Zapomniany przepis na grzyby chociaż sezon już się zakończył, może ktoś z Was zapisze i zrobi w następnym sezonie :-)
Marynowane grzyby po włosku
przepis własny dla Weck Polska
Składniki:
- 400g różnych leśnych grzybów
- 1 mała marchewka
- 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 150g wody niegazowanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- liść laurowy
- szczypta suszonego tymianku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- łyżeczka soli morskiej
Grzyby
przepłucz w zimnej wodzie, następnie przełóż na papierowy ręcznik i
oczyść. Marchew obierz i pokrój na plastry, szalotkę przekrój na 4
części. . Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni najlepiej o dużej
powierzchni by grzyby mogły szybciej odparować, dodaj grzyby i podsmaż
na małym ogniu aż zrobią się miękkie a następnie przełóż do słoika
przemiennie z marchewką oraz szalotką. Na patelnię daj pozostałą część
oliwy, wodę, czosnek, tymianek, pieprz, sól. Duś przez 5
minut. Grzyby zalej marynatą, dodaj octu balsamicznego i
wymieszaj łyżką delikatnie by nie uszkodzić grzybów..Grzyby od razu
dobrze zamknij i przełóż do garnka z wodą wypełnionego do 3/4 wysokości
słoików. Pasteryzować 20 minut od zagotowania na minimalnym ogniu.
Smacznego.
Ciekawa jestem ich smaku :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę niezłe!
UsuńGenialny przepis. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPowiem tak, w życiu nie widziałam bardziej wprowadzającego w błąd przepisu. Wspomniała Pani o co najmniej trzech składnikach w rozpisce o ich ilości, ale w treści przepisu już nie (kiedy dodać ocet winny? Dlaczego balsamiczny nie może być gotowany razem z wszystkim innym? Co to jest przepraszam za ilość wody (150 GRAM) na prawie pół kilo grzybów? 150 MILILITRÓW to dno słoika. Jakim cudem ma starczyć na prawie PÓŁ KILO GRZYBÓW?
OdpowiedzUsuńSuper przepis Bardzo ciekawy smak i bardzo łatwe. Ocet dodałam od zalewy :)
OdpowiedzUsuńporządny wpis
OdpowiedzUsuńSuper wpis!
OdpowiedzUsuń