Świąteczne trufle pomarańczowe
według Erica Lanlarda
Składniki:
- 75ml śmietanki tortowej
- 500g białej czekolady
- 25g masła
- 4 łyżeczki likieru pomarańczowego
- 50g skórki pomarańczowej drobno posiekanej ( użyłam kandyzowanej )
- 30g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać ale nie gotować. Dodać połowę białej czekolady oraz masło i wymieszać na gładką masę, dodać likier oraz skórkę i przełożyć do miski. Wstawić miskę do lodówki by masa stężała. Blachę wyłożyć papierem do wypieków, nabierać niewielkie ilości masy łyżeczką i układać na blasze. Resztę białej czekolady stopić w żaroodpornym naczyniu nad garnkiem, ostudzić ...kremowe kuleczki nadziewać na widelec i zanurzać w białej czekoladzie a następnie układać na blasze, odstawić do stężenia. Gorzką czekoladę stopić tak jak białą przelać do rękawa dekoracyjnego i bardzo cienką końcówką rysować linie na każdym trufelku.
bardzo fajny pomysł. Pomarańcza bardziej i się kojarzyła ze zwykłą czekoladą, ale sądzę, że i w tej wersji może być szał.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja jestem przekonana, że to szał :)
UsuńPyszności, i do tego jakie piękne:-). Szkoda, że ominęło mnie to spotkanie bo nigdy jeszcze trufli nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPrześliczne są :)
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę połączenie pomarańczy właśnie z ciemną czekoladą, ale z białą też jest nieźle :)
Trufelki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat!
Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
Tapenda
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Lizałam je na facebooku :) Tu tez mogę :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis
OdpowiedzUsuń