27.10.14

O Gospodarstwie Pszczelarskim Mrówka słów kilka :-)



Miody znane i kochane... szczególnie sięgamy po nie w obecnym okresie kiedy za oknem szaruga i najchętniej spędzalibyśmy wolny czas w ciepłej pościeli ... bynajmniej ja bardzo chętnie! 
Miody, które prezentuję pochodzą z rodzinnego Gospodarstwa Pszczelarskiego Mrówka, swoją przygodę z pszczołami państwo Mrówka rozpoczęło w 1977 roku czyli ja miałam wtedy 3 latka :-) Na początku ich pracy były tylko dwa pnie pszeczele a ich pszczelarzenie przez pierwsze dwa lata miało charakter czysto hobbistyczny, jednak z upływem lat pasieka znacznie się powiększyła i obecnie Gospodarstwo p. Mrówki posiada ponad 400 rodzin pszczelich rozmieszczonych na 4 pasieczyskach w otoczeniu lasów i łąk. Synem p. Mrówki jest Krzyś ... jak w bajce Kubuś Puchatek ..ciekawe czy Krzyś również rozmawiał z pluszowym misiem :-) Gospodarstwo o którym mowa oddaje w nasze ręce dorzały, wypływający prosto z plastrów pszczelich naturalny miód, który powstał w sposób tradycyjny, bez dodawania, mieszania, wzbogacania i dolewania czegokolwiek, zwyczajnie jest to miód prosto od natury!  Miód chyba jest w każdym domu, słodzimy nim kawę, nabieramy łyżeczką i zjadamy bezgrzesznie i słusznie bo przecież miody mają mnóstwo właściwości leczniczych,  jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właściwości! Znacie miksturę " wody z miodem" ? niby nic wielkiego ale taka mikstura czyli pół szklanki ciepłej wody, której temperatura nie przekracza 40' zmieszana z łyżeczką miodu i pozostawiona na noc, następnie wypita kolejnego dnia to nie taka już sobie woda z miodem... to odtruwająca mikstura, która regeneruje nie tylko siły fizyczne ale i umysłowe a dobroczynne składniki dla zdrowia trafiają do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia.
W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, serce, wątrobę i układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego. Miód naprawdę wzmacnia organizm. Aby się o tym przekonać, wystarczy jeść codziennie przez 30 dni łyżkę miodu. Kuracja sprawi, że nabierzemy odporności. Nie będziemy chorować na infekcje górnych dróg oddechowych. A jeśli nawet zachorujemy, dolegliwości będą mniej dokuczliwe, a choroba szybciej minie. Zaleca się spożywanie miodu każdemu, od małego dziecka do staruszka. 
Jak powstają rodzaje miodu ?

Miód Wielokwiatowy - powstaje z letnich kwiatów, które kwitną w czerwcu i lipcu. Pomaga w leczeniu chorób serca, anemii, zapalenia gardła i przeziębienia. Reguluje ciśnienie. Zalecany osobom uczulonym na pyłki roślin, stosowany przy odczulan

Miód Lipowy - ceniony jest za to, że wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i pomaga ustabilizować ciśnienie. Łyżeczka miodu przed snem sprawiła, że zarówno dzieci, jak i ich rodzice mogli spokojnie przespać całą noc.

Miód Nektarowo-Spadziowy - najlepszy na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia oraz na zaburzenia trawienia, ma silne działanie antybiotyczne.


Miód Akacjowy - przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka. Może więc zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, wspomaga też trawienie. Wykorzystywany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.

Miód Gryczany - działa odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.

 A teraz prezentacja miodowego wieprzowego zraza :-)

Miodowa roladka wieprzowa
według Rafała
Składniki: na 6 sztuk

  • 6 rozbitych kawałków szynki wieprzowej
  • 100g cienko pokrojonego wędzonego boczku
  • miękisz z połowy pszennej bułki
  • 2 konserwowe papryczki chili
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki miodu lipowego ( firmy Mrówka )
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Rozbite kawałki wieprzowiny smarujemy musztardą zmieszaną z jedną łyżką lipowego miodu, następnie układamy boczek, pokrojoną cebulę, ogórka, papryczkę chili oraz oliwki i wszystko  bardzo ściśle zwijamy w rulon tak by marynata miodowo musztardowa nie wyciekała bokami. Wkładamy zwinięte roladki do żeliwnego nagrzanego garnka i smażymy bez przykrycia z dwiema łyżkami oliwy tylko do zrumienienia z każdej strony, następnie przykrywamy garnek pokrywką, dodajemy kolejne dwie łyżki miodu i dusimy tak długo aż mięso skruszeje. W trakcie duszenia dodajemy pokruszone kawałki pszennej bułki, która zagęści nasz sos. Zjadamy solo lub z paruchem pampuchem czyli drożdżową pyzą. Smacznego :-)



4 komentarze:

  1. Gryczany podobno jest najlepszy do piernika i w ogóle do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosia tu gdzie jestem paruchy, pampuchy i parzaki są nadziewane dżemem lub owocami i podawane wyłącznie z masłem lub śmietaną. Tu nie są stosowane Do mięsa
    I robię je sama :) A twoje roladki to dobry sposób na sosik o ciekawym kolorku i smaku przy okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji