15.8.12

Risotto z dynią, kurkami oraz wytrawnym cydrem




Risotto z dynią, kurkami oraz wytrawnym cydrem
przepis własny

Składniki: na 4 porcje.
  • 200g ryżu do risotto
  • 200g świeżych oczyszczonych kurek
  • 100g pieczonej dyni
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,33ml wytrawnego cydru
  • 0,5l bulionu z warzyw
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżego tymianu
  • garść świeżego oregano
  • garść zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo startego Irlandzkiego sera Cheddar
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek i podsmażamy na złoto. Dodajemy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy do czasu aż ryż stanie się szklisty. Wlewamy połowę cydru, gotujemy do czasu aż cydr trochę odparuje, wrzucamy kurki i pokrojoną w kostkę pieczoną dynię. Gotujemy ok 10 minut na małym ogniu często mieszając. Dolewamy na przemian resztę cydru i  warzywny bulion ciągle gotując. Gdy ryż podwoi objętość dodajemy zioła i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Nie ściągając risotto z ognia, wrzucamy starty Cheddar i dokładnie mieszamy całość. Podajemy od razu, przekładając do miseczek i dekorując odrobiną ziół.
Smacznego.

14 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wygląda, może i ja w tym roku sie skuszę na dynię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) dynia jest pyszna więc należy się skusić!

      Usuń
  2. Oj, co za pyszności i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Grażynko- zjadłam dwie porcje, aż wstyd się przyznać!

      Usuń
  3. Pyszne risotto!
    Ja dynię jeszcze omijam z daleka.
    Kojarzy mi się z jesienią...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam zaraz jesień...ale faktycznie więcej dyni robi się jesienią!

      Usuń
  4. Piękne kolory na tym zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas wykorzystać dynię. Ostatnio dostałyśmy piękną. Twoje risotto wyglada pięknie :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie można korzystać z dyni długo, długo jeśli lubicie!

      Usuń
  6. Mogę powiedzieć tylko i aż tyle - WOW! wygląda pięknie! i jakie masz śliczne miseczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. w ostateczności doczytałam się, że oregano i tymianek tylko do dekoracji. Inaczej byłabym ździwiona. Opinia subiektywana

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji