13.7.17
Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami
Dziś w ramach konkursu #przepisnakopernika zapiekłam ryż piernikowy z mięciutkimi karmelizowanymi jabłkami. Wraz z przepisem wróciły wspomnienia dzieciństwa bo przecież dawno, dawno temu ryż z jabłkami jadało się często! Ryż oczywiście musi byc dobrze zrobiony by dobrze smakować czyli na pewno nie przesuszony lecz wilgotny, rozpływający się w ustach dlatego u mnie nie dość, że ugotowany na wodzie to jeszcze wchłonął mnóstwo kokosowego mleka, które nadało kremową konsystencje i wilgotność.
Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami
przepis własny
Składniki:
Ugotuj na wodzie ryż na sypko, następnie odcedź go na sicie, przełóż do tego samego garnka i dodaj mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż zrobi się lekko kleisty.
Rozgrzej patelnie, wsyp cukier trzcinowy i doprowadź go karmelizacji. Gdy to nastąpi dodaj masło i na malutkim ogniu pozwól połączyć się składnikom. Na końcu dodaj pocięte jabłka na ósemki i praż je w karmelu aż staną się przyjemnie miękkie ale w miarę będą trzymały "fason". Dopraw cynamonem i przekładaj na przemian z jabłkami do żaroodpornej miseczki posypując każdą warstwę startym piernikiem. Wstaw do nagrzanego do 180' piekarnika na 20 minut i zapiecz. Dla chrupkości wierzchu możesz posypać ryż łyżeczką białego cukru ale nie jest to konieczne. Podawaj z łyżka jogurtu lub śmietany a wierzch oprósz odrobiną cynamonu.
Smacznego!
przepis własny
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 50g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 pierniczki Katarzynki Kopernik
- 2 łyżki masła
- 100g jaśminowego ryżu
- 400g mleka kokosowego
Ugotuj na wodzie ryż na sypko, następnie odcedź go na sicie, przełóż do tego samego garnka i dodaj mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż zrobi się lekko kleisty.
Rozgrzej patelnie, wsyp cukier trzcinowy i doprowadź go karmelizacji. Gdy to nastąpi dodaj masło i na malutkim ogniu pozwól połączyć się składnikom. Na końcu dodaj pocięte jabłka na ósemki i praż je w karmelu aż staną się przyjemnie miękkie ale w miarę będą trzymały "fason". Dopraw cynamonem i przekładaj na przemian z jabłkami do żaroodpornej miseczki posypując każdą warstwę startym piernikiem. Wstaw do nagrzanego do 180' piekarnika na 20 minut i zapiecz. Dla chrupkości wierzchu możesz posypać ryż łyżeczką białego cukru ale nie jest to konieczne. Podawaj z łyżka jogurtu lub śmietany a wierzch oprósz odrobiną cynamonu.
Smacznego!