16.3.14

Spaghetti fusion czyli szparagowo pietruszkowe pesto i cukinią julienne

Oczarowana szparagowo pietruszkowym pesto stawiam na spaghetti w wersji fusion... oczarowana cukinią, która świetnie prezentuje się na talerzu..idealnie pokrojona julienne i wszystko z klasą! takie dania lubię najbardziej, eleganckie, proste i pełne aromatów. Składa się tak, że pesto szparagowe, które przygotowałam po raz pierwszy jest bardzo aromatyczne i świetnie nadaje się do makaronów, nie tylko spaghetti ale i do nadziewania muszli, do lasagne czy pierożków z ciasta makaronowego do którego używa się mąki durum, która między innymi znalazła się w makaronach Omnomnom :)
Gotowałam oczywiście nieco krócej niż na opakowaniu.. u mnie 7 minut..
Spaghetti ze szparagowo pietruszkowym pesto i cukinią
przepis własny

Składniki: na pesto ( możecie podejrzeć tutaj )

  • 1/2 pęczka łodyżek zielonych szparag ( użyłam tych dolnych )
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • 5 dużych listków bazylii cytrynowej
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g startego parmezanu
  • oliwa z pestek winogron 
  • sok z połowy cytryny
  • garść pestek dyni
  • garść migdałów bez skórek 
  • sól, kolorowy pieprz ( do smaku)

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy.  Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch.

Dodatki:
  • Makaron spaghetti Omnomnom gotowany u mnie 7 minut
  • surowa cukinia pokrojona julienne 
  • parmezan do posypania wierzchu
  • listek cytrynowej bazylii
Ugotowany makaron mieszam z przygotowanym pesto szparagowym, dodaję do całości surową cukinię, chwilę podgrzewam na malutkim ogniu, przekładam na talerze i posypuję parmezanem, podaję od razu! Smacznego:)
Dodaję do konkursu:

Fusion  w kolorach #omnomnom

3 komentarze:

  1. talez pelen witamin.zapraszam na mojego bloga : leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne danie i piękne zdjęcia!
    I wspaniale zielono :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji