Świderki z kurkami w sosie śmietanowym
przepis własny
Składniki:
- 200g makaronu
- 400g świeżych kurek
- łyżka masła + łyżka oliwy
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- 300g śmietanki 30%
- duża garść świeżo startego parmezanu (u mnie twardy chorwacki ser)
- garść świeżego siekanego koperku
- mała łyżeczka kaparów w oleju
- pierz do smaku
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną szalotkę oraz czosnek, dołóż masło i dodaj świeże kurki. Podsmażaj aż grzyby zmiękną. Następnie dodaj śmietankę i posiekane kapary, dopraw do smaku pieprzem. Zredukuj odrobinę śmietanę, wrzuć ugotowany makaron by połączył się z sosem, wyłóż na talerz, oprósz startym serem oraz zieleniną i podawaj!
Smacznego.
Mniam, ja akurat w ten dzień delektowałam się makaronem w restauracji :P Ale ten przepis na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuń