2.9.14

Pain au levain


Pain au levain
Jeffrey Hamelman " Chleb "
 
Składniki na 1 bochenek.

Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej)

  • 65g mąki pszennej chlebowej
  • 5g mąki żytniej
  • 45g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu

Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

 Składniki: na ciasto właściwe
  • 364 g mąki pszennej chlebowej
  • 20g mąki żytniej
  • 250g wody
  • 10g soli
  • cały 12-h zaczyn

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia ( u mnie 5 godzin ) Przed pieczeniem chleb ponacinać.

Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut. 
Studzić na kratce.

14 komentarzy:

  1. Warto się troszkę potrudzić, nie ma nic lepszego od domowego chlebka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Eleno... moje trudy pomału są odwzajemnione :-) jest dobrze!

      Usuń
  2. Very informative idea. There's a lot that can learn here. Thank you so much!

    OdpowiedzUsuń
  3. You have touched some pleasant factors here. Any way keep up writing.

    OdpowiedzUsuń
  4. I want to encourage you to continue this great blog writing, have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  5. I admire this article for the well-researched content and excellent wording.

    OdpowiedzUsuń
  6. Excellent Blog! I would like to thank you for the efforts you have made in writing this post.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fabulous! This is just amazing! Not just high quality, however additionally valuable info. And that is rare to come by nowadays!

    OdpowiedzUsuń
  8. I wan’t going to comment as this posts a bit old now, but just wanted to say thanks.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pretty good post. I have really enjoyed reading your blog posts. Thanks for sharing us

    OdpowiedzUsuń

  10. I really liked it. I wanted to leave a note.

    OdpowiedzUsuń

  11. This is the best way to share the great article with everyone one,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji