21.7.15

Ulubione czerwone curry z kurczakiem i patisonem

Letnie curry z mini patisonem, idealne danie dla mnie! Nie sugerujcie się ilością składników bo nie jest ich aż tak dużo jakby się wydawało a sam przepis jest bardzo prosty i smaczny. Kocham curry i robię je tak często jak tylko się da :-) bo składniki można oczywiście podmieniać a past do wyboru mamy aż trzy ... czerwone jest średnio ostre chociaż wcale nie mało ostre :-) ...ja tam ostre lubię! Patisony zgarnęłam z ekologicznego ogródka .. szkoda że i kurczak ekologiczny nie był, no ale ... moje danie pochłonęliśmy w chwilę, nawet ja zjadam zawsze dokładkę! było pysznie :-)
Czerwone curry z kurczakiem i patisonem
przepis własny

Składniki:
  • 300g mini patisonów ( u mnie ekologiczne )
  • 300g fileta z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna zielona papryka
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 średnie pory ( tylko biała część )
  • puszka mleka kokosowego
  • 200ml bulionu 
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 listki kaffiru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 250g jaśminowego ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu ( używamy sypkiego )
Filet z kurczaka oczyść i pokrój na paski. Patisony pokrój na ósemki, paprykę na paski. Szalotkę posiekaj, czerwoną cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
Do garnka ( u mnie żeliwny ) przełóż olej kokosowy, pastę curry oraz kurkumę i curry w proszku. Podsmażaj przyprawy na małym ogniu aż uwolnią zapach, następnie dodaj szalotkę i czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj kawałki kurczaka, duś przez chwilę, następnie podlej bulionem oraz mlekiem kokosowym, dodaj pokrojone patisony, paprykę i liść kaffiru, duś na małym ogniu aż warzywa dojdą, na koniec wrzuć pokrojony w krążki por i odstaw. Pozostaw pod przykryciem do czasu aż ugotujesz ryż. Podawaj od razu gorące, posypane dawką kolendry. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. coś jest w tym curry, że cudownie smakuje i latem i zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja, ja dzisiaj kupiłam kurczaka eko, ale całego :). Patison jest przepięknym warzywem, ten kształt jest super... Bardzo lubię patrzeć na patisona i też go jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie dania a na Twoich zdjęciach wygląda ono rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji