28.7.12

Gnocchi w śmietanowym sosie z kurek

Apetyt na kurki rósł od kilku dni, wybraliśmy się do lasu a tam pustka, susza, jedynie kłosy zboża i drzewo gruszkowe, do którego się dorwałam, gruszki pyszne a po kurki trzeba było pójść na pobliski ryneczek :)Dziś u nas szczególnie aromatycznie, ziołowe gnocchi z dodatkiem bazylii i rozmarynu smakowały wybornie mimo tego, że temperatura zupełnie nie nadała się do siedzenia w kuchni na dłużej. Jednak zioła trzeba było przyciąć i padło na gnocchi takie jak lubię :) a mój parapetowy ogródek nadal pięknie się trzyma- oby tak do kolejnego lata, trzymajcie kciuki :)
Gnocchi w śmietanowym sosie z kurek.
przepis własny

Składniki na gnocchi: 4 porcje
  • 500g ziemniaków (4 duże sztuki )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 150g mąki + do podsypania
  • garść świeżej drobno posiekanej bazylii
  • garść świeżo posiekanego rozmarynu
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki oczyścić pozostawiając w skórce, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać jeszcze gorące i zmielić w maszynce o drobnych oczkach. Dodać jajko, sól oraz mąkę, zagnieść, oprószyć ziołami i ponownie zagnieść wgniatając zioła do środka ziemniaczanego ciasta. Blat oprószyć mąką, zrobić z ciasta wałek i pokroić na małe kawałki, następnie spłaszczyć każdą kluskę widelcem pozostawiając na niej odciśnięty ślad. Zagotować wodę z solą w garnku, wrzucić gnocchi i gotować do miękkości.
 Składniki na śmietanowy sos z kurek:
  • 500g świeżych kurek
  • 100g masła
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżkę posiekanych ziół ( rozmaryn+bazylia )
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka mąki
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • parmezan ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Kurki oczyścić, masło roztopić na patelni, dodać zmiażdżony czosnek, zioła oraz pokrojoną na drobno papryczkę chili. Kurki smażyć do czasu aż zmiękną, następnie wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i oprószyć łyżką mąki. Gotować sos aż troszkę odparuję, na koniec posypać zieloną pietruszką, przełożyć do miseczek i na wierzch układać ugotowane gnocchi.
Można oprószyć parmezanem. Smacznego :)

Dodaję do akcji:

13 komentarzy:

  1. Świetne danie. Dodatek kurek jak najbardziej trafiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki uwielbiam w każdej postaci, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, to prawdziwa uczta :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyglądają! Cudownie! i z dodatkiem kurek! ja się zabieram za zrobienie gnocci już długi czas, ale teraz to już na pewno zrobię i z Twojego przepisu! Dziękuję za wzięcie udziału w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się cieszę, że mogłam wziąć udział w akcji!, że zdążyłam !!! i dzięki, że chcesz skorzystać z przepisu...potem daj znać jak smakowało:)

      Usuń
  5. Bomba! Musimy z K. gdzieś znaleźć pole kurkowe.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gnocchi z kurkami wydaje mi się świetnym pomysłem. Zamierzam ten przepis wypróbować, uwielbiam gnocchi i kocham kurki, tak, to doskonałe połączenie:)
    Przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: www.majaskorupska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że wypróbujesz przepis i dziękuję za link:)) zajrzę na pewno!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji