Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
przepis własny
Składniki:
- 1 szklankę ugotowanej jaglanki
- 100g masła
- 700g mleka
- 150g cukru
- 50g cukru pudru
- 300g mrożonych jagód + do dekoracji
- 2 kremowe serki Arla Apetina naturalne
- 150g kruchych ciastek lub biszkoptów najlepiej podłużnych
- 3 łyżki agar agar
- laska wanilii
- makaroniki do dekoracji
Wyłóż formę 25cm papierem do wypieków, obłóż biszkoptami, nie trzeba ich nakrapiać, ponieważ masa jest dość mokra, nasączy biszkopty. Zagotuj mleko z wanilią, cukrem (150g) oraz masłem, ugotowaną jaglankę przełóż do thermomixa, dodaj połowę mrożonych jagód oraz połowę gorącego mleka i zmiksuj na gładką pulpę. Do pozostałego mleka dodaj agar i ponownie zagotuj, następnie dodaj do masy znajdującej się w thermomixie i raz jeszcze zmiksuj. Masę przelej do foremki wyłożonej biszkoptami i wstaw na chwilę do zamrażalnika, agar bardzo szybko ściąga, nie trzeba zbyt długo czekać. W tym czasie zmiksuj kremowy serek naturalny z pozostałymi jagodami oraz cukrem pudrem (50g), wyjmij sernik z zamrażalnika, ściągnij rant i wyłóż na wierzch masę serowo jagodową, niedbale rozprowadź po wierzchu, posyp odrobiną jagód oraz pokrusz makaroniki i możesz podawać :-)
Wow! Ale cudo! Zakochalam sie w tym serniczku :))
OdpowiedzUsuńa to miło bardzo bo był pyszny :-) i ta jaglanka taka niewyczuwalna przez te jagody :-)
UsuńSuper zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńto jeszcze skomentuję tylko publicznie, bo prywatnie już się zachwycałam: PRZEPIĘKNE!! Chcę to mieć ;)
OdpowiedzUsuńgdzie jest określony czas gotowania?
OdpowiedzUsuńprzepis ekstra ale skąd mam mieć pewność ze 30 minut na wszystko wystarczy?
Wystarczy Ci dobra organizacja!
UsuńSernik z jaglanką - ciekawe, nie powiem, ciekawe.
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia. Mimo że sernika nie lubię to ten świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń