Zakwas pszenny 100%
Dzień pierwszy:
Do słoja dodaj 100g mąki pszennej T2000 oraz 100g wody , odstaw na 12h w temperaturze pokojowej. Nie zamykaj słoja, ma dochodzić powietrze!
Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartosci słoja i dodaj 100g mąki pszennej razowej T 2000 i 100 g wody, odstaw na 12h.
Dzień trzeci, czwarty i piaty zrób to samo co dnia drugiego.
W dniu piątym zakwas jest aktywny i nadaje się do pieczenia pierwszego chleba.
Zakwas pszenny 50/50 - zmieni kolor na jaśniejszy
Dzień pierwszy:
Do słoja wsyp 50g mąki pszennej T 500 oraz 50g maki pszennej razowej T 2000, dodaj 100g wody i odstaw na 12h
Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartości słoja i dodaj 50g mąki pszennej T 500 i 50g maki pszennej razowej T 2000 oraz 100g wody, odstaw na 12h
Dzień trzeci, czwarty i piąty zrób to samo co dnia drugiego.
Po dniu piatym zakwas nadaje się do wypieku chleba.
Jesli posiadasz zakwas żytni wyprodukowany na mące żytniej T 2000 , wystarczy włożyć jedną łyżkę do słoja, dodać 100g wody i 100g mąki pszennej razowej T 2000 i dalej prowadzić zakwas j/w
:-)
Bardzo cenne wskazówki. Zawsze chciałam przygotować sama zakwas:)
OdpowiedzUsuńja chcę wyprodukować inny zakwas zawsze stosuję ta drugą metodę,i zawsze się sprawdza :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń