13.1.18
Chleb pszenno razowy na zakwasie
Często piekę ostatnio chleby, chałki, bułeczki czy bagietki...testuję zakwas i dokarmiam nowy pszenny, który zazwyczaj mi nie wychodził. Obecnie pięknie bombluje ale jeszcze chleba z jego udziałem nie było, ponieważ koniecznie chcę by zakwas był dojrzały i silny więc na razie mam etap karmienia :-) Ten chlebek jest na zaczynie levain więc można by rzecz, że prawie jak na pszennym zakwasie ale pewnie znawcy i profesjonaliści powiedzieli by, że coś sobie wymyśliłam! W Nowym Roku dążę do perfekcji w nacinaniu...z chlebem w garnku nie udaje się "haftować" tak pięknych wzorów jak na łopacie i przerzucaniu na kamień ale każde doświadczenie jest dobre więc często próbuję i tak i tak :-) Dziś chlebki na specjalne życzenie, oby smakowały i się podobały!
Chleb pszenno razowy na zakwasie
Składniki na 1 bochenek.
Chleb pszenno razowy na zakwasie
Składniki na 1 bochenek.
Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej)
- 65g mąki pszennej chlebowej
- 5g mąki żytniej
- 45g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu
Składniki: na ciasto właściwe
- 364 g mąki pszennej chlebowej
- 20g mąki żytniej
- 250g wody
- 10g soli
- cały 12-h zaczyn
Z
ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym
mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem
chleb ponacinać.
Piec w temperaturze 230ºC z funkcją pary przez 40minut
Studzić na kratce.