaty różanej dodaj miód, wodę różaną oraz
suszone płatki róż. Limonkę oraz pomarańcze pokrój na plastry, przełóż do
dzbanka, w którym chcesz podać lemoniadę, zalej różaną herbatą oraz litrem
wody, dodaj miąższ marakui oraz pokrojone truskawki, dodaj lód i lemoniada
gotowa!
31.7.15
Lody malinowe z kawałkami owoców :-)
Takie lody ukręciłam przed urlopem :-) Szkoda tylko, że maszyna do lodów ma zaledwie 2 litry pojemności bo lody były tak dobre, że zbyt szybko się rozeszły! Muszę przyznać, że konsystencja jest idealna, pięknie się kulkują i zachowują całkiem długo kształt kuli :-) To były drugie lody tego lata jakie wyszły z mojej nowej sorbetiery. Jedne zrobione na poczet firmy- pyszne zresztą i drugie jakie widzicie poniżej :-)
Koniecznie ich spróbujcie! Przyjemnego upalnego Weekendu bo podobno taki ma być!
Lody malinowe z kawałkami owoców
przepis z instrukcji sorbetiery z moimi zmianami
Składniki:
Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24h
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz malinówkę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy maliny i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania malinowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'C
Smacznego :-)
Koniecznie ich spróbujcie! Przyjemnego upalnego Weekendu bo podobno taki ma być!
Lody malinowe z kawałkami owoców
przepis z instrukcji sorbetiery z moimi zmianami
Składniki:
- 600ml śmietany 36%
- 8 żółtek
- 230g cukru
- 600ml ubitej śmietany kremówki 36%
- szczypta soli
- 100ml malinówki
- 800g malin + do dekoracji
Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24h
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz malinówkę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy maliny i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania malinowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'C
Smacznego :-)
31.7.15
Russel Hobs i kilka słów o Aura Mix & Go Pro
Jakiś czas temu w Poznaniu odbyły się warsztaty z miksowania na których miałam przyjemność zmiksować fajny, kolorowy koktajl. Warsztaty odbyły się w bardzo fajnym miejscu, na Poznańskiej Cytadeli w Restauracji Umberto a organizowane były przez Russel Hobbs, brytyjską markę założoną 1952r przez dwóch brytyjskich wynalazców - Billa Russela i Petera Hobbsa. Produkt, który testowaliśmy jest bardzo fajnym funkcjonalnym małym urządzeniem, jest czymś co zabierzesz wszędzie gdzie tylko zechcesz a w Twojej torebce zawsze znajdzie się na niego miejsce! Aura Mix & Go Pro bo o nim mowa, jest poręcznym urządzeniem, wędrującym z Tobą do pracy, do szkoły, na uczelnię, na siłownię, w podróż samochodem i pociągiem, na wycieczkę rowerową i poranny jogging, na piknik w parku i do zoo. Jaką opcję wybierzesz, zależy od Ciebie!Butelki pasują szerokością do większości samochodowych uchwytów na kubki oraz, co ważne, mogą być myte w zmywarce.W blenderze przygotujesz w bardzo szybki, prosty sposób ulubiony koktajl i wcale nie musisz przelewać go do kubka! Urządzenie posiada dwie butelki i dwie końcówki, jedna to końcówka z "dziubkiem" dzięki której możesz pić swój koktajl prosto z butelki - prawda, że pomysłowe rozwiązanie? Aura Mix & Go Pro ma również wbudowany młynek, w którym skruszysz lód! Tego typu urządzenia szczególnie nadają się dla zapracowanych, kto jednak zapracowany w dzisiejszych czasach nie jest? Dla kogo więc jest mikser Aura Mix & Go Pro? dla nasz wszystkich! O warsztatach i o tym jak łatwo można zmiksować ulubione warzywa,owoce a nawet twaróg! ... tak, tak.. miksowaliśmy twarogowy koktajl! , obejrzyj na filmiku poniżej do czego oczywiście zachęcam! Warto zapoznać się z praktycznym i bardzo łatwym działaniem blendera.
A oto przepisy na wspaniałe zdrowe koktajle!
30.7.15
Międzynarodowy Dzień Sernika, u mnie czekoladowy z truskawkami !
Dzisiaj pojawił się kolejny numer naszego Wielkopolskiego Magazynu Kulinarnego Food Culture i w dodatku dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Super udało mi się wstrzelić z przepisem ... pysznym zresztą czekoladowym z truskawkami, które nadal są dostępne na targach, rynkach i sklepach :-) Zapraszam Was do przepisu oraz lektury naszego już 4 numeru :-) klik
Sernik czekoladowy z truskawkami
przepis własny
Składniki: na masę serową
- 5 całych jaj
- 700g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 250g serka mascarpone
- 300g cukru
- 300g stopionej czekolady 56%
- 100g śmietanki kremówki 36%
Składniki: na spód
- 60g masła
- 60g cukru trzcinowego
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- jajko
Dodatkowo: na wierzch
- 150g czekolady 56%
- 70g śmietanki 36%
- Truskawki
Składniki na spód wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim
blaszkę o rancie 26cm. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180' i piec 10minut W tym czasie
jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier i ubijać aż masa podwoi objętość.
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, przełożyć do miski, dodać mascarpone oraz śmietankę, wymieszać do
połączenia składników. Czekoladę stopić i odstawić do ostygnięcia. W partiach
dodawać ubite jaja i delikatnie mieszać, powolutku wlewać również stopioną
czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na
podpieczony spód i pieczemy godzinę w temperaturze 130', po upieczeniu pozostawiamy
do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnego dnia wyjmujemy sernik z
rantu, przekładamy na paterę lub talerz. Topimy czekoladę, podgrzewamy
śmietankę zalewając stopioną czekoladę i mieszamy do gładkiej konsystencji.
Wylewamy czekoladę na wierzch sernika i dekorujemy ogromną ilością truskawek!
Odstawiamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie, następnie częstujemy
gości.
21.7.15
Ulubione czerwone curry z kurczakiem i patisonem
Letnie curry z mini patisonem, idealne danie dla mnie! Nie sugerujcie się ilością składników bo nie jest ich aż tak dużo jakby się wydawało a sam przepis jest bardzo prosty i smaczny. Kocham curry i robię je tak często jak tylko się da :-) bo składniki można oczywiście podmieniać a past do wyboru mamy aż trzy ... czerwone jest średnio ostre chociaż wcale nie mało ostre :-) ...ja tam ostre lubię! Patisony zgarnęłam z ekologicznego ogródka .. szkoda że i kurczak ekologiczny nie był, no ale ... moje danie pochłonęliśmy w chwilę, nawet ja zjadam zawsze dokładkę! było pysznie :-)
Czerwone curry z kurczakiem i patisonem
przepis własny
Składniki:
Do garnka ( u mnie żeliwny ) przełóż olej kokosowy, pastę curry oraz kurkumę i curry w proszku. Podsmażaj przyprawy na małym ogniu aż uwolnią zapach, następnie dodaj szalotkę i czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj kawałki kurczaka, duś przez chwilę, następnie podlej bulionem oraz mlekiem kokosowym, dodaj pokrojone patisony, paprykę i liść kaffiru, duś na małym ogniu aż warzywa dojdą, na koniec wrzuć pokrojony w krążki por i odstaw. Pozostaw pod przykryciem do czasu aż ugotujesz ryż. Podawaj od razu gorące, posypane dawką kolendry. Smacznego!
Czerwone curry z kurczakiem i patisonem
przepis własny
Składniki:
- 300g mini patisonów ( u mnie ekologiczne )
- 300g fileta z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- jedna zielona papryka
- pęczek świeżej kolendry
- 2 średnie pory ( tylko biała część )
- puszka mleka kokosowego
- 200ml bulionu
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3 listki kaffiru
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 250g jaśminowego ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu ( używamy sypkiego )
Do garnka ( u mnie żeliwny ) przełóż olej kokosowy, pastę curry oraz kurkumę i curry w proszku. Podsmażaj przyprawy na małym ogniu aż uwolnią zapach, następnie dodaj szalotkę i czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj kawałki kurczaka, duś przez chwilę, następnie podlej bulionem oraz mlekiem kokosowym, dodaj pokrojone patisony, paprykę i liść kaffiru, duś na małym ogniu aż warzywa dojdą, na koniec wrzuć pokrojony w krążki por i odstaw. Pozostaw pod przykryciem do czasu aż ugotujesz ryż. Podawaj od razu gorące, posypane dawką kolendry. Smacznego!
14.7.15
A na śniadanie dziś ... letnia owsianka z pysznym miodkiem !
Jakże smaczna owsianka na poranne śniadanie ... co więcej chcieć gdy w miseczce tyle dobroci! Jak już wiecie nie jadam owsianki na wodzie, po prostu mi nie smakuje, lubię ugotowaną na mleku lub zalaną jogurtem i koniecznie z miodem! Miód jest do owsianki niezastąpiony i tyle! Dzisiaj w ogóle rozpusta, owsianka z dodatkiem masła? kto tak jada? Jadam tak ja .. nie zawsze ale czasami mi się zdarza chociaż masło mogłabym jeść łyżeczką :-) tak samo mogę zjadać łyżeczką miód ... tak, jest pyszny i mało dla mnie ważne że słodki! W końcu wszystko co słodkie jest dobre albo na odwrót :-) Miodzik jest prezentem z pasieki od Państwa Mrówki o których pisałam tutaj - możecie poczytać! Wspaniali ludzie .. wystarczy zjeść przy nich kilka łyżeczek ze słoiczka miodu i zaraz przypuszczenie, że miód lubimy i otrzymujemy słoiczek do domu ... muszę częściej dawać o miodku znać :-) Paulina, Krzysiu dziękuję!
a Wam życzę smacznego :-)
Letnia owsianka z ulubionymi owocami
przepis własny
Składniki:
a Wam życzę smacznego :-)
Letnia owsianka z ulubionymi owocami
przepis własny
Składniki:
- 0,7 litra mleka
- niecała szklanka płatków owsianych
- 50g masła
- 2 łyżki miodu + do polania wierzchu
- szczypta soli
- łyżka białego sezamu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- poziomki oraz maliny
Na suchej patelni upraż sezam oraz płatki migdałowe, odstaw do ostygnięcie.
Do garnuszka przelej mleko, dodaj masło i sól. Gdy mleko zacznie wrzeć dosyp płatki owsiane i gotuj na małym ogniu do czasu aż zaczną gęstnieć, jeśli wolisz bardziej gęste płatki, po prostu dorzuć jeszcze garść do garnka. Odstaw ugotowaną owsiankę i dodaj miód, wymieszaj i przełóż do miseczek, dodaj na wierzch owoce, u mnie maliny i poziomki, posyp uprażonym sezamem i płatkami migdałów i polej wierzch dodatkowo miodem :-) Jest pysznie, uwierzcie!
12.7.15
Pasta z bobu nie tylko do kanapek
No właśnie .. nie tylko do kanapek bo również do naleśników i modnych od jakiegoś czasu wytrawnych gofrów! Jeszcze gofrów nie robiłam, nie mogę jakoś się przemóc na takie wytrawne ale pasta całkiem fajna, mocno orzechowa więc dla koneserów tego zdrowego tłuszczu :-) Kto lubi niech robi!
Pasta z bobu z masłem z nerkowców i pistacjami
przepis własny
Składniki:
Smacznego!
Pasta z bobu z masłem z nerkowców i pistacjami
przepis własny
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 300g świeżego bobu (odłóż garść do dekoracji wierzchu )
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania wierzchu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki masła z nerkowców (użyłam Primavika )
- jedna łyżka tahini ( użyłam Primavika )
- 1/3 szklanki pistacji + do dekoracji wierzchu
- ząbek czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki + do dekoracji
- sól, pieprz kolorowy do smaku
Smacznego!
10.7.15
Po...omidorrrr i taaka tarta :-)
Nadzwyczaj prosta do wykonania tarta słona. Nie ma to jak świeże pomidory, zapach bazylii i mozzarella.
Zaczęły się wakacje, tradycyjnie pogoda przeplatana więc pewnie znajdzie się chwila na kuchenny relaks przy wyklejaniu blaszki i układaniu połówek pomidorów. Zapraszam :-)
Tarta śródziemnomorska
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180' na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.
Składniki: na farsz
Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160' na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.
Zaczęły się wakacje, tradycyjnie pogoda przeplatana więc pewnie znajdzie się chwila na kuchenny relaks przy wyklejaniu blaszki i układaniu połówek pomidorów. Zapraszam :-)
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm
- 125g mąki pszennej
- 100gr lodowatego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1 żółtko
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180' na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.
Składniki: na farsz
- 200g pomidorków koktajlowych
- 100ml śmietany 30%
- jajko
- 20g startego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli
- kilka kaparów drobno pokrojonych
- pół pęczka bazylii
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżego oregano
- sól, pieprz do smaku
Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160' na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.
6.7.15
Z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" ... chleb na pszennym zakwasie !
Prosty pszenny chleb na zakwasie
przepis własny
Składniki: na zaczyn
- 2 łyżki zakwasu pszennego 50/50 lub 100% klik
- 170g wody
- 170g mąki pszennej T 500
Kolejnego dnia robimy ciasto właściwe
Składniki: ciasto właściwe na dwa bochenki
- 500g wody
- cały zaczyn - 2 łyżki ( na kolejny starter )
- 700g mąki pszennej T 500
- 200g mąki pszennej razowej T 2000
- 2 łyżki soli
Po wyjęciu chleba z koszy, nacinamy wierzch i wsuwamy do nagrzanego, naparowanego pieca. ( na dno kuchenki wstawiamy blaszkę wypełnioną wodą, wyjmujemy ją po 15 minutach )
Chleb pieczemy w temperaturze 240' przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200' i pieczemy kolejne 30 minut.
Chleb studzimy na kratce.
Smacznego.
6.7.15
Jak zrobić zakwas pszenny
Zakwas pszenny 100%
Dzień pierwszy:
Do słoja dodaj 100g mąki pszennej T2000 oraz 100g wody , odstaw na 12h w temperaturze pokojowej. Nie zamykaj słoja, ma dochodzić powietrze!
Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartosci słoja i dodaj 100g mąki pszennej razowej T 2000 i 100 g wody, odstaw na 12h.
Dzień trzeci, czwarty i piaty zrób to samo co dnia drugiego.
W dniu piątym zakwas jest aktywny i nadaje się do pieczenia pierwszego chleba.
Zakwas pszenny 50/50 - zmieni kolor na jaśniejszy
Dzień pierwszy:
Do słoja wsyp 50g mąki pszennej T 500 oraz 50g maki pszennej razowej T 2000, dodaj 100g wody i odstaw na 12h
Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartości słoja i dodaj 50g mąki pszennej T 500 i 50g maki pszennej razowej T 2000 oraz 100g wody, odstaw na 12h
Dzień trzeci, czwarty i piąty zrób to samo co dnia drugiego.
Po dniu piatym zakwas nadaje się do wypieku chleba.
Jesli posiadasz zakwas żytni wyprodukowany na mące żytniej T 2000 , wystarczy włożyć jedną łyżkę do słoja, dodać 100g wody i 100g mąki pszennej razowej T 2000 i dalej prowadzić zakwas j/w
:-)
Dzień pierwszy:
Do słoja dodaj 100g mąki pszennej T2000 oraz 100g wody , odstaw na 12h w temperaturze pokojowej. Nie zamykaj słoja, ma dochodzić powietrze!
Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartosci słoja i dodaj 100g mąki pszennej razowej T 2000 i 100 g wody, odstaw na 12h.
Dzień trzeci, czwarty i piaty zrób to samo co dnia drugiego.
W dniu piątym zakwas jest aktywny i nadaje się do pieczenia pierwszego chleba.
Zakwas pszenny 50/50 - zmieni kolor na jaśniejszy
Dzień pierwszy:
Do słoja wsyp 50g mąki pszennej T 500 oraz 50g maki pszennej razowej T 2000, dodaj 100g wody i odstaw na 12h
Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartości słoja i dodaj 50g mąki pszennej T 500 i 50g maki pszennej razowej T 2000 oraz 100g wody, odstaw na 12h
Dzień trzeci, czwarty i piąty zrób to samo co dnia drugiego.
Po dniu piatym zakwas nadaje się do wypieku chleba.
Jesli posiadasz zakwas żytni wyprodukowany na mące żytniej T 2000 , wystarczy włożyć jedną łyżkę do słoja, dodać 100g wody i 100g mąki pszennej razowej T 2000 i dalej prowadzić zakwas j/w
:-)
29.6.15
Zrobiłam sobie hummus, o tak!
No i jest, w końcu na blogu pojawia się hummus, który uwielbiam i chociaż przepis jest dla leniwych z użyciem cieciorki w puszcze to i tak jest bardzo pycha! Niedawno całkiem wróciłam z Egiptu ... pożerałam tam wszelkiego rodzaju pasty oczywiście zachwycając się nimi... zauważyłam jednak że zachwycam się tylko ja - pasty przez innych turystów nie były tykane a jeśli już były to z ciekawości i pozostawały na talerzach .. taka ciekawostka! Dziś w trudach i mękach pracy mojej udało mi się w końcu wyjąć z szafki cieciorkę i zmiksować ją z wszystkim co do hummusu potrzebne ... jest dobrze, jest pysznie ..chwilo trwaj!
Hummus dla leniwych
przepis własny
Składniki:
Cieciorkę przepłukać i przełożyć do blendera, dodać wodę, sok z cytryny, zmiażdżony praską czosnek i tahini. Wszystko bardzo dobrze zmiksować na gładką masę, jeśli masa jest grudowata należy dodać odrobinę wody i miksować do gładkości. Sezam uprażyć na suchej patelni, pistacje i pietruszkę posiekać. Wyłożyć do miseczki hummus, polać oliwą z oliwek, posypać zaatarem, sezamem, pistacjami, chili i pietruszką. Podawać z pitą, pieczywem pełnoziarnistym lub grillowaną tortillą. Smacznego!
Hummus dla leniwych
przepis własny
Składniki:
- puszka cieciorki
- 100g tahini naturalnego ( użyłam Primavika )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki lodowatej wody
- sok z połowy cytryny
- garść pistacji
- łyżka białego sezamu
- zielona pietruszka
- odrobina zaataru
- odrobina chili
- oliwa z oliwek
Cieciorkę przepłukać i przełożyć do blendera, dodać wodę, sok z cytryny, zmiażdżony praską czosnek i tahini. Wszystko bardzo dobrze zmiksować na gładką masę, jeśli masa jest grudowata należy dodać odrobinę wody i miksować do gładkości. Sezam uprażyć na suchej patelni, pistacje i pietruszkę posiekać. Wyłożyć do miseczki hummus, polać oliwą z oliwek, posypać zaatarem, sezamem, pistacjami, chili i pietruszką. Podawać z pitą, pieczywem pełnoziarnistym lub grillowaną tortillą. Smacznego!
21.6.15
Margarita truskawkowa czyli powrót do żywych
Tak wczorajszego wieczoru świętowałam powrót do domu po upalnych wakacjach :-) Truskawek na działce multum, w piątek zebrane ze 4 kg, w sobotę kipiało z kobiałki .. dzielimy się ale to i tak nic w porównaniu do tego ile nadal cudnych owoców na krzaczkach :-) będzie się działo a Margarita... świetna na dobre zasypianie!
Margarita truskawkowa
by Rafał
Składniki: na 4 kieliszki
Margarita truskawkowa
by Rafał
Składniki: na 4 kieliszki
- 0,5kg świeżych truskawek
- 160 ml tequili na (40ml jeden kieliszek)
- 40 ml likieru pomarańczowego Cointreau
- 40 ml soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kostki lodu
Do blendera wrzuć wszystkie składniki łącznie z kostkami lodu, zmiksuj na gładką pulpę, przelej do słodkich kieliszków i podawaj :-)
10.6.15
Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
Ten sernik z powodzeniem mógłby być wegański gdyby nie fakt, że na jego wierzchu położyłam warstwę serowo jagodową, użyłam masła i mleka :-) ... przystąpiłam do konkursu, kupiłam wszystkie możliwe serki, zrobiłam już chłodnik z knelkami, gołąbki z fetą i pyszne faszerowane portobello ... został kremowy serek z którego chciałam zrobić coś słodkiego ale co, skoro ma być 30 minut! kombinowałam jak koń pod górkę i wymyśliłam... agar to rzecz, która działa od razu i to jest piękne :-) Pamiętać jednak trzeba, że agar należy zagotować, tylko wtedy ma swoją moc a dodając do chłodnej pulpy bardzo szybko ściąga więc należy również uważać by za długo nie czekać z przelaniem masy do formy bo może zastygnąć :-)
Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
przepis własny
Składniki:
Wyłóż formę 25cm papierem do wypieków, obłóż biszkoptami, nie trzeba ich nakrapiać, ponieważ masa jest dość mokra, nasączy biszkopty. Zagotuj mleko z wanilią, cukrem (150g) oraz masłem, ugotowaną jaglankę przełóż do thermomixa, dodaj połowę mrożonych jagód oraz połowę gorącego mleka i zmiksuj na gładką pulpę. Do pozostałego mleka dodaj agar i ponownie zagotuj, następnie dodaj do masy znajdującej się w thermomixie i raz jeszcze zmiksuj. Masę przelej do foremki wyłożonej biszkoptami i wstaw na chwilę do zamrażalnika, agar bardzo szybko ściąga, nie trzeba zbyt długo czekać. W tym czasie zmiksuj kremowy serek naturalny z pozostałymi jagodami oraz cukrem pudrem (50g), wyjmij sernik z zamrażalnika, ściągnij rant i wyłóż na wierzch masę serowo jagodową, niedbale rozprowadź po wierzchu, posyp odrobiną jagód oraz pokrusz makaroniki i możesz podawać :-)
Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
przepis własny
Składniki:
- 1 szklankę ugotowanej jaglanki
- 100g masła
- 700g mleka
- 150g cukru
- 50g cukru pudru
- 300g mrożonych jagód + do dekoracji
- 2 kremowe serki Arla Apetina naturalne
- 150g kruchych ciastek lub biszkoptów najlepiej podłużnych
- 3 łyżki agar agar
- laska wanilii
- makaroniki do dekoracji
Wyłóż formę 25cm papierem do wypieków, obłóż biszkoptami, nie trzeba ich nakrapiać, ponieważ masa jest dość mokra, nasączy biszkopty. Zagotuj mleko z wanilią, cukrem (150g) oraz masłem, ugotowaną jaglankę przełóż do thermomixa, dodaj połowę mrożonych jagód oraz połowę gorącego mleka i zmiksuj na gładką pulpę. Do pozostałego mleka dodaj agar i ponownie zagotuj, następnie dodaj do masy znajdującej się w thermomixie i raz jeszcze zmiksuj. Masę przelej do foremki wyłożonej biszkoptami i wstaw na chwilę do zamrażalnika, agar bardzo szybko ściąga, nie trzeba zbyt długo czekać. W tym czasie zmiksuj kremowy serek naturalny z pozostałymi jagodami oraz cukrem pudrem (50g), wyjmij sernik z zamrażalnika, ściągnij rant i wyłóż na wierzch masę serowo jagodową, niedbale rozprowadź po wierzchu, posyp odrobiną jagód oraz pokrusz makaroniki i możesz podawać :-)