6.7.15

Jak zrobić zakwas pszenny

Zakwas pszenny 100%

Dzień pierwszy:
Do słoja dodaj 100g mąki pszennej T2000 oraz 100g wody , odstaw na 12h w temperaturze pokojowej. Nie zamykaj słoja, ma dochodzić powietrze!

Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartosci słoja i dodaj 100g mąki pszennej razowej T 2000 i 100 g wody, odstaw na 12h.

Dzień trzeci, czwarty i piaty zrób to samo co dnia drugiego.

W dniu piątym zakwas jest aktywny i nadaje się do pieczenia pierwszego chleba.

Zakwas pszenny 50/50 - zmieni kolor na jaśniejszy

Dzień pierwszy:
Do słoja wsyp 50g mąki pszennej T 500 oraz 50g maki pszennej razowej T 2000, dodaj 100g wody i odstaw na 12h

Dzień drugi:
Wyrzuć połowę zawartości słoja i dodaj 50g mąki pszennej T 500 i 50g maki pszennej razowej T 2000 oraz 100g wody, odstaw na 12h

Dzień trzeci, czwarty i piąty zrób to samo co dnia drugiego.
Po dniu piatym zakwas nadaje się do wypieku chleba.

Jesli posiadasz zakwas żytni wyprodukowany na mące żytniej T 2000 , wystarczy włożyć jedną łyżkę do słoja, dodać 100g wody i 100g mąki pszennej razowej T 2000 i dalej prowadzić zakwas j/w

:-)

2 komentarze:

  1. Bardzo cenne wskazówki. Zawsze chciałam przygotować sama zakwas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chcę wyprodukować inny zakwas zawsze stosuję ta drugą metodę,i zawsze się sprawdza :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji