20.10.15

Bezglutenowy, wegański mus dyniowy z mango

Dla zainteresowanych deserami bezglutenowymi czy wegańskimi w to chłodne popołudnie polecam oto taki mus na bazie pieczonej dyni i pachnącego puree z mango z Kuchni Świata
No cóż, makaroniki jako dekoracja niestety nie są wegańskie ale może kiedyś zacznę i wypiekać takie :-) póki co .. moim konikiem ostatnio są desery dla vegan, które całkiem fajnie mi wychodzą.. kto nie sprawdzi, ten się nie dowie! Zatem zapraszam do przepisu wspaniałego jesiennego musu!
Bezglutenowy mus dyniowy z mango
przepis własny

Składniki: na spód
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć na prostokątną blaszkę i piec 20 minut w temperaturze 170' 
Po upieczeniu wykrawać spody wykrojnikiem w kształcie koła, najlepiej wykroić gdy ciasto jest jeszcze ciepłe i pozostawić do ostygnięcia. Nie należy wykrojonych spodów przekładać, unosić gdyż mogą popękać.

Składniki: na mus
  • 150g puree dyniowego ( z pieczonej dyni )
  • 150g puree z mango 
  • 200g śmietany kokosowej
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki agar agaru
  • 50ml Ginu Lubuskiego 
  • szczypta spiruliny
Do blendera przełóż puree dyniowe oraz mango. śmietankę podgrzej z cukrem, następnie dodaj agar agar, wymieszaj trzepaczką by nie powstały grudki i zagotuj. Przelej gorącą śmietankę do mieszaniny dyniowej z mango i zmiksuj do połączenia składników. Na końcu wmieszaj gin jeśli go użyjesz. 
Masę mango dyniową przełóż do silikonowych foremek w kształcie beczułki/ kuli i na wierzch musu wciśnij spód kruchy. Tak przygotowany mus schładzaj w lodówce do czasu aż dobrze zastygnie, następnie wyjmij mus z silikonu i przełóż na talerz. Udekoruj talerz śmietanką kokosową, sypnij szczyptą spiruliny wierzch i gotowe. Smacznego!

* Dekoracja: makaronik tradycyjny więc nie polecany dla vegan.

5 komentarzy:

  1. Jedno słowo, a raczej dwa: "Chcę", "Zjadłabym" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i na dodatek z dynią ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to apetycznie wygląda! Nie tylko to, wszystkie Twoje potrawy zwalają z nóg! Masz dziewczyno dryg do kompozycji. Zazdroszczę ;)
    https://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji