Ryba pieczona z cydrem
przepis własny
Składniki:
- 1 świeża dorada
- 1 świeży pstrąg
- 0,33l wytrawnego cydru
- 100g masła
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
Ryby oczyścić, natrzeć solą, odstawić na chwilę do lodówki.
Z oleju, sosu sojowego, czosnku, papryczki chili i cytryny przygotować marynatę.
Rybę przeciąć w kilku miejscach, natrzeć marynatą, wcisnąć papryczkę i czosnek w nacięcia. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180' , przełożyć rybę na blaszkę do pieczenia, polać resztą marynaty i piec ok 20 minut. Następnie podlać połową cydru, na wierzchu położyć po kilka plasterków masła i piec do czasu aż cydr lekko odparuje, wtedy powtórzyć podlanie i masło.
Całkowity czas pieczenia ok 40-45 minut. Pod sam koniec można włączyć termoobieg na 5 minut.
Smacznego!
Niech no tylko wróce do Pyrlandii, zaraz wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńA ten cydr, gdzie dostanę ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja kupiłam na Festiwalu Dobrego Smaku i w sumie po raz pierwszy go kupiłam więc trudno mi powiedzieć.
UsuńBrzmi i wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTen cydr nas zaintrygował, musimy go poszukać. Ryba wygląda pięknie i chyba miała chrupiącą skórkę? :-) pozdrawiamy ciepło
OdpowiedzUsuńMiała chrupiącą bez termoobiegu nawet :) wiadomo trochę od spodu się przykleiła, jak to ryba! Sama się zaintrygowałam cydrem jak go zobaczyłam, przypomina wino musujące :) również pozdrawiam
UsuńRyby uwielbiam, zwłaszcza dorady. Twoja wygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńDzięki:) polecam przepis!
UsuńNo, no! Na to to bym się chętnie skusiła.
OdpowiedzUsuńprosze bardzo..kuś się! jest bardzo bardzo dobra!
Usuń