17.11.15

Korzenna szarlotka z kratką

Sezon na szarlotki, ciasta z jabłkami czy piękne róże nadal trwa... wystarczy odrobina wyobraźni a nasze popołudnie może być piękne, pachnące i kawowe :-) Postanowiłam nauczyć się szybkiego wykonania kratki, nie jest na początku łatwo bo trzeba przy okazji trochę myśleć, poza tym układać należy bardzo prosto i zdecydowanie na kawałku pergaminu! to podstawa, ponieważ później trudno ułożoną kratkę przenieść a trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce by później swobodnie chwycić ją w ręce i ułożyć na wierzchu naszej szarlotki. Jak na pierwszy mój raz, w dodatku z warkoczami to wyszło chyba całkiem dobrze ale to nie koniec bo cel jest taki by kratkę wykonywać w mig :-) trening czyni mistrza jak to mówią :-)

Korzenna szarlotka z kratką
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 240g mąki pszennej chlebowej 
  • 150g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 100g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.

Składniki: farszu
  • 1 kg kwaśnych, twardych jabłek  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 3 goździki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki kukurydzianej


Przygotowanie:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na maśle, następnie dodaj miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne. Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do jabłek. Na końcu  smażenia dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz cukrem pudrem i podawaj :-)
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Gosik, piękne foty, zjadłabym choć kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda przepięknie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chcę zrobić taką kratkę ale jeszcze nie próbowałam. Jestem w ogóle wielką fanką anyżku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, na pewno będziesz chciała robić kolejne kratki i kolejne..to wciąga!

      Usuń
  4. bardzo ładne zdjęcia, a szarlotka pewnie jest przepyszna! mogłabym chyba zjeść całą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka każda jest pyszna :-) bo kto nie lubi szarlotek, sama zjadłabym jeszcze :-)

      Usuń
  5. Pyszna szarlotka, takie jesienne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak piszesz..jesienne i bardzo proste a jak dobre!

      Usuń
  6. Mimo że nie lubię szarlotki to Twoją bym zjadła, ponieważ pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji