Chleb pszenno razowy na zakwasie
Składniki na 1 bochenek.
Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej)
- 65g mąki pszennej chlebowej
- 5g mąki żytniej
- 45g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu
Składniki: na ciasto właściwe
- 364 g mąki pszennej chlebowej
- 20g mąki żytniej
- 250g wody
- 10g soli
- cały 12-h zaczyn
Z
ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym
mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem
chleb ponacinać.
Piec w temperaturze 230ºC z funkcją pary przez 40minut
Studzić na kratce.
Kochana, cudowne te chlebki. Boże jak ja zazdroszczę tym, którym się chce wypiekać chleb. On ma taki cudowny smak.
OdpowiedzUsuńTy nie zazdrość! Ty po prostu się za niego weź! Koniecznie bo zapach w mieszkaniu przy pieczeniu jest nie do opisania!
UsuńTo już trzeci raz jak jestem na Twoim blogu i po raz kolejny po przeczytaniu wpisu jestem głodna :D ehh, ciężko być fit :D
OdpowiedzUsuńhaha dobre. Wiesz co ja też chciałabym być fit ale nie umiem nie upiec nic w kuchni, to jakieś zboczenie jest ale tak mam a jak już upiekę to jak nie zjeść? Przydałoby mi się jednak zrzucenie 15 kg niestety
UsuńŚliczne. Proszę popraw tylko czas pieczenia ��
OdpowiedzUsuńDzięki za info..już poprawiam
UsuńNie dość, że ten chleb pewnie świetnie smakuje (a raczej na pewno), to fo tego pięknie wygląda! Nigdy sama nie piekłam pieczywa, ale muszę się kiedyś za to zabrać - mam chłopaka, który lubi "gary", więc na pewno mi pomoże :D
OdpowiedzUsuńMój też lubi gary ale bardziej wchodzi w te mięsne haha, do chleba się nie zabiera, nawet nie lubi chyba jak go wciąż robię bo mamy taką małą przejściową kuchnie i ciągle w niej siedzę, trzaskam, sprzątam
UsuńJeeeju, jak dzieło sztuki! Aż żal byłoby je zjeść :)
OdpowiedzUsuńNie no coś Ty...po to jest by go jeść
UsuńChlebek prezentuje sie pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️
UsuńPiękne i smakowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDzięki ❤️❤️❤️
UsuńPiekne bochny Ci się upiekły Gocha, uwielbiam chleb własnej produkcji :-) Ta chrupiąca skorka :-)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana, własnie robię ten z Tartine, jutro bedzie pieczony i ciekawam jak wyjdzie :-)
UsuńTen chleb to raczej pszenno zytni... nie widze tu maki razowej...
OdpowiedzUsuńNo tak, prawda, źle napisałam!
Usuńsuper chlebki!!!
OdpowiedzUsuńDzięki 😊
UsuńW jak dużym koszyku wyrastały chlebki?
OdpowiedzUsuńjaki ten zaczyn ma byc gesty?
OdpowiedzUsuń