Zielone Curry ze szpinakiem,  zielonym groszkiem i orzechowym sosem

28.5.12

Zielone Curry ze szpinakiem, zielonym groszkiem i orzechowym sosem

Niestety padł mi na amen komputer, nie  zyje a ja muszę znów wydać pare drobnych groszy na zakupienie kolejnego sprzetu, który będę musiała polubić.
Wybór jest tak ogromny, że sama się lekko zakręciłam tym bardziej, że zupełnie się nie znam a sprzedawca?
kazdy ma inne zdanie..no cóż, może uda mi się coś zakupic niebawem i bede tutaj z Wami częściej bo już się stęskniłam :) Całuję...


Zielone Curry ze szpinakiem,zielonym groszkiem i orzechowym sosem
mojego przepisu

Składniki: na 4 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • 125g mrożonego szpinaku
  • 125g mrożonego zielonego groszku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 195g sosu Satay Sauce (tajski sos orzechowy)
  • 200g jaśminowego ryżu (dwie torebki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • majeranek do ozdoby 
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na sypko (mój się rozgotował )
Przygotować marynatę: sos sojowy, cukier, mąka kukurydziana i ocet ryżowy- wymieszać i zamarynować pokrojone na kawałki mięso, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie zamarynowane mięso usmażyć w rozgrzanym woku na łyżce oleju arachidowego.
Dodać zieloną pastę curry i smażyć ok 3 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać szpinak oraz cały Satay Sauce. Gotować 5 minut na malutkim ogniu, dodać zielony groszek i gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Udekorować zielonymi listkami ( u mnie majeranek ze względu na braki w ziołach)
Smacznego!


Dodaję do akcji:
Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i mozzarellą

22.5.12

Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i mozzarellą

Czary mary i jest...
kolorowa, wiosenna, pyszna, krucha tarta. 
Bardzo lubię tarty, przyjemnie się je robi, 
fajnie wyglądają i można je jeść kiedy się tylko chce...
na śniadanie, na obiad, na deser czy kolację.
Akurat tę wersję serwowałam z sosem czosnkowym.
Było pysznie!

Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i mozzarellą.
mojego przepisu

Składniki i przygotowanie kruchego ciasta- klik
Składniki: na farsz

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 125g twarożku koziego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 3 rzodkiewki 
Przygotowanie:
Twarożek ucieramy z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy masę serową na lekko podpieczonej tarcie, układamy pokrojoną na cienkie plastry mozzarellę, zielone szparagi (za długie końcówki pokroić na kawałki i posypać wierzch). Ozdobić plastrami rzodkiewki, piec w nagrzanym piekarniku do 170'C ok 20-25 minut.
Smacznego!
Dodaję do akcji:

Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką

21.5.12

Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką

Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką
mojego przepisu

Składniki:

  • 4 cykorie
  • 4 plastry szynki Schwalwaldzkiej
  • 100g ryżu długoziarnistego (woreczek)
  • 40g parmezanu
  • świeży majeranek
  • 2 łyżeczki marynowanej papryczki chili
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Cykorię przekroić wzdłuż, wykroić z niej głąb, spryskać oliwą z oliwek
Ugotowany ryż jeszcze ciepły zmieszać z parmezanem (odrobinę odłożyć do posypania wierzchu) dodać zioła, sól i pieprz.
Faszerować ryżem wydrążone cykorie, na ich wierzchu rozłożyć po równo papryczkę chili i owinąć każdą sztukę szynką Schwalwaldzką. Posypać wierzch parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 170' 30 minut. Po wyciągnięciu udekorować gałązkami majeranku. Smacznego!
Tartinki z rabarbarem i truskawkami

18.5.12

Tartinki z rabarbarem i truskawkami

 Niebiańsko pyszne, delikatne i max owocowe:)
To dzisiejsza słodycz do mojej popołudniowej kawy.
Ciasto bardzo proste, nie może się nie udać i mogą oczywiście wykonać je dzieci:)
Polecam szczególnie młodzieży, koleżankom mojej córki, które zaglądają na Smaki od niedawna
by przygotowały tartinki jako niespodziankę na "Dzień mamy" - mogę pomóc dziewczyny przy przygotowaniu ciasta:) Co Wy na to?


Tartinki z rabarbarem i truskawkami
mojego przepisu

Składniki: na kruche ciasto znajdziecie tu- klik
Farsz: na 4 tartinki
  • 200g truskawek
  • 150g rabarbaru
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • po 2 duże orzechy brazylijskie na tartinkę
Rabarbar i truskawki kroimy na mniejsze lub większe kawałki, według uznania.
Wykładamy na kruche ciasto i zasypujemy po łyżeczce każdego cukru każdą porcję.
Na wierzch posypujemy pokrojone orzechy brazylijskie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170'C na 25 minut. Po ostudzeniu dekorujemy miętą i cukrem pudrem.
Smacznego!



Dodaję do akcji:



Grillowane szaszłyki z nutką orientu.

17.5.12

Grillowane szaszłyki z nutką orientu.

Chciałam Wam polecić dzisiaj marynatę, w której przygotowuję mięso na grilla.
Nie jest to typowy sposób wykorzystywany podczas grillowania ale moim skromnym zdaniem jest zwyczajnie idealny z nutką orientu!
Mięso jest kruche, nie ciągnie się a co najważniejsze w środku jest super soczyste dzięki użytej mące kukurydzianej i ciekawe w smaku. Serdecznie polecam wypróbować w tym sezonie grillowym!
Grillowany szaszłyk
mojego przepisu

Składniki: na 10 szaszłyków

  • 1kg filetów z piersi kurczaka
  • 4 duże czerwone papryki
  • 4 średnie cukinie
  • 5 dużych cebul
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (może być Pudliszki)
  • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Warzywa i mięso kroimy na spore kawałki. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, ocet, cukier i ketchup wszystko razem mieszamy. Dodajemy do marynaty pokrojone mięso, łączymy z marynatą i zasypujemy mąką kukurydzianą delikatnie mieszając. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie na przemian nadziewać na patyczki warzywa z mięsem i układać na kratce grillowej.
Podawać z ulubionymi sosami, pesto, miodem lub zwyczajnie z musztardą i ketchupem.
Smacznego!
Dodaję do akcji konkursowej:
Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami

16.5.12

Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami

Macie ochotę na ciasto?
Jest kaloryczne ale za to nie za słodkie i szybko znika :)
Kto jest chętny to zapraszam!
Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami
mojego przepisu

Składniki kruchego ciasta:
  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika (170'C) na 20-25 minut. Następnie studzę.

Składniki na krem:
  • 250g serka Mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 białka jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
  • starta czekolada
  • listki mięty
Kremówkę ubijam na sztywno, odstawiam.
Białka ubijam na sztywno bez cukru, odstawiam.
Serek Mascarpone ucieram mikserem z cukrem pudrem, następnie dodaję ubitą kremówkę i białka.
Wszystko mieszam delikatnie łyżką. Na ostudzony blat ciasta nakładam masę serową i dekoruję truskawkami, startą czekoladą i miętą.
Smacznego!
Dodaję do akcji:

Zupa z białych szparagów

14.5.12

Zupa z białych szparagów

Sezon szparagowy się zaczął i niebawem się zakończy więc trzeba z niego korzystać ile się da!
Moi domownicy nieco znudzili się monotonnością w kuchni i prawie, że nie chcą słyszeć już o szparagach i rabarbarze, jednak nie mają wyboru chyba, że upichcą sobie coś sami:)))
Nie rozumiem jak można nie cieszyć się z ogromnych ilości szparagów na stole! Ja tam pamiętam gdy w Bledzewie u ciotki biegało się z samego rana zebrać wystające szparagi i wcinało się każdego dnia ich stosy tradycyjnie z masełkiem i bułką, były tak pyszne, że nie można było im się oprzeć..ja w każdym razie do dziś nie mogę:)
Zupa z białych szparagów lekko kokosowa
mojego przepisu

Składniki: na 4 miseczki

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 3/4 l bulionu z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie obrać, usunąć zgrubiałe końcówki.
Dolną część szparagów do połowy pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Resztę odłożyć na później. Do gotującej się zupy dodać listek laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe i świeży koperek.
Wszystko gotujemy na miazgę, następnie miksujemy na krem. Przelewamy krem do garnka, dokładamy resztę pozostawionych szparagów i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i masło. Podajemy zupe udekorowaną zieloną pietruszką.
Smacznego!
Dodaję do akcji:

Roladki ze szparagami

13.5.12

Roladki ze szparagami


Roladki ze szparagami 
  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)
  • 4 krótkie gałązki rozmarynu
  •  oliwa extra vergine, sól i pieprz          
Kremowy sos musztardowy z miodem:
  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarniste
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
  •  sól i pieprz
Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.




Dodaję do akcji:

Błyskawiczne racuchy z rabarbarem

12.5.12

Błyskawiczne racuchy z rabarbarem

Błyskawiczne racuchy z rabarbarem
Autor: Wanda Jackowska "Racuchy, naleśniki i zapiekanki"

Składniki:

  • 300g rabarbaru
  • 400g maki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 szklanki zsiadłego mleka (użyłam maślanki)
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka cukru (użyłam 1 łyżki)
  • otarta skórka z cytryny (pominęłam)
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja starannie roztrzepać z maślanką, miksując, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, sól, cukier, śmietanę i olej.
Gotowe ciasto odstawić na 30 minut, dodać rabarbar i skórkę cytrynową, wymieszać.
Na gorącym oleju usmażyć rumiane racuszki. Podawać gorące oprószone cukrem pudrem lub gęstą śmietaną.
Smacznego!
Placek z rabarbarem, jabłkami i borówką

8.5.12

Placek z rabarbarem, jabłkami i borówką

Otrębowe ciasto z rabarbarem jabłkiem i borówką (bez tłuszczu)
Autor: Dorota z Moje wypieki

Składniki:
  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam krupczatki)
  • 1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów) (użyłam otrębów)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dowolnych owoców (u mnie rabarbar, jabłko i borówki)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać żółtka i zmiksować.
Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki - układamy rozcięciem ku górze).
Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)
Dodaję do akcji:
Zielono mi...czyli pizza ze szpinakiem i zielonym pomidorem!

20.2.12

Zielono mi...czyli pizza ze szpinakiem i zielonym pomidorem!

Jednym z najzdrowszych warzyw, zawierających najwięcej składników mineralnych 
oraz witamin jest szpinak! 
zawiera rekordową ilość żelaza, więcej magnezu niż czekolada i bardzo dużą ilość witaminy C 


Co znajdziemy w szpinaku? 


- witamina A - konieczna dla skóry i włosów, 

- witamina B - zapobiega chorobom serca, 

- witamina C -chroni przed przeziębieniami, wzmacnia skórę i zęby

- witamina E-  uważana za eliksir młodości, 

- żelazo- niezbędne do budowania czerwonych krwinek
- magnez -wytwarzanie energii 
- kwas foliowy- reguluje procesy metaboliczne w organizmie

Szpinak na szczęście nie kojarzy mi się źle mimo tego, 
że jadłam go w przedszkolu, szkole i w domu za sprawą babci.
Pewnie w przedszkolu miałam szczęście trafiając na dobrą kucharkę!
tego nie wiem ale wiem, że babcia przyrządzała najlepszy szpinak na świecie!
Rozpływał się po prostu w ustach! a ja mogłam go jeść i jeść!
Moje dzieci się śmieją, że królikami nie są a  szpinak jadają tylko w wersji papki z dodatkiem masła i śmietany do ziemniaków i tradycyjnego schabowego.
Ja zaszalałam! kupiłam piękny świeży szpinak na straganie 
i wyczarowałam z niego przepyszną pizzę i nie tylko...
 jako dodatek do pizzy przygotowałam również pyszna sałatę
z prażonymi pestkami dyni ale to w kolejnym wpisie.
Jako, ze szpinak uwielbiam mogę jadać go w różnych postaciach
jak i potrawach.

* zielony pomidor, którego użyłam nie zawiera szkodliwej tomatyny gdyż należy do zielonej odmiany        pomidorów. Nie jest zatem niedojrzały!

Pizza ze szpinakiem i zielonym pomidorem
mojego przepisu

Składniki: ciasto na 4 mini pizze


  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml letniej wody
  • 350g mąki pszennej, typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 1 pomidor zielony
  • garść świeżego szpinaku
  • 5 łyżek pulpy pomidorowej doprawionej bazylią
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz opcjonalnie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrobić w malakserze. Gdy będa odchodziły od misy wyjąć ciasto na stół, podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę, i rozwałkować na mini placek.
Odstawić na czas przygotowania farszu do wyrośnięcia.
 Pokroić mozzarellę i pomidora. 
Szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. 
Na cieście rozsmarować pulpę pomidorową, ułożyć liście szpinaku, 
na nich po dwa kawałki mozzarelli i po jednym kawałku zielonego pomidora. 
Doprawić wierzch solą i pieprzem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180' i piec przez 15minut z funkcją termoobiegu. 
Smacznego!


INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji