10.6.15

Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową

Ten sernik z powodzeniem mógłby być wegański gdyby nie fakt, że na jego wierzchu położyłam warstwę serowo jagodową, użyłam masła i mleka :-)  ... przystąpiłam do konkursu, kupiłam wszystkie możliwe serki, zrobiłam już chłodnik z knelkami, gołąbki z fetą i pyszne faszerowane portobello ... został kremowy serek z którego chciałam zrobić coś słodkiego ale co, skoro ma być 30 minut! kombinowałam jak koń pod górkę i wymyśliłam... agar to rzecz, która działa od razu i to jest piękne :-) Pamiętać jednak trzeba, że agar należy zagotować, tylko wtedy ma swoją moc a dodając do chłodnej pulpy bardzo szybko ściąga więc należy również uważać by za długo nie czekać z przelaniem masy do formy bo może zastygnąć :-)


Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
przepis własny

Składniki:
  • 1 szklankę ugotowanej jaglanki
  • 100g masła
  • 700g mleka
  • 150g cukru
  • 50g cukru pudru
  • 300g mrożonych jagód + do dekoracji
  • 2 kremowe serki Arla Apetina naturalne 
  • 150g kruchych ciastek lub biszkoptów najlepiej podłużnych
  • 3 łyżki agar agar 
  • laska wanilii
  • makaroniki do dekoracji
Przygotowanie:
Wyłóż formę 25cm papierem do wypieków, obłóż biszkoptami, nie trzeba ich nakrapiać, ponieważ masa jest dość mokra, nasączy biszkopty. Zagotuj mleko z wanilią, cukrem (150g) oraz masłem, ugotowaną jaglankę przełóż do  thermomixa, dodaj połowę mrożonych jagód oraz połowę  gorącego mleka i zmiksuj na gładką pulpę. Do pozostałego mleka dodaj agar i ponownie zagotuj, następnie dodaj do masy znajdującej się w thermomixie i raz jeszcze zmiksuj. Masę przelej do foremki wyłożonej biszkoptami i wstaw na chwilę do zamrażalnika, agar bardzo szybko ściąga, nie trzeba zbyt długo czekać. W tym czasie zmiksuj kremowy serek naturalny z pozostałymi jagodami oraz cukrem pudrem (50g), wyjmij sernik z zamrażalnika, ściągnij rant i wyłóż na wierzch masę serowo jagodową, niedbale rozprowadź po wierzchu, posyp odrobiną jagód oraz pokrusz makaroniki i możesz podawać :-)



30 minut z Apetiną

8 komentarzy:

  1. Wow! Ale cudo! Zakochalam sie w tym serniczku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to miło bardzo bo był pyszny :-) i ta jaglanka taka niewyczuwalna przez te jagody :-)

      Usuń
  2. to jeszcze skomentuję tylko publicznie, bo prywatnie już się zachwycałam: PRZEPIĘKNE!! Chcę to mieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie jest określony czas gotowania?

    przepis ekstra ale skąd mam mieć pewność ze 30 minut na wszystko wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik z jaglanką - ciekawe, nie powiem, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne zdjęcia. Mimo że sernika nie lubię to ten świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji