15.7.14
O kurka! ...dziś jem Quiche
Weekendowy quiche, na który miałam ochotę od bardzo dawna, co najmniej od pół roku i jakoś nigdy nie mogłam się za niego zabrać. Rodzinka twierdziła, że quiche nie jada i jeść nie będzie to jakoś nigdy nie było okazji i zapału by zrobić dla samej siebie, jednak po przygotowaniu tego cuda tak pachniało w całym mieszkaniu, że quiche który upieczony był z myślą o pikniku na działce został skonsumowany tego samego dnia od razu po wyciągnięciu z pieca... jakoś dziwnym cudem szybko znikł a ja załapałam się na półtorej kawałka... kawałki jednak małe dość były :-) Polecam... jest naprawdę pyszny, mało pracochłonny, kruchutki i cudownie pachnący...ach te kurki!
Quiche z kurkami i gorgonzolą
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie pokroić czerwoną i białą cebulę na piórka, opłukać i osuszyć kurki, połączyć jaja ze śmietaną, doprawić je solą i pieprzem. Pokroić drobno koperek.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 20 minut, następnie schłodzić i na wierzch położyć obie cebule, surowe kurki, poskubaną gorgonzolę i posypać koperkiem. Wszystko zalać mieszaniną jajeczno śmietanową i wstawić do pieca rozgrzanego do 160' na co najmniej 30 minut, w każdym razie wierzch musi być zastygnięty.
Można podawać gorący ale smakuje pysznie również na zimno.
Smacznego!
Quiche z kurkami i gorgonzolą
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto
- 125g mąki pszennej
- 100gr lodowatego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1 żółtko
- 250ml śmietanki 30%
- 3 jaja
- sól, pieprz do smaku
- 300g świeżych kurek
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- ser gorgonzola
- świeży koperek
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie pokroić czerwoną i białą cebulę na piórka, opłukać i osuszyć kurki, połączyć jaja ze śmietaną, doprawić je solą i pieprzem. Pokroić drobno koperek.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 20 minut, następnie schłodzić i na wierzch położyć obie cebule, surowe kurki, poskubaną gorgonzolę i posypać koperkiem. Wszystko zalać mieszaniną jajeczno śmietanową i wstawić do pieca rozgrzanego do 160' na co najmniej 30 minut, w każdym razie wierzch musi być zastygnięty.
Można podawać gorący ale smakuje pysznie również na zimno.
Smacznego!