12.9.12

Pizza Espana


Pizza Espana
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
  • 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
  • 220ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.
Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.

Składniki na sos pomidorowy:
  • 5 dużych pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • garść świeżej drobnej bazylii, oregano i odrobina tymianu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodałam zmiażdżony czosnek a następnie pokrojone pomidory. Wszystko smażyłam do czasu aż odparował sok z pomidorów a sos się lekko zagęścił. Dodałam oliwę i  doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam listki ziół.

Składniki na farsz:
  • 100g hiszpańskiego chorizo
  • 12 szt papryczki pfefferoni średnio pikantnej w zalewie octowej
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 12 pieczarek średniej wielkości
  • 200g startej mozzarelli
Na wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję ziołami jeśli nam nieco zostało. Dodaję obficie ser mozzarellę, układam chorizo, pieczarki, posiekaną czerwoną papryczkę chili oraz zieloną pfefferoni - część pokroiłam ukośnie a część dodałam w całości.
Rozgrzewam piekarnik do 180' wkładam pizze (każdą osobno) i piekę 20 minut.
Z farszu można przygotować dwie pizze - Smacznego:)

24 komentarze:

  1. mniam:)papryczki , chilli i chorizo to co tygryski lubia naj :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tygryski? a jakie tygryski? bo ja mam w domu tygrysa :)) facet śmieje się jak tygrys to i tygrysem został i mówi właśnie tak samo...to co tygryski lubią najbardziej no i uwielbia Kubusia Puchatka :)

      Usuń
  2. to ja porywam kawałeczek, bo wygląda przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza to najlepszy powód, żeby pójść do restauracji, niemniej jednak, "szacun" za twoją wersję. Nie pogardziłabym, ba- może i by to maleństwo mi nie wystarczyło !


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizza to dobry powód by móc pod jej pretekstem udać się do kuchni i ją nakręcić :) Po co chwalić restauracyjnych kucharzy skoro mogą mnie?!

      Usuń
  4. Niesamowicie apetyczna! Chyba i ja się poczęstuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj takie danie to i ja bym zjadła, jest taka puszysta i te kolory <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najbardziej lubimy właśnie taka pikantną z papryczkami..mniam!

      Usuń
  6. No i teraz już nici z mojej silnej woli. Od jakiegoś czasu chodzi za mną pizza, ale tłumaczę sobie, że nie mogę tak często jej robić i jeść a tu wystawiasz takie zdjęcia i wszystko psujesz ;)
    Teraz już się nie powstrzymam i będę musiała znowu zrobić echhh... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojej woli nie pieczenia słodkich wypieków też kicha bo nie mogę się oprzeć więc jesteśmy kwita! rób pizze bo dobra jest!

      Usuń
  7. Za to pizza to to co ja lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostra, aromatyczna pizza <3 rewelacja ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Bazylia, czosnek, chorizo, mozarella...Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm... O wiele bardziej wolę taką pizzę, niż tą sprzedawaną w pizzeriach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. me gusta! będzie mi się po nocach śniło zanim nie zrobie z tym chorizo wypasem

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo duży wybór pizzy. Uwielbiam dania na ostro dlatego w pierwszej kolejności do zrobienia pójdzie ta pizza.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji