13.7.17

Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami

Dziś w ramach konkursu  #przepisnakopernika zapiekłam ryż piernikowy z mięciutkimi karmelizowanymi jabłkami. Wraz z przepisem wróciły wspomnienia dzieciństwa bo przecież dawno, dawno temu ryż z jabłkami jadało się często! Ryż oczywiście musi byc dobrze zrobiony by dobrze smakować czyli na pewno nie przesuszony lecz wilgotny, rozpływający się w ustach dlatego u mnie nie dość, że ugotowany na wodzie to jeszcze wchłonął mnóstwo kokosowego mleka, które nadało kremową konsystencje i wilgotność.

Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami
 przepis własny

Składniki:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 pierniczki Katarzynki Kopernik
  •  2 łyżki masła
  • 100g jaśminowego ryżu
  • 400g mleka kokosowego
Przygotowanie:
Ugotuj na wodzie ryż na sypko, następnie odcedź go na sicie, przełóż do tego samego garnka i dodaj mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż zrobi się lekko kleisty.
Rozgrzej patelnie, wsyp cukier trzcinowy i doprowadź go karmelizacji. Gdy to nastąpi dodaj masło i na malutkim ogniu pozwól połączyć się składnikom. Na końcu dodaj pocięte jabłka na ósemki i praż je w karmelu aż staną się przyjemnie miękkie ale w miarę będą trzymały "fason". Dopraw cynamonem i przekładaj na przemian z jabłkami do żaroodpornej miseczki posypując każdą warstwę startym piernikiem. Wstaw do nagrzanego do 180' piekarnika na 20 minut i zapiecz. Dla chrupkości wierzchu możesz posypać ryż łyżeczką białego cukru ale nie jest to konieczne. Podawaj z łyżka jogurtu lub śmietany a wierzch oprósz odrobiną cynamonu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji