My tam śledziki lubimy :-) lubimy ostre i te słodkie i choć te są dość ostre to nie narzekamy :-)
Śledź słodko ostry wklimacie arabskim z harrisą, za'atarem i morelą
przepis własny
Składniki:
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 100g suszonej moreli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka za'ataru
- 1 łyżeczka harrisy w proszku
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka zielonego pieprzu
- 100ml oleju
Morele zalać wrzątkiem na 15 minut. Odlać wodę, osuszyć i pokroić na paseczki. Śledzia pokroić na małe paski i odstawić. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dobrze ją wymieszać, można dodać odrobinę więcej oleju by marynata była nieco płynna. Zmieszać marynatę z morelami i śledziem, lekko przemieszać i układać estetycznie w słoiku. Na koniec dolać oleju by śledzie mniej więcej były zakryte i wstawić na dwa dni do lodówki. Śledzie się dość ostre, jeśli ktoś nie lubi ostrych należy zmniejszyć ilość harrisy.
Smacznego!
Uwielbiam niezmiennie 😊
OdpowiedzUsuń