Bakłażan faszerowany pomidorami i dynią
przepis własny
Składniki: na 2 osoby
- 5 pomidorów
- 1 bakłażan
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 150g pieczonej dyni
- łyżka natki pietruszki
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka octu balsamicznego (użyłam gruszkowego)
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do spryskania bakłażana
- parmezan na wierzch ( opcjonalnie )
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić nierównomiernie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i wysmażać tak długo aż odparuje prawie cały sok. Doprawić curry, solą i pieprzem do smaku, dodać natkę pietruszki i odstawić.
Bakłażana spryskać oliwą z oliwek i piec w piekarniku wraz z dynią aż oba warzywa zmiękną.
Z bakłażana wydrążyć środek, który należy pokroić lub rozgnieść widelcem i dodać do pulpy pomidorowej. Dynię pokroić w kostkę i również umieścić ją w garnku z sosem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, nałożyć do środków bakłażana, oprószyć parmezanem i zapiec jeszcze przez 5-10 minut. Ozdobić listkami bazylii, podawać na ciepło lub zimno ( w obu wersjach pyszne ) Można dodatkowo posypać parmezanem po wyciągnięciu z pieca - ja dodałam :)
ale pysznie wyglądają ! i ten parmezan mmm marzenie !
OdpowiedzUsuńmarzenia się spełniają a to bardzo szybka potrawa:) polecam!
UsuńPrzepiękne zdjęcie i fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńZ dynią to jeszcze nie jadałam bakłażana, ale sokro mam go tak dużo ...:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
spróbować warto!
UsuńŁooo! Bakłażan w takiej formie to dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńto marsz do kuchni Tofcio :-)
UsuńAlez cudne zdjecie! Az mi slinka pociekla... A polaczenie baklazana z dynia szalenie interesujace.
OdpowiedzUsuńdzięki Maggi :*) polecam wypróbować, połączenie trafne!
UsuńSuper- dużo warzywek w jednym : ) Czyli dużo witamin. Czyli w sam raz na jesień.
OdpowiedzUsuńa nie tylko na jesień :) dynia może i jesień przypomina ale ogólnie danie lekkie także i na lato dobre!
Usuńoch jaki smakowity ten bakłażan, tyle kolorów, bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńsmakowity bardzo!
Usuńwygląda przepysznie ;) aż zgłodniałam... :)
OdpowiedzUsuńja też po wejściu ponownie w ten wpis :)
UsuńBaardzo apetycznie wygląda... Chętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńmusze ten przepis wybrobować, wyglada przepysznie, pozdrawiam:) Gabi
OdpowiedzUsuń