26.1.18

Kotleciki jaglano pieczarkowe

Kotleciki na spontanie z kaszy którą ugotowała w pewnej cukierni cukierniczka na wegański krem :-) Takie czasem sytuacje się dzieją! Oczywiście z części powstał tort wegański a z pozostałej jaglanki szybko przygotowałam kotleciki. Dawno nie gotowałam więc te zjadłam z przyjemnością bo były bardzo smaczne i aromatyczne. Kminek zrobił dobrą robotę, nie zapomnijcie go dodać! To szybkie i proste kotleciki, nie wyrzucajcie kaszy i róbcie koniecznie! Nie bójcie się też pominąć jajka, kasza świetnie się klei a schłodzone kotleciki nie będą problemem podczas pieczenia czy smażenia :-)

Kotleciki jaglano pieczarkowe

Składniki:
  • 250g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 300g pieczarek
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz, chili do smaku 
  • jajko ( można pominąć jeśli chcemy uzyskać kotleciki wegańskie)
  • odrobina płatków owsianych
  • łyżka oliwy
 Cebulę podsmażamy na złoto na oliwie, dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowane pieczarki i smażymy aż zmiękną, odparują i staną się złote. Ugotowaną kaszę przesmażamy na suchej patelni, następnie dodajemy do pieczarek, krótko podsmażamy całość i studzimy. W tym czasie siekamy pietruszkę, którą dokładamy do masy jaglanej, dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w płatkach i układamy na talerzu i chowamy do lodówki najlepiej na noc (dużo lepiej smażą się schłodzone)
Można również kotleciki upiec w piekarniku!

Sos:
  • 250g pieczarek
  • 200ml śmietanki
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
Pieczarki podsmażamy, doprawiamy do smaku i na końcu dolewamy śmietankę. Redukujemy odrobinę do powstania sosu i podajemy z kotlecikami. 


16 komentarzy:

  1. Rano lecę do sklepu po kminek i zrobię bo wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kotleciki, robię podobne wegańskie, z różnymi przyprawami, a zamiast jajka dodaję gluta lnianego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio oswajam jaglankę i ciągle trafiam na fajne przepisy z nią w składzie. Fajna synchronizacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglaną trudna w doprawieniu bo nie zawsze udało mi się z niej przyrządzić coś smacznego ale te kotlety godne polecenia!

      Usuń
  4. Dzięki za ten przepis. Niby z pieczarek można zrobić mnóstwo rzeczy, a mnie jakoś brakuje na nie ostatnio pomysłu, więc dorzucam sobie te kotleciki do przepisów w Trello :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym :D Nie wiem tylko czy pokonam wewnętrzne lenistwo, bo wszystkie działania w kuchni staram się zredukować do minimum, ale jak natchnie mnie na gotowanie dłuższe niż przez 10 minut, to wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten przepis, akurat mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten przepis. Właśnie powracam do diety wegańskiej. Takie przepisy są na wagę zlota

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji