3/15/2015

Ale chała ... w Wypiekaniu na sniadanie :-)

W dzisiejszym wypiekaniu piekliśmy chałki, które poleciła Bernadeta :-) Tradycyjnie swoje chały wypiekłam w pracy i zmieniłam nieco przepis, który podaję w przepisie poniżej .. moje chałki są nadziane serem twarogowym z dodatkiem wanilii.  To nie jest dobra chałka .. to jest wyśmienita chałka! Dziękuję za wspólne pieczenie!
Chałka z serem
Przepis oryginalny z blogu:


Składniki: podzieliłam przepis na 3 porcje i piekłam tylko jedną :-)

  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody ,
  • 7g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
  • 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
Nadzienie serowe: 
  • 1/2 kg twarogowego sera z wiaderka
  • laska wanilii
  • 100g cukru pudru
  • jajko 
Kruszonka:
  • 100g maki
  • 100g cukru
  • 100g masła
W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi objętość.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków.
Przygotowałam sobie ciasto w prostokącie, kiedy wyrosło delikatnie je rozwałkowałam na cienki placek który podzieliłam na kilka długich pasów i nadziewałam  przygotowanym waniliowym serem. Każdy nadziany pas zrolowałam oddzielnie i przede wszystkim delikatnie. Dwa zrolowane kawałki położyłam na krzyż ( jeden na drugi ) i najpierw przeplatałam górną część a następnie dolną. Tak powstały warkocz splotłam w chałkę, podwinęłam pod spód i odłożyłam na 20 minut do garowania. Posmarowałam wierzch mieszaniną jaja i mleka i posypałam maślaną kruszonką. Rozgrzej piekarnik do 180' piec przez 20 minut. Lekko przestudź i zjedź kiedy jest jeszcze ciepła! Pycha!
Wypiekały następujące osoby:
Paweł z blogu Chleby i inne przepisy
Nina z blogu Gotuj sam
Basia z blogu Życie w apetycie
Bernadeta z blogu Bernika mój kulinarny pamiętnik
Kamila z blogu Życie ze smakiem 
Dorota z blogu Moje małe czarowanie

14 komentarzy:

  1. wow fantastyczna!!! dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, super chała, dzięki Małgoś za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z serem musi być fantastyczna! Dziękuję za wspólne śniadanko :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym serowym nadzieniem, do wykorzystania. Moje grahamki ;) nie były tak smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze?!Wygląda jak najlepsza chałka na świecie!!!Aaaaaaa!!!Nie wysyłasz może za granice? :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z nadzieniem :) ...moje były postne :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. matko... wygląda nieziemsko!
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem co bardziej podziwiac: Zdjecia czy chaleczke! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna chała, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudownie, aż mam ochotę sięgnąć do monitora po kawałek... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A nadzienie z 1/2 kg sera jest do całości czy też do 1/3 porcji?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji