6.1.18

Pain d’epi bagietka w kształcie kłosa

Hamelman dziś zaprosił mnie do przepisu na takie bułeczki zwane epi z francuskiego kłos. Bułeczki wdzięcznie się robi, są całkiem proste i czas spędzony przy nich całkiem przyjemny. Ja polecam a Wy zrobicie jak zechcecie :-)


Pain d’epi bagietka w kształcie kłosa
na zaczynie Poolish według Hamelmana

Składniki:Zaczynu  na 4 sztuki
  • 300g mąki chlebowej
  • 300g wody
  • 1/8 łyżeczki suszonych drożdży
Wszystko wymieszać na pastę i odstawić pod przykryciem na 12 godzin

Składniki: na ciasto właściwe
  • 600g mąki chlebowej
  • 300g wody
  • 20g soli
  • 4g drożdży suszonych
  • 600g poolish 
Łączymy wszystkie składniki łącznie z zaczynem i mieszamy w mieszarce do czasu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodziło od misy. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. W tym czasie po godzinie przegniatamy. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze 0,35g (u mnie ciut mniejsze 0,22g ) Formujemy w kształt bagietki, przenosimy na papier i dopiero nacinamy od góry przekładając ciasto z prawej na lewą stronę by powstał kłos. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut i wkładamy do zaparowanego pieca, nagrzanego na 240' na 15 minut.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie! :) Sama raczej nie mam zdolności do takich rzeczy, ale podeślę przepis koleżance, bedzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nawet nie wiesz że masz takie zdolności 😊

      Usuń
  2. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Uwielbiamy z córka szaleć w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem podobne, ale na bazie mąki z cieciorki i doprawione czarnuszką. Azja w gębie jednym słowem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji