23.10.17

Pigwowo imbirowy syrop do herbaty z wanilią

Nie wyrzucając resztek pigwowych z nalewki czy skórek po obraniu pigwy, której użyłam do obiadu jako dodatek do mięsa, oto powstał syrop do herbaty idealny na zimowe wieczory.Kto wyrzuca skórki pigwowe ten trąba :-) można je wykorzystać na wiele sposobów na przykład do przygotowania sosu kwaśno słodkiego do kurczaka albo polewę do naleśników! Tak jak pisałam w poprzednim poście pestki pigwowca mają właściwości żelujące więc nie redukujcie zbyt długo płynu ponieważ wyjdzie Wam galaretka, no chyba, że chcecie zrobić komuś prezent pod choinkę to część płynu możecie właśnie tak potraktować ale wówczas należy część przecedzić z owoców na sok a w drugiej części owoce tak długo gotować aż będą się rozpadać, wtedy trzeba jeszcze pobawić się w sitko by przetrzeć całą zawartość i dopiero przez gazę. Trochę roboty ale dzięki temu galaretka jest klarowna a pozostały mus na gazie możecie zjeść do dobrej domowej chałki :-)
Pigwowo imbirowy syrop do herbaty z wanilią
przepis własny

Składniki:
  • Cały wsad owocowy z filtrowania nalewki pigwowej klik
  • 6 szt owocu pigwowca
  • 700ml wody
  • 500g miodu wielokwiatowego lub cukru
  • 1 laska wanilii i wyskrobane ziarenka
  • kawałek imbiru ze skórką
Pigwowca nie obieramy i nie usuwamy pestek, przekrawamy i wrzucamy do garnka z resztkami przecedzonej pigwy z nalewki, dodajemy wodę, miód lub cukier, imbir. Z wanilii wyskrobujemy ziarenka i zostawiamy na suchym kawałku papieru, dodamy ją na samym końcu! Przekrojone skórki laski wanilii wrzucamy do garnka i gotujemy całość na małym ogniu aż płyny zaczną się redukować. Przecedzamy owoce pigwy i filtrujemy syrop przez gazę do czystego garnka lub przez świeży, suchy papierowy filtr do kawy. Na tym etapie dopiero dodajemy ziarenka wanilii, ponownie zagotowujemy syrop i przelewamy od razu do butelki. Przekładamy do butelki także resztki waniliowej skórki i zakręcamy butelkę. Syrop można przechowywać do kilku miesięcy.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Preparaty na odporność zawierają składniki wspomagające naturalną obronę organizmu przed infekcjami. Są to niezbędne suplementy, szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka zachorowań, które pomagają utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji