17.3.14

Czekoladowe bouchees z orzechami laskowymi

Trufle obłędnie dobre, podwójnie czekoladowe, z wyczuwalną nutą karmelizacji, ogromną ilością orzechów.. nic dodać nic ująć tylko zjeść! bardzo proste w wykonaniu, nie ma problemu podczas formowania, można zlecić akcję "kulania" także dzieciom :) Trufle pochodzą z bardzo fajnej książki Erica Lanlarda "Czekolada" z której robiłyśmy w grupie Ezoterycznych spotkań trufle z białej czekolady.. formowanie było znacznie trudniejsze ale w smaku idealne...możecie je podejrzeć tutaj
Czekoladowe bouchees z orzechami laskowymi
"Czekolada"  Eric Lanlard

Składniki: na 36 trufli
  • 150 g orzechów laskowych
  • 125 g drobnego cukru
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • masło do natłuszczenia formy

Składniki: polewy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g płatków migdałowych
  • szczypta soli z większych kryształkach

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Orzechy wysypać na dużą blachę którą po nagrzaniu się piekarnika w nim umieścić. Piec około 10 minut uważając aby orzechy się nie przypaliły. Uprażone orzechy przełożyć od razu z blachy na ścierkę kuchenną i pocierając nimi o siebie pozbyć się ciemnej skórki. Jeśli mamy obrane orzechy wystarczy tylko je uprażyć. 

W garnku z grubym dnem umieścić cukier i trzymając na małym ogniu rozpuścić go do otrzymania ciemnego karmelu uważając aby się nie spalił. W tym czasie blachę wysmarować masłem. Gdy karmel będzie miał odpowiedni kolor wrzucić do niego uprażone wcześniej orzechy laskowe a następnie całą masę orzechową umieścić na przygotowanej wcześniej blasze i zaczekać aż całość ostygnie. Gdy tak się stanie orzechy z karmelem przełożyć do malaksera i całość zmielić na drobny proszek.

Czekoladę do nadzienia roztopić w kąpieli wodnej czyli umieszczając najlepiej stalową miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotująca się wodą, należy pamiętać że miska przed włożeniem czekolady musi być sucha i musi się ona znajdować powyżej poziomu wody w garnku. 

Roztopioną czekoladę wymieszać z proszkiem orzechowym po czym uformować z tej masy kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy schłodzić w lodówce. 

W międzyczasie na patelni uprażyć płatki migdałowe uważając aby się nie przypaliły, a następnie posiekać i połączyć z roztopioną również w kąpieli wodnej czekoladą. Na koniec polewę doprawić solą. Schłodzone kulki z masy orzechowej maczać w polewie i odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Całość schłodzić po czym można delektować się pysznym smakiem trufli. Przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce.
Smacznego:)

Spotkały się ze mną :
Monika z blogu Matka wariatka



10 komentarzy:

  1. Chyba na 1 ciężko zaprzestać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie aż tak bo słodkie są ...ale w kilku ratach jak najbardziej

      Usuń
  2. rewelacja, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w samych zdjęciach, a tu jeszcze trzeba miejsca na same bouchees... Nazwę spotykam po raz pierwszy, ale widząc "czekolada", "orzechy laskowe" i migdały" nie mam wątpienia, że to słodkości, który smak uwiódłby mnie już przy pierwszym kęsie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa:) czekoladki z pewnością by uwiodły!

      Usuń
  4. idealny wybór :) czekoladki są boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji