Tarta tatin i zapadła jesień

2.11.17

Tarta tatin i zapadła jesień

Zawsze chciałam zrobić idealną tartę tatin, taką perfekcyjną z wszystkimi równymi jabłkami, taką z bajki no ale ta taka nie wyszła mimo starań przy krojeniu jabłek buuu
No cóż nie zawsze ma to co chcieć się chce i trzeba zadowolić się smakiem a smak...co mam tutaj pisać, jest rewelacyjny i ja osobiście kocham tą tartę od pierwszego kęsa którego miałam okazje przełknąć w Warszawie w jednej  znanej warszawiakom piekarni o nazwie Cafe Vincent - tam mała porcyjka tej tarty kosztuje chyba sporo bo aż 15 złotych za trzy dobre "chapsy" a ja zjadłabym zdecydowanie więcej :-)
Piekłam tę tartę już kilka razy, oglądałam fajny konkurs na którymś z kanałów kulinarnych w tv i tam to był dopiero widok okazałych, krągłych, idealnie krojonych jabłek o pięknym karmelowym kolorze, no nie da się opisać po prostu tego zjawiska! Ten kto tak jak ja jest zafascynowany wyglądem tej słodkości ten wie o czym piszę :-) no ale dobra, zapraszam do pieczenia!
Tarta tatin


Składniki:
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 6 dużych twardych jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • ciasto francuskie chłodzone ( ja używam dwóch i układam jeden na drugim )
Masło rozpuszczamy na dobrej patelni do której wiemy, że nic nie przywiera!  Dodajemy cukier i sok z cytryny . Mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Gdy cukier zacznie się karmelizować, układamy obrane, pokrojone,posypane cynamonem jabłka. Jabłka układamy bardzo blisko siebie na karmelu który już mamy na patelni tak by  „szczelnie”się trzymały! Wkładamy do piekarnika na 20 minut, jabłka puszczą sok, który powinien się zredukować przed nałożeniem ciasta francuskiego. Po tym czasie nakładamy na wierzch jabłek ciasto francuskie i wpychamy szpatułką po bokach jabłek by je odpowiednio przykryć.  Tę czynność wykonujemy dość szybko by zapobiec całkowitemu topnieniu ciasta, które ma w sobie masło!
Tarte pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180'
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
Na patelnie kładziemy talerz i odwracamy tartę.Przy dobrej jakości patelni jabłka nie przywierają do dna i nie ma problemy z wyłożeniem tarty na talerz. Jeśli nie posiadacie takiej patelni to gorący karmel należy przełożyć do formy ceramicznej lub takiej która nie posiada klipsa z boku ponieważ karmel może wypłynąć podczas pieczenia!
Smacznego!

Światowy Dzień Makaronu i świderki z kurkami w sosie śmietanowym

25.10.17

Światowy Dzień Makaronu i świderki z kurkami w sosie śmietanowym

Udało mi się nawet dzisiaj wziąć udział w Światowym Dniu Makaronu z czego bardzo się cieszę bo nie zawsze o nim pamiętam. U mnie smaczne świderki z kurkami i śmietaną. Syte, tuczące ale za to pycha i moje ulubione! Dodatek kapar dodał temu daniu pazura, nie ma soli ponieważ kapary dodały jej całe mnóstwo :-) Smacznego!
Świderki z kurkami w sosie śmietanowym
przepis własny

Składniki:
  • 200g makaronu
  • 400g świeżych kurek
  • łyżka masła + łyżka oliwy
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 300g śmietanki 30%
  • duża garść świeżo startego parmezanu (u mnie twardy chorwacki ser)
  • garść świeżego siekanego koperku
  • mała łyżeczka kaparów w oleju
  • pierz do smaku
 Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną szalotkę oraz czosnek, dołóż masło i dodaj świeże kurki. Podsmażaj aż grzyby zmiękną. Następnie dodaj śmietankę i posiekane kapary, dopraw do smaku pieprzem. Zredukuj odrobinę śmietanę, wrzuć ugotowany makaron by połączył się z sosem, wyłóż na talerz, oprósz startym serem oraz zieleniną i podawaj!
Smacznego.














Pigwowo imbirowy syrop do herbaty z wanilią

23.10.17

Pigwowo imbirowy syrop do herbaty z wanilią

Nie wyrzucając resztek pigwowych z nalewki czy skórek po obraniu pigwy, której użyłam do obiadu jako dodatek do mięsa, oto powstał syrop do herbaty idealny na zimowe wieczory.Kto wyrzuca skórki pigwowe ten trąba :-) można je wykorzystać na wiele sposobów na przykład do przygotowania sosu kwaśno słodkiego do kurczaka albo polewę do naleśników! Tak jak pisałam w poprzednim poście pestki pigwowca mają właściwości żelujące więc nie redukujcie zbyt długo płynu ponieważ wyjdzie Wam galaretka, no chyba, że chcecie zrobić komuś prezent pod choinkę to część płynu możecie właśnie tak potraktować ale wówczas należy część przecedzić z owoców na sok a w drugiej części owoce tak długo gotować aż będą się rozpadać, wtedy trzeba jeszcze pobawić się w sitko by przetrzeć całą zawartość i dopiero przez gazę. Trochę roboty ale dzięki temu galaretka jest klarowna a pozostały mus na gazie możecie zjeść do dobrej domowej chałki :-)
Pigwowo imbirowy syrop do herbaty z wanilią
przepis własny

Składniki:
  • Cały wsad owocowy z filtrowania nalewki pigwowej klik
  • 6 szt owocu pigwowca
  • 700ml wody
  • 500g miodu wielokwiatowego lub cukru
  • 1 laska wanilii i wyskrobane ziarenka
  • kawałek imbiru ze skórką
Pigwowca nie obieramy i nie usuwamy pestek, przekrawamy i wrzucamy do garnka z resztkami przecedzonej pigwy z nalewki, dodajemy wodę, miód lub cukier, imbir. Z wanilii wyskrobujemy ziarenka i zostawiamy na suchym kawałku papieru, dodamy ją na samym końcu! Przekrojone skórki laski wanilii wrzucamy do garnka i gotujemy całość na małym ogniu aż płyny zaczną się redukować. Przecedzamy owoce pigwy i filtrujemy syrop przez gazę do czystego garnka lub przez świeży, suchy papierowy filtr do kawy. Na tym etapie dopiero dodajemy ziarenka wanilii, ponownie zagotowujemy syrop i przelewamy od razu do butelki. Przekładamy do butelki także resztki waniliowej skórki i zakręcamy butelkę. Syrop można przechowywać do kilku miesięcy.
Smacznego!



Bardzo prosta nalewka z pigwy

17.10.17

Bardzo prosta nalewka z pigwy

Pigwę a także pigwowca przeważnie dostaję w prezencie od mojej działkowej sąsiadki. W pierwszym roku zupełnie nie miałam pojęcia co z nią zrobić i chyba nawet się popsuła. Wiem, zmarnowałam pyszną, zdrową rzecz ale wówczas o tym nie wiedziałam! Dzisiaj już mam wiele pomysłów na zastosowanie jej i nie wyrzucam z niej ani grama! każda skórka jest wykorzystana! Dlatego gdy zechcecie zrobić nalewkę, pamiętajcie by nie wyrzucać resztek owoców z przecedzonej pigwy, ponieważ można z niej zrobić galaretkę lub syrop do herbaty, który jest pyszny. Galaretka wyjdzie gdy nie usuniecie z pigwy pestek, one mają właściwości żelujące. Przekonałam się o tym rok temu gdy chciałam przygotować sok. Pozostawiłam przecedzony syrop w lodówce i na kolejny dzień zastałam galaretkę. W sekrecie Wam zdradzę, że lepiej nie zostawiać jej na noc w lodówce a od razu przelać do słoików ponieważ podgrzany podgrzana galaretka traci właściwości żelujące i nie jest już niestety klarownie lustrzana a mętna i niezbyt estetycznie wygląda. To taka moja rada :-)
Nalewkę można zrobić na dwa sposoby, ten poniżej jest bardzo prosty i szybki i też płyn nie jest gęsty. By uzyskać nalewkę gęstą jak syrop, należy najpierw pokrojone owoce gotować z cukrem do uzyskania syropu a następnie dolać alkohol. Ta nalewka ma też ciemno żółty kolor i kusi słońcem :-)




Bardzo prosta nalewka z pigwy
  • 1 litr wódki 
  •  1 kg pigwy 
  •  0,5 kg cukru  
Przygotowanie:
Przygotuj dwa 1,5 l- 2l słoje. 
Pigwę umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na kawałki i podziel pigwę równo na słoje. Zasyp po równo cukrem i odstaw na 2-3 dni. W słojach powinien pojawić się sok, możesz przemieszać by cukier się rozprowadził po słoiku i odstaw ponownie na 2 dni.
Po tym czasie dolej wódkę, zamknij słoik i odstaw na 4 tygodnie.Co kilka dni potrząśnij słoikiem lub przemieszaj łyżką. Po 4 tygodniach odcedź nalewkę najlepiej przez gazę (Nie wyrzucaj pokrojonych owoców, przydadzą się do zrobienia syropu do herbaty !!!) i wlej ją do butelek. Zamknij i pozwól jej leżakować około 5 miesięcy.

Dyniowe leniwe z karmelizowanymi jabłkami

15.10.17

Dyniowe leniwe z karmelizowanymi jabłkami

Dynia na talerzu oznacza tylko jedno, jesień i choć za nią nie przepadam zrobiłam leniwe dyniowe na znak, że to już...że sezon na grzańce, jesienne herbaty i mleko z miodem trzeba rozpocząć mimo, że weekend był naprawdę piękny, ciepły to zachwycałam się kluseczkami, żółciutkimi z pysznym karmelizowanym jabłkiem i pachnącym cynamonem. Lubię tak samotnie przesiadywać w kuchni, zastanawiać się co wykombinować na kolejny dzień i pstrykać zdjęcia przy otwartym oknie. Dzisiejszy dzień był dość pracowity bo zabrałam się także za chleb którego dawno już nie piekłam więc od jednej miski pędziłam do drugiej i tak mijały mi minuty w kuchni. Ciekawe jak wyjdzie jutro chleb, nie mogę się doczekać :-)



Dyniowe leniwe z karmelizowanymi jabłkami
przepis własny

Składniki:
  • 300g pieczonej dyni hokaido
  • 250g twarogu półtłustego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • dwie szczypty soli
  • 4 duże jabłka + 1łyżka miodu+1łyżka cukru kokosowego+ gałązka świeżego tymianku + duża szczypta cynamonu
  • śmietanka słodka do polania
Przygotowanie:
Pieczoną dynie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z twarogiem. Dodajemy dwa żółtka, sól, cukier kokosowy i przesianą mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i ponownie wymieszać. Na oprószoną stolnicę wykładamy połowę porci ciasta, z każdej porcji uformować wałek, następnie delikatnie go spłaszczyć dłonią i ukośnie kroić kluski. Wstawić garnek z wodą. W czasie oczekiwania na wodę wyjmujemy patelnie na której karmelizujemy miód z cukrem kokosowym. Układamy na patelni cząstki jabłka, dodajemy cynamon i tymianek i podsmażamy co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy woda się gotuje, wkładamy kluski partiami i gotujemy do czasu aż wypłyną na wierzch, wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnie z jabłkami. Na średnim ogniu podsmażamy kluski, które odparują z wody i połączą się w karmelizowanym miodzie. Przekładamy na talerz, polewamy śmietanką i osypujemy odrobiną cynamonu. Smacznego!
Jesienny buraczany krem z malinami i żurawiną

11.10.17

Jesienny buraczany krem z malinami i żurawiną

Bardzo prosto, #smacznieiszybko to idea na dziś! Remont kuchni się zakończył, wczoraj i dzisiaj miałam bardzo ciężki, długi dzień sprzątania po remoncie, rozpakowywania w końcu kartonów stojących u nas od lutego więc jestem w pełni szczęśliwą osobą bo zrobiło się pusto, przejrzyście, czysto i mam w końcu dużo miejsca w pokoju i piękną kuchnie w której można serwować takie piękne dania :-) Buraki wspaniale pasują do słodko kwaśnych malin, uważam to połączenie za idealne chociaż dla niektórych z pewnością jest ono dziwne. Lubię kuchnie tradycyjną ale tez  lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki! nie bójcie się tego bo to naprawdę daję w przyszłości fajne efekty! U mnie pieczony burak, dlaczego? ponieważ nie traci swoich właściwości, zachowuje witaminy, jest słodszy od tego gotowanego i mega dobrze smakuje!
Jesienny buraczany krem z malinami i żurawiną
przepis własny

Składniki:
  • 4 średnie buraki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 300g mrożonych malin
  • garść żurawiny liofilizowanej
  • słoiczek bulionu warzywnego Krakus
  • 150g wody kokosowej
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • śmietana 34% 
  • świeże maliny do udekorowania talerza
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
 Buraki wyszoruj, osusz, zapakuj w worek do pieczenia wraz z obranymi pokrojonymi jabłkami,  ułóż na blasze i piecz do miękkości na 200' , trwa to około 30 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki pozostaw do ostygnięcia, następnie je obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do wysokiego garnka, dodaj resztę składników i zmiksuj na krem. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż krem będzie gorący, wlej do miseczek, polej śmietaną i udekoruj świeżymi malinami, odrobiną liofilizowanej żurawiny i szczyptą siekanej pietruszki. Podawaj od razu.
Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie #krakus

Ciasto maślane i test Kenwooda

9.10.17

Ciasto maślane i test Kenwooda

Udało mi się ostatnio wygrać pięknego czerwonego Kenwooda, serio, jest przecudowny! Miłość od pierwszego wejrzenia i Kitchen Aid poszedł na tę chwilę w odstawkę - pewnie jest mu przykro ale każda nowa rzecz tak cieszy, że nie jest człowiek w stanie tak zwyczajnie odstawić jej w kartonie na bok. Pierwsze koty za płoty i mój czerwony K jest już wyciągnięty z kartonu, postawiony na honorowym miejscu a co najważniejsze przetestowany! Zaskoczył mnie szczerze mówiąc bo korzystałam jakiś czas temu z innego bardzo podobnego domowego sprzętu i niestety uznałam go za beznadziejny! prawie siły biedak nie miał podczas tego miksowania a nic ciężkiego i gęstego nie miksowaliśmy! Kenwood jest po pierwsze lekki jak na mikser, po drugie cichy a po trzecie mega szybki jak na jego parametry i to bardzo mnie zaskoczyło bo różnicy między Kitchen Aid nie widzę a mój kiciuś nie był wersją domową a gastronomiczną z metalową dzieżą 2l więc tym bardziej byłam zaskoczona działaniem Kenwooda! Pierwsze ciasto maślane zmiksowane, wcale nie było łatwo bo miksuje zwykle je bardzo długo więc domowy sprzęt już kilka razy powinien być wyłączony do odpoczynku a ten nic...dawał dzielnie radę i nie był w ogóle gorący!

Letnie ciasto maślane z truskawkami i maliną
przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  •  200g cukru
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mleka
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce
Masło z cukrem ucieramy na bladą puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania, Gdy masa podwoi objętość dodajemy mleko i mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy od spodu szpatułą i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy ulubione owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170'
Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :-)

 Vege burger w stylu indyjskim na wynos

7.10.17

Vege burger w stylu indyjskim na wynos

 Dzisiaj pokazuje pudełko, które jest dla mnie pudełkiem funkcjonalnym i mogłabym z czystym sumieniem polecić je wszystkim tym, którzy zabierają własne posiłki na wynos czy też korzystają z nich ich dzieci. Jest to starszy model pudełka ale bardzo wygodny i w zasadzie chyba nie podlegający zniszczeniom bo posiadam go już przynajmniej z trzy lata :-)
Goodbyn to pudełko z trzema przegrodami gdy tylko chce się podzielić fajnie posiłek. Mieści sporo więc można się naprawdę  najeść w pracy do syta. Pojemnik na wynos jest w pełni ekologiczny i można go zmywać w zmywarce za co wielki plus. Nie można jednak w nim przenosić płynnych potraw, ponieważ nie jest w 100% szczelny. Za to jest płaski i można przenosić go w torebce a że torebki zwykle nosimy wielgaśne to zawsze się do nich zmieści!


Vege burgery z indyjską nutką
przepis własny                                                                                       



Składniki:
  • 100gr pieczonej dyni ( rozdrobnionej )
  • 1 średni ugotowany ziemniak ( rozdrobniony )
  • 3 łyżki pesto z rukoli
  • 1/2 szklanki sparzonej kaszy kuskus
  • garść świeżej kolendry
  • łyżeczka curry w proszku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kozieradki ( utłuczonej w moździerzu)
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • odrobina bułki tartej do obtoczenia 
  • czerwona cebula i zielona pietruszka do dekoracji
Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i lepimy burgery, które przed smażeniem należy schłodzić w lodówce a jeśli się nam śpieszy można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Na patelni rozgrzewamy oliwę i partiami smażymy obtoczone w bułce kotleciki
Jesienny kurczak z karmelizowanym jabłkiem, figą i winogronem

6.10.17

Jesienny kurczak z karmelizowanym jabłkiem, figą i winogronem

Sezon figowy trwa bardzo krótko więc trzeba się śpieszyć z czarowaniem w kuchni stąd też pomysł na słodko kwaśnego kurczaka. W poprzednim roku zajadaliśmy się pyszną sałatką z figą, tego roku robiłam ją już dwukrotnie  i w końcu przyszła pora na wymyślenie czegoś nowego a że kwaśna reneta i kwaskowe winogrono  pasują do słodkiej figi to danie okazuje się wyborne a przede wszystkim #smacznieiszybko je wykonałam. Nie miałam jednak pomysłu z czym je podać więc upiekłam w piekarniku cienko krojone ziemniaki z ziołami i oliwą z oliwek. Pycha! Przepis bierze udział w konkursie #krakus

Jesienny kurczak z karmelizowanym jabłkiem, figą i winogronem
przepis własny

Składniki:
  • 1 kurczak w całości
  • 5świeżych fig
  • 2 jabłka odmiany reneta
  • 3 kiście ciemnego winogrona
  • 2 łyżki miodu 
  • 150ml bulionu warzywnego Krakus
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina płatków chili
  • oliwa z oliwek + łyżka solonego masła
Przygotowanie:

Spraw kurczaka w taki sposób by uzyskać piersi wraz ze skórą, opłucz, osusz na kuchennym papierowym ręczniku i odstaw. Przygotuj marynatę, którą będziesz podlewał danie: Miód połącz z ciepłym bulionem, dodaj odrobinę płatków chili oraz tymianek, dobrze wymieszaj i odstaw na później. Do naczynia żaroodpornego przełóż masło, olej oraz gałązkę tymianku. Włóż naczynie do nagrzanego do 250' piekarnika i poczeka aż się rozpuści i lekko zarumieni na złoto. Przełóż na gorący tłuszcz mięso by była widoczna skórka i piecz około 20 minut aż się zarumieni jej wierzch, wówczas dodaj pokrojone w ósemki jabłka i lekko podlej całość marynatą. Jabłka powinny się ładnie karmelizować, lekko zezłocić na wierzchu by dodać cząstki figi i winogrono. Gdy tylko od spodu zaczyna się przypiekać dno, od razu podlej marynatą tak by mięso się dusiło ale też nabrało fajnego smaku. Piekłam około 45minut do czasu aż kurczak w środku był miękki a jabłka prawie się rozpadły.Podałam z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :-)


Grzybowa domowa z ziemniakami

3.10.17

Grzybowa domowa z ziemniakami

Niestety specjalnie grzybów to ja zbierać nie potrafię, nigdy ich nie widzę no chyba ze chodzę prawie na kolanach bo tym razem tak się zdarzyło gdy weszłam po prostu w mega zagajnik. Było tam tyle grzybków, że prawie oszalałam i nie chciałam  stamtąd wyjść bojąc się, że w innym miejscu już tylu grzybów nie będzie ale okazało się, że trochę jednak się ich uzbierało. Wspominam zupę grzybową mojej babci, która mieszkała dawno temu na wsi praktycznie pod lasem, babcia gotowała swojskie potrawy, piekła drożdżowy wysoki placek z kruszonką, który jadało się nie do kawy a na śniadanie jako pieczywo z samym masłem lub dodatkowo z dżemem jak ktoś chciał. W jednej z szafek zawsze znalał się słoik grzybów w occie ale zaprawa jaką robiła babcia przechodziła samą siebie bo była prawie jak sam ocet i wszyscy kochali te grzyby, które zresztą później babcia zaczęła przed nami chować bo nigdy nie zachowały się na dłużej gdy przyjeżdżały wnuki :-) Zupa za to była delikatna, ze śmietaną i ziemniakami i zawsze miała mnóstwo kurek - tej zupy nie da się zapomnieć i choć nie za bardzo lubiłam jeździć w tamte rejony to dziś miło je jednak wspominam. Te ścieżki które prowadziły do zagajników, kalosze i babcie w chustce na głowie z pomarszczoną od zmarszczek buzią. Pamiętam jak nas goniła ze ścierką gdy straszyliśmy koguta ale też pamiętam jej barszcz zabielany, najlepszy na świecie podany z omaszczonymi pyrkami ze swarami. Jeden ogromny talerz pyrek, takich mocno się rozpadających z dużą ilością skwarek i tej pary w kuchni gdy siadaliśmy do stołu. Każdy brał łyżkę i dobierał pyrki do barszczu...to były kurcze czasy, takie beztroskie i radosne. Wspaniałe wspomnienia!
Grzybowa domowa z ziemniakami
przepis babciny

Składniki:
  • 500g różnych leśnych grzybów
  • łyżka dobrego masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 duże ziemniaki mączyste
  • 1 włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liść bobkowy (laurowy)
  • świeżo mielony pieprz
  • kwaśna śmietana
Na początek przygotować bulion warzywny tak by otrzymać jego litr.  Do bulionu dodać pokrojone warzywa oraz ziemniaki i gotować do miękkości.
Grzyby oczyścić, umyć i podsmażyć z cebulą i czosnkiem na największej patelni jaką macie. Grzyby powinny puścić wodę, którą należy zredukować. Następnie grzyby przełożyć do bulionu z ugotowanymi warzywami, chwilę pogotować całość i odlać kilka łyżek bulionu do naczynia w którym zahartujemy śmietanę by nie zważyła się gdy dodamy ją do całego garnka z zupą. Do odlanej części bulionu należy dodać łyżkę śmietany i szybko wymieszać, potem kolejną i kolejną i gdy nasz płyn będzie gładki można przelać do gorącej zupy i nic już nie powinno się stać. Posiekać na wierzch pietruszkę z włoszczyzny i podawać od razu gorącą zupę z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!


Plyndze w jesiennym klimacie z figami, jogurtem i ogrodowym winogronem.

1.10.17

Plyndze w jesiennym klimacie z figami, jogurtem i ogrodowym winogronem.

Najprawdziwszy polski obiad za mną w dodatku w klimacie totalnej jesieni i uwielbianych przez nas fig! Nie macie pojęcia jak dawno nie gotowałam w swojej kuchni! remont powoli dobiega końca ale nadal mieszkamy na kartonach wszędzie gdzie się da...dopadła mnie choroba i chęć na zwyczajne proste smaki - placki zwane w naszym regionie plyndzami były chrupiące i pyszne i wiąż czuję ich smak koniecznie dążąc do powtórki! Ogromnie polecam różne kombinacje podczas gdy sezon domowy tuż tuż :-)

Plyndze w jesiennym klimacie z figami, jogurtem i ogrodowym winogronem
przepis babciny

Składniki: na małą porcje
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • odrobina soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Dodatki:
  • jogurt grecki
  • ulubiona konfitura lub miód
  • winogrono
  • figa
  • żurawina liofilizowana
  • ulubione zioła
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj i osusz w ręczniku papierowym. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa lub szatkownicę do warzyw, która posiada końcówkę do ścierania. Przepuść ziemniaki wraz z cebulą przez maszynkę i odsącz na sicie z nadmiaru wody. Dodaj jajko, odrobinę soli oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Twoje ciasto powinno być luźne i z lekko wytrącającym się płynem, nie dodawaj więcej jaj ani mąki bo uzyskasz twardy niezjadliwy placek. Możesz zlać wodę, którą odsączyłeś od startych ziemniaków i dodać kartoflankę osadzoną na dnie Twojego naczynia. Placki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, lekko osączamy na papierze i podajemy z jogurtem, miodem lub konfiturą oraz figą, winogronem i kwaskową żurawiną. Posypujemy wierzch ziołami i zjadamy!
Smacznego :-)
Jesienny tort a ja w łóżku :-)

26.9.17

Jesienny tort a ja w łóżku :-)

Nie znoszę takiej pogody kiedy nie wiesz jak się ubrać. Za oknem szarówa, totalnie bez koloru i całkiem jesiennie. Nabawiłam się kataru i czuję ból głowy. Leżenie w łóżku totalnie mi nie służy ale chyba wskoczę pod kołderkę. Tyle się dzieje ostatnio, że zaczynam nie ogarniać, ale czuję że będzie wszystko w jak najlepszym porządku!  Dzisiaj przepisu brak ale chciałam pokazać moją dzisiejszą pracę :-) Miłego dla wszystkich!


Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą

22.9.17

Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą

Moje ulubione smaki...mango, pieczony słodki burak i grillowana ryba :-) Powoli widać nadchodzącą jesień ale ciągle jakoś nie dopuszczam do niej myśli więc grilluję rybę udając, że siedzę na kocu, w pełni słońca na ogrodzie i zajadam się pachnącą rybą :-) Ryba pachnie to fakt ale już nie tak jak z grilla, jednak zjadam kęs po kęsie i się delektuje. Salsa z mango idealnie pasuje do pieczonych buraków!


Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą

Składniki:

  •  1 świeża makrela
  •  2 pieczone buraki
  • 1 mango
  •  łyżeczka startego imbiru
  • pół małej chili
  • sok z jednej limonki
  • garść świeżych listków kolendry
  • mikro listki buraka
Przygotowanie:
Mango obierz, pokrój na plastry a następnie w kostkę. Przełóż do naczynia i dodaj sok z limonki, posiekaną drobno chili, imbir oraz kolendrę. Odstaw. Buraka pokrój na plastry, następnie ułóż na talerzu tak by plaster nachodził na plaster. Na środek buraków wyłóż salsę mango i odstaw.
Makrele opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą, do środka włóż kilka plastrów zimnego masła i grilluj na mocno rozgrzanej płycie do grillowania. Grillowaną makrelę ułóż na salsie z mango, posyp plastrami chili i udekoruj mikro listkami buraka.
Smacznego.


Winne figi o lekko korzennym aromacie

17.9.17

Winne figi o lekko korzennym aromacie

Lubicie figi? ja bardzo i gdy tylko pojawia się sezon kupuje ilości hurtowe. Nie muszę zastanawiać się co z nich zrobię bo lądują wszędzie gdzie się da...w sałatkach np tej, w carpaccio, w słoiku na zimę lub w deserach. Tym razem wino połączyłam z pomarańczą i smakami korzennymi, trochę brzmi świątecznie, aromaty mówią same za siebie jednak nie trzeba czekać do świąt, można wykorzystać wcześniej lub rzeczywiście oddać pod choinkę w ręce zasłużonej bliskiej osobie. Przepis przygotowany na potrzeby Weck Polska

Winne figi o lekko korzennym aromacie
przepis dla Weck Polska

Składniki:

  • 10 dużych świeżych fig
  • 800g czerwonego półsłodkiego wina
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki trzcinowego cukru
  • łyżka całych goździków
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
Wino, cukier, przyprawy korzenne, sok oraz skórkę z pomarańczy gotuj na małym ogniu aż objętość płynu się zredukuje do konsystencji syropu, następnie przełóż do syropu pokrojone na cząstki figi i gotuj jeszcze 10 minut tak by figi zachowały swój kształt i się nie rozpadły. Przecedź syrop przez sito by pozbyć się goździków, podziel na dwa słoiczki gotowane figi i zalej je syropem winnym.
Pyszne do herbaty a także do sałatek. Smacznego.
Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem

4.9.17

Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem

Kto lubi chałkę ręka w górę! To jedno z wielu oczywiście moich ulubionych śniadań! Ciepłe pieczywko rozpływające się w ustach i ulubiona figa, wyczekiwana cały rok, po prostu niebo w gębie i aż strach się bać bo mając takie śniadanie, szybko się od stołu nie odchodzi! Biegnijcie do kuchni robić ciasto a za niecałe dwie godzinki będzie Wam tak pachniało, że się nie powstrzymacie od niezjedzenia !
Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem

 Składniki: na 3 chałki

  • 330g białej maki pszennej T650
  • 670g białej maki pszennej T720
  • 55g cukru
  • 75g żółtek
  • 140g jajek
  • 75g masła
  • 320g wody
  • 19g soli
  • 25g świeżych drożdży
  • żółtko roztrzepane z łyżka mleka
 Kruszonka:
  • 100g maki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  Dodatki do śniadania:
  • konfitura figowa
  • kozi ser
  • świeże figi ( plastry maceruj 2 godziny w odrobinie octu balsamicznego i miodu )
  • balsamico
Składniki ciasta wymieszaj  w misce. Wyłóż na stolnice i zagnieć ciasto. Zostaw je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowuj je delikatnie po 1 godzinie i podziel ciasto na 9 kawałków. Ukształtuj lekkie kule i zostaw je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utocz wałek i zapleć z nich 3 warkocze. Odstaw do wyrośnięcia. Chałkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp kruszonką i wsuń do pieca o temp. 195' na ok. 20 minut.  Odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój na plastry i obłóż odrobiną konfitury figowej, pokrojonymi plastrami fig, pokrusz kozi ser, polej balsamico. Śniadanie wyśmienite!
Smacznego:)
Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru idealny do łóżka

31.8.17

Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru idealny do łóżka

Deser najlepszy od razu po przygotowaniu! Idealny jako deser ale także jako śniadanie do łóżka. Nie chce Ci się stać w niedzielę w kuchni? przygotuj przed weekendem pulpę a w niedzielę ją tylko zamieszaj i przełóż do słoiczków...zaparz kawę i ukradkiem wskocz z powrotem pod kołderkę a nikt nawet nie zauważy, że w ogóle gdzieś tam wstawałaś/eś :-) Nie ma to jak przechytrzyć domowników!W deserze powiewa lekko ziemistością, jeśli jednak nie lubisz tego smaku, zastąp surowego buraka pieczonym lub gotowanym ale ja polecam pieczonego, jest bardziej słodki w smaku!Jeśli wyszło Ci więcej buraczanej pulpy to nie rozkładaj całości  pomiędzy słoiki, lepiej na kolejny dzień przemieszać, przełożyć, dodać jogurt i udekorować jagodami, niestety z jogurtu wytrąca się woda i przygotowany deser kolejnego dnia nie jest już tak atrakcyjny i smaczny :-) To taka moja rada! Przyjemnego tygodnia!


Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru
Inspiracja z książki The Green Kitchen  "Smoothie"

Składniki:
  • 200g białej fasoli z puszki
  • jeden średni surowy burak
  • jeden banan
  • 200g jagód + na wierzch
  • sok z jednej limonki
  • 100g wody kokosowej
  • 200g jogurtu naturalnego
Fasolę, burak drobno pokrojony, banan, sok z limonki i jagody zmiksuj na pulpę. Dodaj wodę kokosową i wymieszaj. Przełóż do słoików, na wierzch wyłóż jogurt naturalny i lekko zamieszaj by nadać marmurek w słoju. Udekoruj jagodami i miętą i wstaw na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone, najlepiej do łóżka w niedzielę :-)


Baba ghanoush na idealne śniadanie!

28.8.17

Baba ghanoush na idealne śniadanie!

Moja pierwsza baba, drugie bliskowschodnie mezze i pyszne śniadanie! i jak się nie zakochać w tych klimatach? Ta pasta jest tak banalnie prosta, że nigdy bym nie przypuszczała! Zawsze wydawało mi się, że to opalanie bakłażanów, to pieczenie później i reszta całej roboty to kilka dobrych godzin, bawienia się na amen a pasty niewiele więc chodziłam gdzie się da gdy tylko naszła mnie ochota na hummus czy inne w klimatach arabskich cudo i nigdy sama się za to nie zabierałam ze zwykłego lenistwa i mam za swoje bo nie dość, że roboty niewiele to jeszcze całą ilość baby mam zwykle dla siebie bo domownicy to ludzie lubiący zwykłe paszteciory, może coś tam czasem im przemycę ale mają długie zęby na wszelkie nowości! Za to ja miałam śniadanie idealne, po prostu perfekt!


Baba ghanoush
przepis Samar Khanafer "Hummus za'atar i granaty"

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki tahiny
  • sok z jednej cytryny
  • świeża natka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta siedmiu przypraw libńskich
  • pestki granatu
 Bakłażan umyj i osusz. Lekko natrzyj solą aby pozbyć się goryczy. Przekrój bakłażana na pół, szybciej się upieką!, posmaruj oliwą z oliwek, nakłuj i piecz 30 minut w temperaturze 180'
Upieczonego bakłażana pozostaw do przestudzenia, następnie łyżką wyjmij mięciutki miąższ i przełóż go na sito do odciśnięcia. Włóż do blendera miąższ bakłażana, sok z cytryny, czosnek, tahinę, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia. Polej wierzch oliwą, posyp posiekaną natką i rzuć garść ziaren granatu. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!

Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem

26.8.17

Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem

Prosto, szybko i smacznie to motto na letnie dni, idealny posiłek, którym można bez problemu się najeść :-)

Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 średni bakłażan
  • 2 malinowe pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • kolorowy świeżo zmielony pieprz
 Bakłażana umyj i osusz, następnie pokrój go na grubsze plastry, rozłóż na desce i oprósz solą. Poczekaj 15 minut aż bakłażan puści wodę, osusz delikatnie plastry ręcznikiem papierowym i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i wsuń do nagrzanego piekarnika do 170' na 30 minut. W tym czasie sprawdzaj czy bakłażan nie potrzebuje więcej oliwy, nie powinien być suchy jak wiór, bakłażany potrzebują więcej oliwy niż inne warzywa psiankowate.
W czasie gdy piecze się bakłażan, przygotuj filet z kurczaka. Przekrój go wzdłuż na połowę i upiecz w piekarniku przez 15 minut. Na pieczonego kurczaka wyłóż plastry bakłażana, pomidora, listek bazylii i mozzarelli i oprósz pieprzem, zapiekaj 10 minut aż mozzarella się roztopi, udekoruj listkami bazylii i podawaj. Było pyszne!



Omlet serowy z kurkami

25.8.17

Omlet serowy z kurkami

Serowy omlet przypadł mi do gustu...w połączeniu z kurkami to już było śniadaniowe love! Śniadanie lekkie ale pożywne, wystarczające na kilka dobrych godzin by funkcjonować bez posiłku więc sądzę, że na grzybobranie w lesie, poranny omlet jest sprawą idealną! Zbieracie grzyby? w lesie ich sporo, warto się wybrać!
Omlet serowy z kurkami
przepis własny

Farsz:
  • 300g świeżych kurek
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Kurki oczyść i osusz. Na oliwie zrumień szalotkę, dodaj na końcu czosnek i przez moment smaż. Następnie dołóż kurki i dalej podsmażaj aż zrobią się miękkie. Na koniec dodaj masło i na malutkim ogniu duś zawartość patelni. Przygotuj omlet.

Składniki: na omlet
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki mleka
  • odrobina soli do smaku
  • ser żółty Gouda Mońki do oprószenia wierzchu
  • 100g sera topionego kremowego Mońki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem oraz serkiem topionym, zmiksuj i  dopraw solą. Ubij białka, dodawaj je do żółtek delikatnie mieszając. Wylej mieszaninę jajeczną na rozgrzaną patelnie, gdy zetnie się spód, przełóż do piekarnika i zapiekaj wierzch. Przełóż omlet na talerz, wyłóż farsz i lekko zawiń do środka, oprósz dodatkowym startym serem wierzch i podawaj gorące.
Smacznego.
Powidła węgierkowe jak u mamy

25.8.17

Powidła węgierkowe jak u mamy

Powidła węgierkowe to dla mnie zbyt żmudna praca. Nie lubię tak stać przy palniku i ciągle myśleć o przemieszaniu powideł by nie przywarły do dna garnka więc użyłam sobie wolnowaru, taka cwana jestem albo zwyczajnie niedoświadczona bo może w dzisiejszych czasach wolnowarów do powideł używają już wszyscy :-) Pamiętam mamę, która każdego roku smażyła przez prawie cztery dni śliwki, w całym domu bardzo pachniało ale nikt śliwek nie chciał wtedy jeść, ponieważ mama przekładała całą tą wysmażona papkę do słoików i nie bawiła się z przecieraniem a ja i wielu pewnie z nas nie lubi gdy do zębów dostają się skórki więc trochę więcej zajmuje mi czasu by zamknąć śliwki w słoikach :-) Na szczęście nie robię tego nagminnie, a zrobiłam ten przepis i fotki we współpracy z firmą Weck Polska, która mi tę robotę zleciła :-) Więcej przepisów oczywiście znajdziecie na stronie blogu Wekujemy o tutaj
Powidła węgierkowe

Składniki:
  • 1kg śliwek węgierek
  • 150g cukru
Śliwki umyj, osusz i usuń pestkę. Przełóż śliwki do wolnowaru i gotuj 1,5 godziny na pozycji HIGH, następnie zamieszaj, dodaj cukier i gotuj kolejne 10 godzin przy uchylonej pokrywie, dzięki temu para się wydostanie i śliwki zaczną gęstnieć. Przy wolnowarze nie trzeba az tak pilnować powideł ale jak masz czas po prostu je zamieszaj najlepiej co 2 godziny. Ja po uzyskaniu mazidła, przecieram je przez sito by usunąć skórki, następnie ponownie zagotowuje i przekładam do wyparzonych, suchych słoików.



INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji