Sernik czekoladowy z truskawkami
przepis własny
Składniki: na masę serową
- 5 całych jaj
- 700g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 250g serka mascarpone
- 300g cukru
- 300g stopionej czekolady 56%
- 100g śmietanki kremówki 36%
Składniki: na spód
- 60g masła
- 60g cukru trzcinowego
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- jajko
Dodatkowo: na wierzch
- 150g czekolady 56%
- 70g śmietanki 36%
- Truskawki
Składniki na spód wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim
blaszkę o rancie 26cm. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180' i piec 10minut W tym czasie
jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier i ubijać aż masa podwoi objętość.
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, przełożyć do miski, dodać mascarpone oraz śmietankę, wymieszać do
połączenia składników. Czekoladę stopić i odstawić do ostygnięcia. W partiach
dodawać ubite jaja i delikatnie mieszać, powolutku wlewać również stopioną
czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na
podpieczony spód i pieczemy godzinę w temperaturze 130', po upieczeniu pozostawiamy
do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnego dnia wyjmujemy sernik z
rantu, przekładamy na paterę lub talerz. Topimy czekoladę, podgrzewamy
śmietankę zalewając stopioną czekoladę i mieszamy do gładkiej konsystencji.
Wylewamy czekoladę na wierzch sernika i dekorujemy ogromną ilością truskawek!
Odstawiamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie, następnie częstujemy
gości.
Jaki kremowy! Twoje serniki są perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńJuż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń