Męska szkoła gotowania nadal funkcjonuje w moim domu, mężczyzna też chce się pochwalić swoimi umiejętnościami i tutaj muszę oddać ukłon bo serka takiego to ja dawno nie jadłam! takie rzeczy to robi mój kucharz czyli połówek :) Nie jest to typowy ser z podpuszczką ale i taki jest w planach za jakiś czas, jak połówkowi się znów zachce :) za to rano zjadłam najlepsze śniadanie świata, niby zwykłe ale niezwykle smaczne, delikatne, kremowe, pyszne! i nie wymaga wielkiego kulinarnego wysiłku :) kanapka chrupkiego chleba z domowym serkiem i pomidorem to niebo w gębie:)
Domowy serek jogurtowy
przepis własny Rafała
Składniki:
- 2 opakowania jogurtu greckiego (po 400g każdy )
- odrobina soli
- gaza
- chrupki chlebek ( użyłam firmy Kupiec )
Jogurt wymieszać z solą, przełożyć na gazę, zawiązać i powiesić w miejscu gdzie może odciekać z niego woda. Serek wisi ok 1,5 dnia i jest gotowy do spożycia. Nie ma konsystencji twarogu, jest bardzo kremowy i lekki.
Smacznego :)
Takie to proste :) A jak ładnie Ci się gaza odcisnęła:)
OdpowiedzUsuńno sama się zachwycałam, że to takie proste:)
Usuń... zrobilam ... dzieki za szybki i pyszny przepis jogurtowego serka ... Ala
Usuńbardzo się cieszymy:) pozdrawiamy:)
Usuńpyszne z pewnością i nadaje się do konkursu śniadaniowego który do końca miesiąca trwa na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńa dziękuję już dołączam:)
UsuńMężczyzna pierwsza klasa :) i serek oczywiście też :)
OdpowiedzUsuńa mężczyzna owszem...szkoda tylko, że tak późno się zorientowałam:)
UsuńDomowy serek? Brzmi apetycznie :) Z chęcią bym go spróbowała, bo założę się, że smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuńjest kremowy i pyszny!
Usuńosłodkijezusie - jak to apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńwezmę się chyba za to w weekend :)
możesz nawet dziś bo to zaledwie 5 minut pracy jeśli w lodówce masz jogurt:)
Usuńwygląda bardzo apetycznie, jogurt grecki uwielbiam, chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że skorzystasz z przepisu:) mam nadzieje, że będzie smakował tak bardzo jak nam :))
UsuńZrobiłam juz tyle serów w życiu a takiego jeszcze nie....więc zabieram sie za niego :-)
OdpowiedzUsuńa widzisz to fajnie, że już się zabierasz:)
UsuńNaprawdę ? Jakie to proste !
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, takie proste:)
UsuńZrobiłam. Genialny! Gratuluję pomysłu. Mój M. się w nim zakochał ;-)
OdpowiedzUsuńtz zakochał się w serku rozumiem hehe
Usuńcudowny w swej prostocie!:))) pozazdrościć takiego zdolnego kulinarnie faceta:)))
OdpowiedzUsuńczasami mu się zdarza Gosia:)
UsuńTo takie proste?! Jak będę mieć w planach pieczenie bułeczek to wcześniej przyrządzę ten serek. A nie robiłam jeszcze sera... Zatem ten będzie pierwszy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto go zrobić tym bardziej, że przecież nie wymaga wielkich umiejętności:)
Usuńto naprawdę takie proste?
OdpowiedzUsuńze też nigdy na to nie wpadłam ;)
rewelacja!:)
hmm nikt chyba na to nie wpadł prócz Rafała hehe
Usuńa czy 1,5 dnia to 18 godzin? :D bo mój już odcieka i strasznie kusi :)
OdpowiedzUsuńPowinien wisieć aż przestanie odciekać woda
Usuńjednak nie wytrzymałam i już spróbowałam - pyszny! od dzisiaj nie kupuję serków z ulepszaczami, a jak myślisz, czy serek ze świeżym szczypiorkiem zakiśnie przez te 1,5 dnia? jakie dodatki polecasz? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie chcę polecać dodatków do środka bo nie robiliśmy z dodatkami, nie wiem jak one się po prostu zachowują. Zresztą szczypiorek możesz położyć sobie na gotowy serek, przynajmniej nie jest rozmoczony czego akurat ja nie lubię :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńSerek bardzo apetyczny :)
czyli w temperaturze pokojowej przez 1,5 dnia ma sobie wisieć?
a później jak długo go można przechowywać?