Ciasto otrębowe z renklodami i czarną porzeczką
Składniki:
- 14szt średniej wielkości śliwek renklod
- 1/2 szklanki czarnej porzeczki
- 130 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka
- 100 ml jogurtu
Renklody oraz porzeczki umyć, oczyścić z pestek,.
Mąkę wraz z otrębami wymieszać z sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem i jajami na gładką masę. Stale miksując dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, ułożyć śliwki i posypać wolne miejsca porzeczkami. Można posypać migdałami ( ja użyłam blanszowanych połówek ) Piec ok. 30 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Otrębowe? Już to lubię :)
OdpowiedzUsuńano otrębowe :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. My również ostatnio wszędzie dodajemy otreby ;-) Przepis zapisany! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszne! i mokre:)
UsuńA ja tyle porzeczek czarnych przetworzyłam, szkoda że nie zostawiłam troszkę na to pyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńa to jak przetworzyłaś to bardzo dobrze...wykorzystasz później!
UsuńWygląda pysznie a do tego samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie powiadasz? chyba się przerzucę na mąkę żytnią jeszcze :)
UsuńBosko wyglada, no i jest dosc zdrowe (jak na ciasto ;)) - podoba mi sie!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba :)
Usuń