przepis własny
Składniki: na dwa burgery
- 2 bułki do burgerów
- 400g mielonej wołowiny
- 2 łyżki serka kremowego
- grillowany bakłażan
- grillowana cukinia
- pieczona papryka marynowana
- 2 plastry żółtego sera
- pokrojona feta
- plastry chili
- rukola
- świeża kolendra
- ajwar
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- garść świeżych listków mięty
- ząbek czosnku
Mięso podzielić na dwie części, uformować na burgery, następnie posmarować mięso z jednej strony serkiem , na nim położyć plaster sera żółtego i usmażyć. Bułki przekroić i podpiec od środkowej strony na suchej patelni, posmarować spody serkiem , następnie położyć świeżą rukolę, mięso z serem, ajwar, pieczoną paprykę marynowaną, bakłażana, cukinie, fetę, chili i świeżą kolendrę. Wierzch polać sosem miętowym i przykryć drugą połową podpieczonej bułki. Podawać gorące.
Smacznego :-)
Zdecydowanie chodzi za mną taki soczysty i pachnący burger wołowy!. Ale muszę się przyznać, że nie umiem się zdecydować czy wolę domowe burgery, czy z jakiś dobrych burgerowni! Oczywiście nie mówię o sieciówkach, tylko o miejscach gdzie w burgerach wołowych się specjalizują :)
OdpowiedzUsuńJa lubię domowe bardzo! przynajmniej wiem co jem ale nie twierdzę oczywiście, że nie jadam kupnych :-)
Usuńbardzo ciekawe
OdpowiedzUsuń