Hummus dla leniwych
przepis własny
Składniki:
- puszka cieciorki
- 100g tahini naturalnego ( użyłam Primavika )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki lodowatej wody
- sok z połowy cytryny
- garść pistacji
- łyżka białego sezamu
- zielona pietruszka
- odrobina zaataru
- odrobina chili
- oliwa z oliwek
Cieciorkę przepłukać i przełożyć do blendera, dodać wodę, sok z cytryny, zmiażdżony praską czosnek i tahini. Wszystko bardzo dobrze zmiksować na gładką masę, jeśli masa jest grudowata należy dodać odrobinę wody i miksować do gładkości. Sezam uprażyć na suchej patelni, pistacje i pietruszkę posiekać. Wyłożyć do miseczki hummus, polać oliwą z oliwek, posypać zaatarem, sezamem, pistacjami, chili i pietruszką. Podawać z pitą, pieczywem pełnoziarnistym lub grillowaną tortillą. Smacznego!
Wow, ten hummus wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go jako dodatek do pieczonych warzyw... poezja! <3
ja też uwielbiam takie pasty i moge zjeść każdą ilość ;)
OdpowiedzUsuńtwoja wygląda bardzo smacznie :)
Ja hummus kocham i wcinam codziennie :D NIGDY mi się nie znudzi! :D
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Miałam to tahini, jest bardzo dobre. Też jestem miłośniczką hummusu, ludziska nie znają się :-)
OdpowiedzUsuń