7/05/2017

Polski tatar z orientalnym akcentem

No cóż tatar dedykuję mojej siostrze, która uwielbia mięso szczególnie to surowe! Ciągle wspominamy jak za dzieciaka chowała surową kiełbasę białą pod poduszkę bo była zamrożona i zjadała po cichu by nikt nie widział aż pewnego dnia nastąpiły święta Wielkanocne na które owa kiełbasa była :-) Na szczęście czasy mrożenia minęły i nie trzeba tego już robić, osobiście nie przepadam za mrożonym mięsem i sama też go nie mrożę. Dzisiaj tak się złożyło, że niespodziewanie kurier dostarczył mi paczkę z pysznościami od firmy Krakus i zamarzył nam się tatar - kto jak kto ale siostra zjadła najwięcej :-)

Polski tatar z orientalnym akcentem
przepis własny

Składniki:
  • 100g wołowiny 
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki kapar
  • żółtko
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • sól, pieprz do smaku
Mięso posiekać, dodać drobno siekane kapary, oliwy, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i odstawić. Ogórki o cebule posiekać, sezam uprażyć na suchej patelni.
Uformować tatar na talerzu, wbić żółtko, skropić odrobiną oliwy z oliwek, posypać sezamem oraz kolendrą.  Dookoła ułożyć siekaną cebulę oraz ogórka.  Podawać z pieczywem lub solo.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji