9.8.17

Panzanella ukochana letnia sałatka




Panzanella

Składniki:
  • 4 mięsiste czerwone papryki
  • 200g żółtych pomidorków koktajlowych
  • 200g czerwonych bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1/2  czerwonej cebuli lub jedna mała
  • łyżka kaparów 
  • 1 ząbek czosnku
  • pszenny chleb na grzanki
  • garść świeżego tymianku
  • doniczka świeżej bazylii 
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)
  • sól i pierz do smaku
Paprykę leciutko natnij ostrym końcem noża i połóż na blaszce do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200' piekarniku do czasu aż skórka papryki będzie prawie czarna. Najlepiej użyć papryki mięsistej i nie pozbywać się gniazd nasiennych przed pieczeniem, wówczas zdecydowanie lepiej się będzie ją obierać. Po ostudzeniu obrać ze skórki i przełożyć do miseczki do której dodać pokrojone pomidory, piórka cienkie czerwonej cebuli, posiekane kapary  i prawie całą posiekaną bazylię, dodać oliwę z oliwek około 2 łyżek, doprawić solą i pieprzem i pozostawić na czas przygotowania grzanek do "przegryzienia"
Chleb pokroić w kostkę, jeśli jest bardzo świeży można miąższ po prostu poszarpać w dłoniach, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać odrobiną oliwy, posypać posiekanym tymiankiem i piec 20 minut w temperaturze 180'. Gdy grzanki ostygną, dodać je do miski z sałatką i wymieszać by wchłonęły trochę soku z pomidorów. Podawać od razu zanim grzanki bardzo zmiękną! Można oprószyć parmezanem ale ja go nie użyłam. Posypałam dodatkowo listkami bazylii i oprószyłam pieprzem.


6 komentarzy:

  1. Ja też lubię panzanella. Praktyczna i można ją przyrządzić z różnymi warzywami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to nie próbowałam z różnymi ale dzięki za pomysł, wypróbuję :-)

      Usuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie! Jestem ciekawa, jak by smakowało z makaronem zamiast chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie. Ale czy moglabym pominac kapary? Mocno sie zmieni smak? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie nie przepadasz za kaparami ale powiem Ci, że w tej sałatce nie są jakoś specjalnie wyczuwalne. Gdybyś chciała zamienić to pewnie dobre by były zielone oliwki ponieważ tutaj chodzi by smaki lekko się równoważyły a kapary mają dominujący smak więc wszystko jest w jak najlepszej harmonii

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji