Dyniowe leniwe z karmelizowanymi jabłkami
przepis własny
Składniki:
- 300g pieczonej dyni hokaido
- 250g twarogu półtłustego
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru kokosowego
- dwie szczypty soli
- 4 duże jabłka + 1łyżka miodu+1łyżka cukru kokosowego+ gałązka świeżego tymianku + duża szczypta cynamonu
- śmietanka słodka do polania
Pieczoną dynie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z twarogiem. Dodajemy dwa żółtka, sól, cukier kokosowy i przesianą mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i ponownie wymieszać. Na oprószoną stolnicę wykładamy połowę porci ciasta, z każdej porcji uformować wałek, następnie delikatnie go spłaszczyć dłonią i ukośnie kroić kluski. Wstawić garnek z wodą. W czasie oczekiwania na wodę wyjmujemy patelnie na której karmelizujemy miód z cukrem kokosowym. Układamy na patelni cząstki jabłka, dodajemy cynamon i tymianek i podsmażamy co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy woda się gotuje, wkładamy kluski partiami i gotujemy do czasu aż wypłyną na wierzch, wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnie z jabłkami. Na średnim ogniu podsmażamy kluski, które odparują z wody i połączą się w karmelizowanym miodzie. Przekładamy na talerz, polewamy śmietanką i osypujemy odrobiną cynamonu. Smacznego!
W sumie jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj!
UsuńJuż chyba wiem, co jutro będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, że smakowało :-)
UsuńKopytka z dynią znam, robię i jadam. Ale leniwe... to jest bardzo fajny pomysł... Z domowym twarogiem, to jest to!
OdpowiedzUsuńno kochana działaj bo pycha!
UsuńMusiało smakować wybornie - przy najbliższej okazji na pewno zrobię ten przepis :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńbardzo polecam!
UsuńW życiu bym nie wpadł na takie połączenie smakowe. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPołączenia bardzo znane i bardzo proste a prostota czyni cuda :-)
Usuń