Pierwsze szparagi u mnie w tym roku.. niestety jeszcze nie polskie ale nie mogłam doczekać się kiedy wypróbuję szparagowego pesto i kupiłam :) Oby nadszedł już ten czas kiedy będę przechodzić obok straganu, na którym będzie mnóstwo pęczków białych i zielonych a moje ręce za każdym razem będą po nie sięgać..uff jakie marzenie wiosenne mam :) pesto wyszło obłędne ale chyba jak każde pesto, ja w każdym razie uwielbiam i mogę jeść często... nie próbowałam jeszcze buraczanego ale i na buraka przyjdzie czas a właściwie na botwinę, która również niebawem pojawi się na widoku:))
To częstujcie się..mam nadzieje, że będzie Wam smakować :))
Pesto szparagowo pietruszkowe
przepis własny
Składniki:
- 1/2 pęczka łodyżek zielonych szparag ( użyłam tych dolnych )
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka kopru
- 5 dużych listków bazylii cytrynowej
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 5g startego parmezanu
- oliwa z pestek winogron
- sok z połowy cytryny
- garść pestek dyni
- garść migdałów bez skórek
- sól, kolorowy pieprz ( do smaku)
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy. Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch.
Dodaję do akcji
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńten pomysł to był strzał w dziesiątkę!
UsuńBardzo ciekawe. Ze szparagów nie robiłam, moje ulubione to z rukoli :)
OdpowiedzUsuńMoje też było z rukoli ale szparagi nadają zupełnie innego smaku i bazylia cytrynowa..mega dobre:)
UsuńBardzo ciekawe,a zdjęcia to poprostu bajka! :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, posmakuje Ci na pewno:) a za komplement dziękuję:))
UsuńNie mogę się doczekać, kiedy znów pojawią się u nas szparagi :) Pesto zapowiada się bajecznie. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńi ja się nie mogę doczekać...ale fajnie jak jest wiosna:))
UsuńMniam, jakie pyszności! Zielone cudo!
OdpowiedzUsuńCzy można pesto zawekowac na zimę ...?
OdpowiedzUsuń