25.10.17

Światowy Dzień Makaronu i świderki z kurkami w sosie śmietanowym

Udało mi się nawet dzisiaj wziąć udział w Światowym Dniu Makaronu z czego bardzo się cieszę bo nie zawsze o nim pamiętam. U mnie smaczne świderki z kurkami i śmietaną. Syte, tuczące ale za to pycha i moje ulubione! Dodatek kapar dodał temu daniu pazura, nie ma soli ponieważ kapary dodały jej całe mnóstwo :-) Smacznego!
Świderki z kurkami w sosie śmietanowym
przepis własny

Składniki:
  • 200g makaronu
  • 400g świeżych kurek
  • łyżka masła + łyżka oliwy
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 300g śmietanki 30%
  • duża garść świeżo startego parmezanu (u mnie twardy chorwacki ser)
  • garść świeżego siekanego koperku
  • mała łyżeczka kaparów w oleju
  • pierz do smaku
 Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną szalotkę oraz czosnek, dołóż masło i dodaj świeże kurki. Podsmażaj aż grzyby zmiękną. Następnie dodaj śmietankę i posiekane kapary, dopraw do smaku pieprzem. Zredukuj odrobinę śmietanę, wrzuć ugotowany makaron by połączył się z sosem, wyłóż na talerz, oprósz startym serem oraz zieleniną i podawaj!
Smacznego.














1 komentarz:

  1. Mniam, ja akurat w ten dzień delektowałam się makaronem w restauracji :P Ale ten przepis na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji